Gå til sidens hovedinnhold

- Skal være unødvendig å «stå fram»

Håndballforbundet tar opp kampen mot homohets i idretten.

JESSHEIM (Nettavisen): Innen 2010 skal idretten selv ha funnet retningslinjer som gjør deres arenaer åpne og inkluderende for alle uansett seksuell orientering.

Derfor samlet håndballforbundet sist helg 60 ledere på Jessheim. Målet på sikt er at ledere og trenere på klubbnivå skal vite hvordan de takler problemstillinger både statskirken og idretten lenge har lukket øynene for.

- Vi har det godt i norsk håndball, men det er på tide at vi tar litt samfunnsansvar. Vi skal ikke bare være til stede i vår egen lille boble. Alle spiller håndball, og det er en idrett med stor utbredelse i landet vårt. Da må vi være veldig bevisste på våre egne holdninger og hvordan vi selv ønsker å fremstå, sier initiativtaker May Romundstad til Nettavisen.

Hilsen fra Grongstad
Hun åpnet temakonferansen med å overbringe en hilsen fra Elverum-spiller Are Grongstad.

- Jeg har snakket lenge med Are etter at han sto fram som homofil tidligere denne uka. Han fortalte meg at han fikk 300 støtteerklæringer på SMS den første dagen, og at Facebook-siden hans holdt på å bryte sammen. At flere av støtteerklæringene kommer fra unge håndballspillere, viser hvor viktig denne saken er.

Med på samlingen var også Håvard B. Øvregård fra prosjektet «Med idretten mot homohets». Han roser håndballforbundet for initiativet overfor idrettens tabuemner.

- Det er veldig godt å se at et særforbund tar temaet så alvorlig som Norges Håndballforbund har gjort. Gjennom å sette opp homohets som tema på denne konferansen, tar de tak i det på en veldig praktisk og konkret måte.

(Les videre under bildet)

Ingen sensasjon
På sikt håper han at både homofile idrettslag og sensasjonelle nyhetsoppslag om idrettsprofiler som «står fram», skal være unødvendig.

- Målet er at alle som er homofile, lesbiske eller bifile skal kunne være åpne om det overfor familie, medspillere, trenere, ledere og omgangskretsen – uten at det trenger å bli en sensasjonell nyhet i mediene hver gang, sier Øvregård til Nettavisen.

- Det er et tegn på medias egen - og herunder journalistenes - usikkerhet, når de bruker ord som lesbisk/homofil igjen og igjen foran navnene på enkelte profilerte idrettsutøvere

Men før en når en slik åpenhet og man blir allment akseptert på tross av seksuell orientering, er de få forbildene som finnes svært viktige.

- Det er selvsagt viktig når personer får gode forbilder som for eksempel Are Grongstad allerede er blitt. Men det er enda viktigere at idrettsorganisasjonene selv tar ansvar, slik at ikke alt blir liggende på enkeltutøverne selv.

(Les videre under bildet)

Tar over i 2010
Forslagene som kom fram på helgas konferanse skal nå ut på høring blant medlemmene innenfor håndballfamiliens forskjellige organer.

Målet er at idretten selv skal utvikle systemer for å ivareta utøvernes særlige behov, når prosjektet «Med idretten mot homohets» legges ned den 1. januar 2010.

- Trenger man et slikt prosjekt i 2008?

- I dag er det et helt nødvendig prosjekt. Dette for å skape større bevissthet - noe som også er i ferd med å skje. Men det er viktig at idretten nå selv tar i et tak for å få denne utviklingen til å gå fortere.

- Hvorfor har idretten blitt hengende etter når det gjelder å akseptere homofili?

- Innenfor idretten har homofili vært et tabu, som det også har vært i resten av samfunnet. Men selv om idretten har vært trege, så ser en nå at idretten også innenfor dette området holder på å bli en foregangsaktør. Idretten har selv satt opp dette som et prioritert mål i sitt idrettspolitiske dokument, og det er grunnlaget for at idretten investerer tungt rundt akkurat dette.

Jobber tett med Krystad
Øvregård håper nå at håndballens initiativ kommer til å skape tilsvarende prosjekter i andre store norske særforbund.

- Hvor godt jobbes det med dette arbeidet innenfor for eksempel fotball?

- Jeg har hatt veldig god kontakt med NFF, og spesielt via inkluderingsansvarlig Anders Krystad. Nå har jeg sett at også visepresident Eirin Sund har uttalt seg om denne saken på NRK, og jeg må si at jeg er veldig glad for det initiativet.

- Fotball er også det særforbundet som vi først hadde kontakt med, og det ble tatt opp på fotballtinget i mars. De har vært veldig tydelige, men utfordringen er å prioritere dette temaet enda høyere. Jeg vil oppfordre dem til å holde en tilsvarende samling som dette i NFF. Arbeidet mot homohets er nemlig et lederansvar.

(Les videre under bildet)

Vil inspirere andre
NHF-styremedlem Romundstad håper flere særforbund nå ser viktigheten av å sette denne saken på dagsorden.

- Jeg tror at det vi gjør nå får ringvirkninger for andre særforbund også. Derfor tror jeg også man skal vokte seg vel for å kommentere tilstanden innenfor andre idretter.

- Men ...?

- Jeg kan vel driste meg til å si at de innenfor fotball fortsatt har sine ting å ta tak, og at jeg tror at den jobben er enda større.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå