Gå til sidens hovedinnhold

Blir provosert av Hedins talentutspill

VM ble en fiasko. Nå raser debatten om hvordan Norge skal bli en håndballstormakt.

Landslagstrener Robert Hedin har vært klar i sin tale i løpet av VM. Norske håndballtalenter bør komme seg til utlandet så tidlig som mulig, for å få en lengre og tøffere sesong enn her hjemme. Dette mener svensken er veien å gå for med tiden å utvikle flere klassespillere, og med det endelig kunne bli kvitt «nesten»-stempelet som herrelandslaget har fått de siste årene.

Uttalelsen til den 44 år gamle treneren får også støtte av en som har en viktig finger med i spillet når det kommer til å forvalte norske håndballtalenter, nemlig juniorlandslagstrener Mika Nurmi.

- Det er mye kvaliteter i norsk håndball om dagen, men som Robert Hedin sier, så må flere unge spillere ut i større ligaer. Det er ingen tilfeldighet at Sverige gjør det så bra igjen som de gjør nå. De har flere spillere ute i de store ligaene, og slik må det også bli hos oss. Flere må ut, påpeker Mika Nurmi til Nettavisen.

- Må spille på høyt nivå
Nurmi er likevel klar på at vi ikke kan sende unggutter ut av landet for en hver pris. Svensken mener at et eventuelt proffopphold ikke må bli et skritt tilbake for ungguttene.

- Flere må komme seg ut. Men det er et lite paradoks akkurat det der. Det nytter ikke å reise ut for å sitte på benken. For å utvikle klassespillere, er de nødt til å spille på høyt nivå.

- Er du ikke god nok til å spille i en større liga, er det bedre å bli ett år til i Norge i stedet for å sitte på benken i en større klubb. Den norske ligaen blir faktisk også bare bedre og bedre, hevder den tidligere Stord-treneren.

Det er imidlertid langt fra alle som er enig i landslagssjefen og juniorsjefens vurderinger av hvordan nivået i norsk herrehåndball skal heves. Drammen-trener Marinko Kurtovic er klar på at han er helt uenig i at det er om å gjøre å sende norske talenter til utlandet så fort som overhodet mulig.

- Akkurat det er jeg ikke enig i. For oss i Drammen er det viktig at gutta får seg en utdanning i tillegg til å spille håndball, slik at de har noe å falle tilbake på. Er de gode nok, kommer de ut uansett, så vi stresser ikke så mye med det, og fokuserer heller på å utvikle dem så de blir et hakk hvassere hele veien, sier den rutinerte Drammen-sjefen til Nettavisen.

- Jeg blir provosert
Og Kurtovic får klokkeklar støtte av en av sine trenerkollegaer i eliteserien, Elverums Christian Berge. Den tidligere Tyskland-proffen mener det er regelrett tøv å sende de beste norske talentene utenlands.

- Jeg blir provosert av slike uttalelser. Skal vi klare å bygge opp noe her hjemme kan ikke de unge spillerne søke seg bort i tidlig alder. Det går ikke, da får vi aldri bygd opp noe. Vi må jobbe seriøst og hardt her hjemme, for å få spillerne gode nok. Vi har veldig mange gode unge spillere, som blir bedre og bedre for hvert år, sier Berge til Nettavisen.

- Da jeg kom til Elverum for rundt tre år siden, så var nivået ganske lavt i Norge. Men i løpet av den tiden jeg har vært her har nivået gått opp en to-tre hakk. Det er slik vi også må jobbe videre for å forbedre norsk håndball i framtiden, konkluderer den 37 år gamle trønderen.

- Tror du en slik satsning vil gi oss et sterkere landslag i framtiden?

- Ja, det tror jeg helt sikkert. Det krever mer enn å få sendt spillere til Bundesligaen, eller andre store ligaer for å lykkes langsiktig. De norske stjernene som allerede er ute i profflagene spiller ikke kollektivt, men så individuelt som det går an å bli. Når vi først klarer å spille kollektivt, så er det unggutta som står for det. Espen Lie Hansen, for eksempel, går utpå der og gjør en fantastisk kamp mot Frankrike. Og han har jo faktisk spilt i Norge til nå i hele karrieren, fastslår Elverum-sjefen.

Juniorlandslagstreneren må si seg enig i Berges argument om at det vil være en stor fordel for norsk håndball å bygge opp den hjemlige serien.

- Det er på en måte to arenaer vi må jobbe med. Den ene er å få det store gjennombruddet og ta seg til en semifinale og en finale. Den andre og kanskje viktigste arenaen er å gjøre norsk herrehåndball til et attraktivt produkt. Gjøre det til inneidrett nummer en i Norge.

- Slik at folk i stedet for å stå ute i snø eller regn i februar og se en trist fotballkamp på kunstgress, heller vil inn i en varm hall, spise god mat, høre på god musikk og se god håndball. Det gjelder å gjøre dette til et konsept, som folk omfavner, mener juniorlandslagstreneren.

- Faglig kompetanse
Drammen-trener Marinko Kurtovic trekker også fram det poenget at norsk herrehåndball er nødt til å bli mer profesjonell fra et tidligere tidspunkt, om man ønsker å matche de aller beste på talentutvikling.

- Jeg tror vi må spesialisere på et tidligere nivå i Norge, og få inn faglige trenere, slik at det ikke fortsatt er foreldre som trener spillerne opp til en viss alder. Slik det er i dag er det ofte foreldre som trener ungdommen helt opp i 14-15-16-årsalderen, sier Kurtovic om dagens situasjon.

- Jeg synes klubbene bør sette seg ned og se på mulighetene for å få inn faglig kompetente trenere på aldersbestemt nivå. De må finne et budsjett som tillater at de yngre får en trener slik at de tidlig kan lære om den moderne håndballen. Faglig kompetanse er viktig for utviklingen.

Kurtovic tror at nøkkelen til å lykkes på det høyeste internasjonale nivået med A-landslaget i framtiden ligger i å ha suksess og kvalifisere seg til de store turneringene med gutte- og juniorlandslagene.

- Nøkkelen ligger i de yngre landslagene og den framgangen de har. De må ta seg til mesterskap, og akkurat nå er ikke nivået så langt opp til de aller beste. Disse mesterskapene gir mye erfaring og det er noe unge spillere trenger for å ta steget opp. De må vite hva som skal skje.

Juniorlandslagstrener Mika Nurmi kan forsikre Kurtovic og de andre om at det ser lyst ut per dags dato med tanke på de yngre landslagene.

- Jeg må jo først og fremst snakke ut ifra dem jeg har på mitt lag. Vi har ikke klart å kvalifisere oss til VM, men har første reserveplass til turneringen, så vi kan komme med der, forteller juniorlandslagssjefen.

- Også guttelandslaget har kvalifisert seg til både EM og VM, og det er første gang på en stund at det har gjort nettopp det. Så vi gjør et okay arbeid på talentsiden i Norge. Det har blitt større interesse rundt herrehåndball i Norge og med det også flere talenter. For meg virker det som om stjernene på herrelandslaget er like store som damestjernene.

- Må senke ambisjonene
Men selv om det ifølge Nurmi ser forholdsvis lyst ut med tanke på de unge lovende spillerne, så har ikke akkurat de mer rutinerte stjernene på A-landslaget imponert nevneverdig under årets VM i Sverige.

I gruppespillet ble det tap i nøkkelkampene mot Ungarn og Island, og i mellomspillet var laget sjanseløse mot stormaktene Spania og Frankrike.

Bare en brakseier over Tyskland i siste gruppekamp rettet opp litt av inntrykket for Hedins menn, som best kan bli nummer ni i mesterskapet.

Elverum-trener Christian Berge tror det nå er på tide å senke ambisjonsnivået en smule for hva vi kan forvente av herrelandslaget.

Trønderen tror vi vil dra nytte av dette på lang sikt.

- Kanskje vi må legge lista litt lavere, og neste gang sette oss som mål å gå til mellomrunden, for eksempel Og bruke alle spillerne vi har i troppen, i stedet for å stå med de samme sju spillerne på banen gjennom hele VM, slik det har vært tendenser til i år. Det er ingen lett oppgave for treneren, spesielt når man har gått ut med store forventninger.

- Jeg skjønner hvor vanskelig det er for Hedin, når en ikke stoler hundre prosent på de yngre. De som er nye får som regel litt kortere snor. Det er en vanskelig oppgave å få laget til å sitte, slik en har lyst til. Men en spiller som Espen Lie Hansen burde ha blitt brukt mer tidligere i VM.

LES OGSÅ: - Han burde spilt mer

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg