Gå til sidens hovedinnhold

- Han var kjent som en jovial type

Dødsfallet til Burry Stander sjokkerer sykkelsporten.

Torsdag ble terrengsykkelsporten rammet av et nytt tragisk dødsfall i forbindelse med en treningsulykke.

25 år gamle Burry Stander ble påkjørt og drept, mens han trente i hjemlandet Sør-Afrika.

Dødsfallet er det tredje på kort tid, som rammer sporten.

Dermed er det lille, men gode miljøet, i sjokk.

- Han var kjent som en jovial og imøtekommende type. Han var veldig populær i miljøet. I hjemlandet drev han mye veldedighet sammen med Christoph Sauser, sier Redaktør i magasinet Terrengsykkel, Øyvind Aas, til procycling.no.

Sveitsiske Sauser og er elleve år eldre en sin avdøde kamerat, men sammen gjorde de en stor jobb for organisasjonen Songo.

Organisasjonen hjelper til med å fremme trygge lekeområdet for barn.

- I rittet Cape Epic syklet de ofte sammen for den organisasjonen. Han trente til det rittet i disse dager Jeg så et bilde av sykkelen hans fra mekanikeren hans på Facebook senest i går. Den var klar til bruk, forklarer Aas.

Les også: Sykkelstjerne meid ned og drept

God teknisk
Aas forteller at Stander var kjent som en meget lovende syklist, som behersket det tekniske aspektet av idretten meget bra.

- Han var kjent som en veldig god utforsyklist, noe han tidligere satset på. Det gjorde at han var meget god teknisk og kjørte aggressivt i positiv forstand.

På tross av dette vartet han opp med en skikkelig YouTube-hit av et fall under verdenscupen på hjemmebane i Pietermaritzburg i 2011.

- Det var på hjemmebane, i en løype han kanskje var med på å lage, sier Aas.

2012-sesongen markerte et gjennombrudd for Stander. Ikke bare endte han opp som nummer to på verdensrankingen ved endt sesong, han vant også sitt første verdenscupritt og ble nummer fem i OL.

Les også: Ny toppsyklist meid ned og drept

Verdensmester i uhøytidelig gren
Tidligere har han også blitt verdensmester i den noe mer uhøytidelige grenen singelspeed. Det er terrengsykling med ett gir, og vinneren får en påtvungen tatovering. I 2006 ble nordmannen Sveinung Bjørke verdensmester i denne grenen.

- Det er ofte at de med høy posisjon i miljøet er med på disse konkurransene. Burry var en morsom type som ikke hadde tatt av og heller ikke pådratt seg det seriøse toppidrettssyndromet.

Dødsfallet har rammet den lille idretten hardt, noe som gjenspeiler seg på internett.

- Det er åpenbart på sosiale medier at hele sykkelverdenen er i oppriktig sorg. Etter at Iñaki Lejaretta døde, var det også en mekaniker i Scott som døde på en fjelltur nylig. Så den lille sporten terrengsykling har mistet tre stykker på kort tid. Det merkes i miljøet, forteller Aas.

procycling.no har tidligere omtalt dødsfallet til spanske Lejaretta, mens mekanikeren Erwin Wildhaber døde i en fjellvandingsulykke for noen få uker siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Føler seg ikke trygg i Norge
Sikkerheten til syklister langs norske landeveier har ofte vært omtalt. Mange bilister er svært aggressive, og bruker både spylevæske og presser syklister opp mot autovern lignende.

Aas forteller at han føler seg tryggere på sykkelen mange andre steder enn i Norge.

- Jeg føler meg mindre trygg i Norge enn i Italie for eksempel. Det er mest fordi folk i Norge er sinna og hissige. Selve trafikkenmengden i Norge er ikke så voldsom. Jeg har blitt fortalt at USA, Sør-Afrika og Australia er de verste stedene. Det er litt «redneck-oppførsel» der. Man sykler nærmest langs det som er motorveier.

Dødsfallet er dermed et varsku til alle som bruker sykkelen regelmessig.

- Det er et varsku for alle syklister. Det er en reell fare alle syklister må vurdere og tenke over hele tiden, selv om man kanskje ikke tenker på det. Når selv de i verdenstoppen blir drept, så hindrer ikke ferdigheter deg fra å bli påkjørt. Det blir man litt tankefull av. Det ser man på landeveisgutta også. Når man tilbringer timevis langs veien hver uke er det en reell fare, avslutter Aas til procycling.no.

Les også: Spanske sykkelstjerner i sjokk

Politiet etterforsker ulykken
Det ble tidlig rapportert at Stander ble kjørt ned av en taxi. Det viser seg at det etter alt å dømme var en drosjebuss som kjørte han i hjel, skriver Terrensykkel.no.

Nettstedet skriver at politiet har omtalt det som en ”hit and run”, altså at sjåføren har stukket av etter kollisjonen.

Angivelig er sjåførene av disse ofte unge og under et stort press for å tjene penger.

Hver dag blir tre mennesker i Sør-Afrika drept av drosjebusser, og trafikkdødeligheten i landet er seks ganger så høy som i Norge.

PS: Christoph Sauser er i Sør-Afrika for å trene nå, og har organisert en minnetur for Stander som vil gjennomføres fredag.

Kommentarer til denne saken