RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han vant på Jalaberts fjell

Paris-Nice
Paris-Nice Foto: PASCAL PAVANI (scanpix)
Sist oppdatert:
Bradley Wiggins og Alejandro Valverde ble frakjørt på Montée Jalabert.

Lieuwe Westra (Vacansoleil) lå på sjetteplass i sammendraget foran den kuperte etappen mellom Onet-le-Chateau og Mende.

I målbyen skulle etappen avsluttes med en tøff stigning de siste tre kilometerne. Bakken er døpt «Montée Laurent Jalabert» etter den populære franskmannens herjinger her på 90-tallet.

Men det var en nederlender som stjal showet fredag. De fleste så mot Bradley Wiggins (Team Sky) og Alejandro Valverde (Movistar) foran avslutningen. Movistar arbeidet hardest med å sveive inn et firemannsbrudd mot slutten av arbeidsdagen, mens Sky plasserte Rigoberto Uran i front innenfor de siste tre kilometerne.

Ingen fulgte Westra
Det var faktisk også en tempoøkning fra Wiggins, som fikk Westra til å agere. Briten ble tett markert av Valverde oppover fjellsiden, men ingen fulgte med på Westra.

Vacansoleil-rytteren åpnet en luke til gruppa med sammenlagtfavoritter innenfor den siste kilometeren.

Over toppen flatet det ut foran de siste 300 meterne, og her kunne ingen hente inn 29-åringens forsprang. Dermed tok han sin hittil største triumf i karrieren på den 5. etappen av årets Paris-Nice.

Fra tidligere av har han kun etappeseirer fra Tour Alsace, Tour de Picardie og Belgia rundt å slå i bordet med.

Westra: - Alt er mulig
29-åringen var som seg hør og bør ekstatisk etter etappen.

- Det var min dag. Å vinne en etappe i Paris-Nice er fantastisk, sier Westra ifølge l'Equipe.

- Vinner jeg en tempo er det normalt, for det er min spesialitet, men å vinne på en fjelltopp er fantastisk. Hadde jeg kjørt fortere hadde jeg kanskje ledet løpet, men en etappeseier er bra for laget, fortsetter han.

Westra er nå åpen for hva som helst. Men kan han slå Wiggins på siste etappe?

- Jeg håper de neste dagene går rolig, så må jeg gi gass på den siste etappen. Alt er mulig. Vi får se hva som skjer opp Col d'Eze, avslutter nederlenderen.

Spurtet fra Wiggins
Som ventet ble Valverde for tøff for Wiggins i spurten, og han knappet dermed to sekunder i sammendraget.

Fremdeles leder Sky-kapteinen rittet. Nå ligger han kun seks sekunder foran Westra. Trolig hadde han vært enda nærmere Wiggins, dersom han hadde droppet målfeiringen. Men det kan jo hende følelsene tok overhånd for den klatresterke nederlenderen.

NB! Du finner fyldig referat under resultatene!

Thor Hushovd (BMC Racing) og Alexander Kristoff (Team Katjusja) sykler også etapperittet, men ingen av dem markerte seg spesielt under torsdagens etappe.

Resultater 5. etappe:
1. Lieuwe Westra (Vacansoleil) 4,52.46
2. Alejandro Valverde (Movistar) +6
3. Bradley Wiggins (Team Sky) samme tid
4. Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step) s.t.
5. Simon Spilak (Katjusja Team) s.t.
6. Damiano Cunego (Lampre) +16
7. Arnold Jeannesson (FDJ-BigMat) s.t.
8. Sylvester Szmyd (Liquigas) +24
9. Rigoberto Uran (Team Sky) s.t.
10. Thomas Voeckler (Europcar) +30
(..)
148. Alexander Kristoff (Katjusja Team) +20.17
149. Thor Hushovd (BMC Racing) s.t.

Sammenlagt:
1. Bradley Wiggins (Team Sky) 18,23.40
2. Lieuwe Westra (Vacansoleil) +6
3. Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step) +10
4. Alejandro Valverde (Movistar) +18
5. Simon Spilak (Katjusja Team) +37
6. Tejay Van Gaarderen (BMC Racing) +39
7. Maxime Monfort (RadioShack-Nissan) +46
8. Arnold Jeannesson (FDJ-BigMat) +1.06
9. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) +1.16
10. Robert Kiserlovski (Astana) +1.21
(..)
137. Alexander Kristoff (Katjusja Team) +39.37
156. Thor Hushovd (BMC Racing) +47.48

Du finner komplette resultatlister her!

Referat fra etappen:
Simon Clarke (GreenEDGE), Frederik Veuchelen (Vacansoleil), Yuika Arashiro (Team Europcar) og David Lelay (Saur-Sojasun) dannet bruddet på etappen innenfor de første to kilometerne av den 178 kilometer lange etappen.

Etter åtte mil hadde kvartetten seks og et halvt minutt tilbake til hovedfeltet.

Det ble produsert dramatiske TV-bilder da Blel Kadri (AG2R-La Mondiale) gikk i asfalten. Han kjørte over en vannflaske, veltet og ble filmet mens han satt blodig i veikanten. Hans franske arbeidsgiver opplyste siden at blodet skyldtes at han hadde et kutt over øyet i forbindelse med fallet, og at det var kragebeinet som fikk den verste smellen.

Kadri ble tvunget til å forlate rittet, og ble i stedet fraktet til et nærliggende sykehus. Ettersom Sandy Casar (FDJ-BigMat) forlot rittet tidligere på etappen, var det kun 164 ryttere igjen av årets Paris-Nice.

Flere av dem har slitt med magesyke den siste uka, og foran onsdagens etappe var det flere ryttere som ble tvunget til å kaste inn håndkleet.

På vei oppover mot førstekategorien Côte de l’Estrade, mistet de fire foran mesteparten av forspranget tilbake til hovedfeltet. Her stakk også Kevin Seeldrayers (Astana) og Laurens Ten Dam (Rabobank) fra hovedfeltet.

Med 34 kilometer igjen til mål, var tidsdifferansen ned i 2 minutter og 15 sekunder mellom feltet og kvartetten i front.

Mot slutten av etappen ventet legendariske Montée Laurent Jalabert i Mende. En avslutning som har blitt benyttet flere ganger i både Tour de France og i Paris-Nice.

Da Tour de France svingen innom toppen i fjor, var det Joaquin Rodriguez som triumferte. Året i forveien tok Alberto Contador seieren på samme sted. Da tok Alejandro Valverde andreplassen.

Torsdag var det Bradley Wiggins som skulle forsvare ledertrøyen her. På forhånd var det ventet at en rytter som Valverde (Movistar) skulle angripe, sammen med Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step) og Teejay Van Garderen (BMC Racing).

Mot slutten av etappen, satte Movistar hele laget i front for å kjøre inn de fire foran. Valverde var også interessert i etappeseier og ekstra bonussekunder på toppen Montée Laurent Jalabert.

Med ni kilometer igjen av etappen, maktet Seeldrayers og Ten Dam å få kontakt med gruppa foran. Da var det kun 40 sekunder igjen av forspranget, og det var dermed usannsynlig at de skulle holde hele veien til toppen etter at Movistar-laget satte opp tempoet i klyngen bak.

Veuchelen (Vacansoleil) forsøkte å gå solo inn mot Mende, men det var egentlig bare et tidsspørsmål før feltet ville spise opp den siste utbryteren, også. I bunnen av den siste stigningen var det også slutt for belgieren.

Det var Rigoberto Uran (Team Sky) som satte tempoet inn i bakken. Kolombianeren er lagkamerat med Wiggins på det britiske storlaget. Etter hvert fikk han selskap av «Wiggo» i front av feltet, og i den gruppen satt også Leipheimer, Van Garderen, Valverde, Damiano Cunego, Richie Porte og flere av de andre kanonene.

Unge Arnold Jeannesson, som på et punkt bar den hvite ungdomstrøyen under fjorårets Tour de France, forsøkte seg mot slutten - men fikk noe ikke sammenlagtrytterne til å skjelve.

Deretter lettet Wiggins på rumpa, men maktet ikke å åpne noen luke. I stedet slo Lieuwe Westra (Vacansoleil) kontra. Nederlenderen lå pent plassert på sjetteplass før etappen.

Ingen maktet å følge 29-åringen over toppen, og han var heller ikke truet i løpet av de siste 300 meterne.

Valverde tok andreplassen, Wiggins ble nummer tre - mens Leipheimer ble nummer fire.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere