Norges kaptein Stine Bredal Oftedal har levert sitt beste mesterskap noensinne under det pågående håndball-VM i Tyskland. Allerede før søndagens finale står playmakeren med 43 scoringer i mesterskapet.

FØLG VM-FINALEN LIVE FRA 17.30

Så mange mål har aldri Oftedal scoret i et EM eller VM tidligere.

I tillegg har 26-åringen briljert som playmaker og hun står med 70 assists så langt, flere målgivende pasninger enn noen annen spiller i VM.

Forskjellen er faktisk enorm, spesielt når det kommer til antall scoringer. Under EM i 2016 noterte Oftedal seg for 20 fulltreffere i mesterskapet som Norge vant og under VM for to år siden ble det 34 mål totalt. Det var hennes høyeste antall fram til nå, men den rekorden er allerede knust.

Györ-spillerens herjinger har fått mange til å sperre øyene opp. NRK-ekspert Geir Oustorp sa blant annet til Nettavisen tidligere denne uken at han var gledelig overrasket over den utviklingen Oftedal har hatt.

- Stine Bredal Oftedal har du hørt om i hundre år, men det er først nå hun er så god. For noen år siden var det mange som var skeptiske til om hun skulle bli en verdensstjerne fordi hun var så liten, sa Oustorp om den 167 cetimeter høye profilen etter seieren mot Nederland i semifinalen.

- Mer selvtillit

Én som ikke er like overrasket over den voldsomme utviklingen den norske kapteinen har hatt, er TV 2s ekspert, Gro Hammerseng-Edin.

Den tidligere landslagsspilleren, som var godt etablert på landslaget da Oftedal var med i en mesterskapstropp før første gang under EM i 2010, føler at 26-åringen har hatt en helt naturlig progresjon og utvikling.

- Stine ser ut til å ha tatt enda et steg som håndballspiller, men hun var allerede utrolig god, sier Hammerseng-Edin til Nettavisen.

- Hun har løftet seg enda et hakk det siste halve året og det kan ha sammenheng med klubbskiftet til Györ, mener TV 2-eksperten.

Oftedal spilte i flere sesonger for den franske klubben Issy Paris, men ble hentet til det ungarske storlaget Györ, der også Nora Mørk spiller, i 2017. I den ungarske klubben har Oftedal tatt et steg opp nivåmessig og regelmessig spill i Champions League har blitt en del av hverdagen.

- Det er nok enda bedre og høyere nivå i trenings- og kamphverdagen i Ungarn, kanskje? Stine har fått mer selvtillit av å merke at hun har håndtert en bærende rolle i en av verdens desidert beste klubber fra dag én. Det er naturlig at hun blir bedre og bedre, sier Hammerseng-Edin.

Oftedal ble som nevnt tatt inn i en norsk mesterskapstropp allerede i 2010, men har brukt tid på å slå ut i full blomst. Landslagstrener Thorir Hergeirsson har imidlertid hatt klokketro på playmakeren i en årrekke.

I 2015 ble hun gjort til kaptein for håndballjentene.

- Ikke overrasket

Siden debuten i 2010 har Oftedal vært med i alle mesterskap for Norge, bortsett fra OL i 2012. Hun har fått med seg tre EM-gull, to VM-gull og en bronse fra OL i 2016. Søndag kan hun få VM-gull nummer tre.

Hammerseng-Edin tror likevel at Oftedal nå har sine beste år foran seg.

- Hun har fått mye tillit i både klubblag og landslag. Hun er stort sett også alltid skadefri og er nå i sin beste fysiske alder som spiller. Jeg er ikke overrasket over at hun har endt opp med å bli så god, sier TV 2-eksperten.

Allerede i 2010 skjønte Hammerseng-Edin at Norge hadde en ganske unik spiller på gang, og trekker fram flere av Oftedals nøkkelegenskaper.

- Hun var god allerede i 2010, da jeg var med. Hun har en enormt god fysikk, et klokt håndballhode og et svært godt blikk for spiller, sier hun.

- Mest imponert av Oftedal

Den tidligere landslagsspilleren er ikke den eneste som har latt seg imponere av 26-åringen i årets VM. Avtroppende Larvik-trener Tor Odvar Moen mener at playmakeren er den som har imponert aller mest.

- Jeg er imponert av laget. Imponert over Noras ustoppelige «drive» og Katrine Lundes vanvittige nivå, men mest av alt av Oftedals utvikling i alle deler av spillet etter overgangen til Györ og spill i Champions League, skrev Moen på nettsamfunnet Twitter etter storseieren over Russland.

Også de andre spillerne i den norske troppen har lagt merke til den enorme utviklingen kapteinen har hatt den siste tiden.

- Hun har utviklet seg sinnssykt mye etter at hun kom dit. Det har skjedd fort, sa lagvenninne Camilla Herrem i intervju med VG nylig.

Søndag klokken 17.30 får Oftedal en ny mulighet til å imponere. Da leder hun Norge som kaptein i VM-finalen mot Frankrike i tyske Hamburg.