*Nettavisen* Sport.

- Det har vært nok gnål

Foto: Scanpix

Men Steinar Ege har ett råd til forbundet.

29.10.08 08:29

JESSHEIM (Nettavisen): Mangt har vært sagt og skrevet om prosessen håndballforbundet var igjennom før Robert Hedin erstattet Gunnar Pettersen som landslagstrener.

Les også:Kritiske til håndballforbundet

En av dem som hele veien ble holdt underrettet om utviklingen, var Steinar Ege. Nå vil han helst snakke om mulighetene med Robert Hedin på laget, men han letter likevel litt på sløret om hvilke tanker han har gjort seg underveis.

- Hva betyr det for eksempel at fokus ikke rettes mot Estland før to dager før avkast?

- Det er som det er, og ikke noe mer. Han (Robert Hedin) er treneralternativet vårt. Om han hadde vært på plass 1. juli, eller starter nå, utgjør ingen forskjell. Vi ville ikke hatt samlinger likevel. Hvis man skal se året under ett, ville 1. februar har vært det eneste tidspunktet som hadde vært bedre. Da hadde vi kanskje hatt fem døgn på samling før en EM-kvalik, nå har vi to, sier Steinar Ege til Nettavisen.

Et råd på veien
Som landslagskaptein og medlem i spillergruppa, er ikke 36-åringen noen hvem som helst på det norske laget. Han har derfor gikk tilbakemelding til NHF på jobben de har gjort.

- Hva burde NHF gjort annerledes?

- Det er NHF som bestemmer hvem som er landslagstrener og de har sine rutiner i ansettelsesprosessen. Men hvis man skulle gjort noe annerledes, så mener jeg at man som arbeidsgiver bør få en viss anelse om treneren skal fortsette, minst ett år før kontrakten går ut.

- Da må man enten sette i gang med å forlenge kontrakten eller sondere terrenget for andre mulige kandidater, påpeker Ege.

Treffsikkerhet som Berger?
Det betyr ikke at han henger seg på hylekoret som ellers har preget debatten etter at Robert Hedin ble ansatt som vår nye landslagssjef.

- Det har vært nok gnål fra såkalte eksperter om dette allerede. Noe ganger treffer journalistene innertier, mens andre ganger skyter de like dårlig som Lars Berger på standplass. Det jeg mener er at ikke alle har hatt innsyn i hvordan håndballforbundet har ført sin prosess. Fra mitt ståsted har det meste vært fint, vi har vært delaktige i den og vi har sagt hva vi mener underveis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Han er heller ikke med på at Hedin er noen form for reserveløsning kun dager før EM-kvaliken mot Estland.

- Det er ikke noe lett tidspunkt å få tak i en god trener på. Men NHF har kommet opp med to gode alternativer i Robert og «Noka» (Zvonimir Serdarusic, vår anm.). Men man finner alltid noen som mener noe annet. Ja, Robert Hedin er trener i Tyskland i tillegg, men de har en avtale om å avslutte samarbeidet etter hvert. «Noka» hadde også vært en mulighet, men er dere sikre på at han ville ha vært villig til å flytte vekk fra Tyskland? spør Ege.

- Du sier at tidspunktet til å finne en ny trener var vanskelig, i tillegg er det vel ikke alle som passer til å styre det norske landslaget?

- Over en sommer er det vanskelig å finne dyktige trenere, det er riktig. Og spillegruppa vår er det ikke lett å finne en trener som passer til, heller. Vi har spillere i Danmark, Tyskland og Spania. Det er flere individer med sterke meninger og klare oppfatninger om hvordan vi skal spille. Derfor trengs det en trener med kløkt for å styre oss, sier han.

Flere får vise seg fram
Landslagskeeperen presiserer at han har tro på at svensken er den riktige mannen for Norge akkurat nå. Derfor ønsker han å legge hele debatten rundt ansettelsesprosessen til NHF død.

Les også:Buchmann i trøbbel

I stedet ser han fram til å styre Norge mot seier i Pölva onsdag. Men kanskje blir det enklere sagt enn gjort, med alle forfallene på det norske laget.

- Børge Lund er en ekstremt viktig brikke både i forsvar og angrep, i tillegg er både Stian Vatne og Kjetil Strand ute. Men det betyr også at det er andre som får sjansen til å vise seg fram. Det er fremdeles mange gode spillere på dette laget, minner han om.

Hedin: - Kun positivt
Nettavisen fikk kun fire minutter med Robert Hedin på mandagens pressetreff, dermed ble det ikke tid til å snakke med 42-åringen om kritikken rundt ansettelsesprosessen.

For en uke side svarte han følgende:

- De jeg har snakket med etter at jeg ble enig med forbundet, har kun vært positive. De finnes sikkert de som er negative også, men de har i hvert fall ikke ringt meg, sier han til Nettavisen.

- Har du forståelse for at noen er skuffet over at «Noka» glapp?

- Etter min mening er det ingen skam å være nummer to på lista bak en kapasitet som ham. Men jeg har også internasjonal erfaring både som spiller og trener. Jeg tror jeg har hatt 12 eller 13 ulike trenere opp igjennom karrieren og liker å tro at jeg har ta med meg litt fra alle disse.

Gikk «Bengan-skolen»
- Hvem har du lært mest av?

- Jeg likte «Bengan» (Bengt Johansson) godt, i tillegg så trente jeg under Kent-Harry Andersson under et par sesonger i Ystad.

- Du beskrives som en dyktig lagbygger?

- Ja, jeg håper i hvert fall det. Det er en nøkkel til framgang at spillerne trives godt sammen. Det skaper en trygghet i troppen, og det nøt jeg i hvert fall godt av da jeg spilte selv i det svenske landslaget.

Klarer han å få til brøkdelen av det svenskene fikk til under Johansson på 90-tallet, tar det ikke langt tid før Zvonimir Serdarusic’ kandidatur går i glemmeboka.

Sverige - blant annet med Hedin på laget - tok 13 mesterskapsmedaljer på 16 sesonger mellom 1988 og 2004.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.