*Nettavisen* Sport.

Advarer mot råkjøret: - Det er helt i grenseland

RÅKJØR: Amanda Kurtovic og håndballjentene er i gang med et meget tøft år. Foto: (NTB scanpix)

Topptrener minner om at det kan gå galt.

17.12.15 09:02

I løpet av et år skal de norske håndballjentene spille både VM, OL og EM. VM i Danmark er allerede i gang, mens OL i Rio og EM i Sverige venter i 2016. I tillegg skal de spille en rekke kamper for sine respektive klubblag.

Tall Nettavisen har kommet fram til viser at enkelte spillere kan få et sted mellom 60 til 70 kamper i løpet av det kommende året. Dette forutsetter selvsagt at Norge gjør det bra og går langt i de nevnte turneringene.

På toppen av dette kommer også samlinger med landslaget og eventuelle oppkjøringskamper, som per dags dato ikke er satt opp i terminlisten.

LES OGSÅ: Hun får ikke spille mer i VM

- I grenseland
Larvik-trener Tor-Odvar Moen er sjef for noen av de jentene som kan få størst belastning i løpet av det kommende året. Spillere som Nora Mørk, Amanda Kurtovic og Mari Molid er trolig alle aktuelle for det norske landslaget i de tre nevnte turneringene. I tillegg skal de spille liga, cup, sluttspill og Champions League med klubblaget Larvik i samme periode.

Moen påpeker at jentene er topptrent og at de skal kunne klare denne belastningen, men mener det likevel er helt på grensen av hva de tåler.

- Det neste året er ikke helt unormalt, for det ligner en del på 2012, som også var et OL-år, men det kommer til å bli ekstremt hektisk. Det nærmer seg maksimalt av det man kan få til med tanke på belastning. Spillerne skal jo også få tid til restitusjon og hvile. Det er gjennomførbart med så hektisk program, men det er i grenseland, sier Moen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVARER: Larviks Tor-Odvar Moen. Foto: (NTB scanpix)

- Det er ikke plass til mer i kalenderen enn dette. Da blir det rovdrift på spillerne, det blir for tøft. Bare se hva som har skjedd på herresiden, med de som spiller i Tyskland. De har 34 ligakamper, cupen, Champions League og landslaget. De har riktig nok ikke like mye landslag som på kvinnesiden, for det er færre samlinger, men belastningen er stor og de har reagert med at de føler det blir for mye, sier han.

- Best trent
En av de fremste ekspertene på håndballskader i Norge, Grethe Myklebust, er enig med Moen i at belastningen på de som spiller mest, er helt på grensen av hva som er forsvarlig.

- Jeg tror både klubblagene og forbundet er klar over at det i sesonger med både OL og EM i samme år blir en ekstrem belastning på spillerne. Det blir lite tid til restitusjon og ferie. Håndball har blitt en helårsidrett og det er ikke mange dager uten trening eller kamp, og neste år blir en tøff periode for de beste. Men de beste spillerne er også best trent og har størst sjanse for å tåle denne belastningen. Jeg er helt enig med Tor-Odvar at denne perioden absolutt er på grensen til det som er forsvarlig, men spillerne skal tåle det, sier Myklebust til Nettavisen.

Myklebust holder til daglig til på Senter for Idrettsskadeforskning og har god erfaring med håndball både som spiller og forsker. Hun er klar på at det er under kamp at risikoen for skader i håndball er absolutt størst.

- Det finnes ikke data som tilsier at du får verre skader om du spiller 70 kamper, kontra 35 kamper, men vi vet at mange av de alvorlige skadene i håndball inntreffer under kamp. Så jo flere kamper du spiller, jo større risiko er det for skader. Høy kampbelastning gir økt risiko for både akutte skader og belastningsskader, forteller Myklebust videre til Nettavisen.

- Hvilke tiltak er viktig i slike tøffe perioder?

- Jeg tror det er ekstremt viktig med hvile og søvn mellom kamper. Det er også viktig å restituere kroppen ved å ta en løpetur, en sykkeltur eller en styrkeøkt. Grunntrening / basistrening må holdes ved like gjennom sesongen og skadeforebyggende øvelser bør legges inn i all oppvarming. Videre er det viktig med næring, rett mat og drikke etter kamp. Dette er selvsagt på landslaget, de har drevet med dette i mange år og er proffe.

- Kan ikke tenke på risiko
Overfor Nettavisen innrømmer sentrale spillere på landslaget at de ikke tenker spesielt mye på at de har et år med ekstremt råkjør i vente.

Klikk på bildet for å forstørre.

GIR 100 PROSENT: Nora Mørk. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Jeg tenker ikke så mye på det. Jeg synes bare dette er veldig gøy. Vi tar en uke av gangen, men det er jo dette vi trener for, også. Nei, jeg tenker ikke så mye på at det blir mye, sier Heidi Løke til Nettavisen.

- Det er selvsagt viktig å prestere i alle kampene, også. Vi må holde oss skadefrie og få trent godt, ikke bare spille kamper.

Nora Mørk vet godt hva det handler om. Hun har tidligere vært ute i over to år med kneskader og gått glipp av viktige mesterskap. Mørk kan fort bli en av dem som spiller flest kamper i denne peioden.

- Ferie blir det nok dårlig med neste år, men det går bra. Jeg er motivert for den sesongen og elsker å spille håndball, så dette passer meg bra. Jeg kan ikke tenke at det er risiko for skader og slik, sier Mørk til Nettavisen.

- Jeg tenker at det er bedre å gå inn 100 prosent. Jeg får vel noen småskader her og der, men vi må bare trene godt når vi kan, vedlikeholde det vi kan og spisse formen inn mot OL, sier den norske profilen.

- Vi må si stopp
Larvik-trener Tor-Odvar Moen føler seg trygg på at Mørk sier stopp om det trengs og forteller at han også gjør sitt for å holde spillerne skadefrie.

- Målet vårt i mange kamper blir å fordele spilletiden, slik at belastningen ikke blir så stor, i de kampene det er mulig. Det er ikke lett i internasjonale kamper, men her hjemme er det mulig. Det blir vårt ansvar som ledere å si stopp. Det blir en liten kamp i kampen, fordi spillerne gjerne ønsker å være med der og da, selv om de innerst inne nok vet at det er lurt å hvile litt, forteller Larviks trener om «hverdagen».

(saken fortsetter under disse lenkene)


- Nora har blitt mye mer påpasselig. Hun vet, som Amanda Kurtovic, hvordan det er å være lenge ute med skade. Ingen av dem ønsker å havne i den situasjonen, igjen. Vi må lytte når spilleren sier «beina mine må hvile» og ta hensyn til det. Vi gjør det vi kan for å regulere belastningen. Det blir litt som en langrennsløper mellom verdenscuprenn, de trener ikke tøft, de hviler inn mot neste konkurranse, fortsetter Moen.

- Må ha større «slakk»
Treneren, som har jobbet med topphåndball i en årrekke, sier videre at Larvik har planer om gi enkelte spillere litt ekstra fri neste år. Han tror også at de som spiller mest, vil få en mer tilpasset landslagshverdag.

- De som spiller mest må få individuelle tilpasninger på enkelte samlinger. Det vil nok ikke skje i så stor grad før OL, men på samlinger etter kan det nok bli sånn at vi må ha større «slakk» på enkelte spillere, så de får hentet seg inn. Det kommer til å bli hektisk for mange, sier han.

- For vår del handler det også om å gi spillerne ekstra fri før OL starter. Vi så en uheldig effekt etter forrige OL, der det i enkelte nasjoner og klubber bare var å møte på jobb igjen «neste mandag» etter mesterskapet. Det gikk ikke bra. Både landslaget og klubbene må gi spillerne pustepause.

Etter OL i 2012 gikk det for eksempel bare noen uker før daværende Danmark-proff Amanda Kurtovic pådro seg ern skade i skulderen og ble borte i over to år fra klubbhåndballen og landslaget.

- Er dialogen med landslaget god med tanke på å gi «pustepauser»?

- Jeg føler vi har en god dialog på dette. Vi kan prate om det. Det gjør jeg, også, og er relativt ofte på telefon med Thorir Hergeirsson. Han tar også turen til oss og kikker litt. Den perioden som er klart skumlest er under mesterskap, for da er det flere kamper på få dager. Det er en tøff belastning. Spesielt i cupspillet, for da er det vinn eller forsvinn.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSKER: Grethe Myklebust.

Bekymret for de yngre
Myklebust ved Senter for Idrettsskadeforskning påpeker at det til syvende og sist ikke er de eldste og rutinerte spillerne som er mest utsatt for såkalt rovdrift. Dette er et større problem blant yngre spillere i Norge.

- Det er vesentlig å nevne at det er mange unge jenter som opplever en lignende belastning i løpet av en sesong, fordi de spiller på flere ulike lag. De er sjeldent trent for å tåle det. Forbundet har her tatt en del steg i riktig retning ved å begrense antall lag de kan spille på.

- Det er snakk om unge utøvere som går fra å ha trent to-tre ganger i løpet av en uke, til å tredoble den mengden. Det takler i mange tilfeller ikke kroppen. Hvis det blir flere kamper enn treninger, så er ikke det en god utvikling. Du må ha tid til å trene og trene riktig, for å tåle belastningen. Jeg er derfor mer bekymret for yngre utøvere som er på vei opp. Mange av dem trener ekstremt mye og har i tillegg skole og stor belastning i den sammenheng, mener skadeforsker Myklebust.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag