Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håndballprofilen Louise Sand legger opp: - Jeg er født i feil kropp

LEGGER OPP: Den svenske håndballprofilen Louise Sand, her sammen med lagkamerat Isabelle Gulldén under VM i 2015.
LEGGER OPP: Den svenske håndballprofilen Louise Sand, her sammen med lagkamerat Isabelle Gulldén under VM i 2015. Foto: Jonathan Nackstrand (AFP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Åpenhjertig om hvorfor karrieren avsluttes i en alder av 26 år.

Den svenske håndballprofilen Louise (Loui) Sand, som har spilt en rekke landskamper for Sveriges håndballjenter, legger opp.

Det bekrefter hen selv i et lengre innlegg på Instagram. Saken omtales også av de svenske storavisene Expressen og Aftonbladet mandag.

Sand har spilt over 100 landskamper for Sverige, har vært med å vinne bronse i EM i 2014 og hatt stor suksess i sin tidligere klubb Sävehof.

De siste årene har håndballprofilen spilt i Frankrike for klubber som Brest og Fleury, men har nå altså valgt å bryte kontrakten med sistnevnte.

- Født i feil kropp

26-åringen er svært åpenhjertig om hvorfor hen nå velger å gi seg.

- Jeg har ikke hatt det bra den siste tiden og jeg vet hvorfor. Jeg er født i feil kropp, sier en åpenhjertig Sand i podcasten Utkast.

- Det er veldig befriende å legge kortene på bordet og si det som det er. Jeg forstår at det kan høres rart ut, og det hadde kanskje vært enklere å lyve, men det har jeg gjort i alt for lang tid nå, sier hen videre.

- Kan endelig være meg selv

Sand var en del av den svenske troppen som i desember ble nummer seks under EM i Frankrike. Der spilte det svenske laget mot Norge i kampen om femteplassen, som de til slutt endte opp med å tape.

- Det kommer å bli en tøff tid framover, men jeg er 100 prosent sikker på at jeg kommer til å føle meg bedre nå. Jeg har alltid følt meg som Loui Sand, ikke Louise Sand, forteller den svenske spilleren videre.

- Jeg er utrolig takknemlig for at det aldri har blitt stilt spørsmål ved meg. Folk har likt meg og akseptert meg som den jeg er. Nå ønsker jeg ikke lenger å gå rundt og hate meg selv på grunn av et ubehag jeg føler på grunn av min egen kropp. Jeg er fullstendig klar over at dette åpner for en del ubesvarte spørsmål, men dette er en historie jeg ønsker å dele med alle nå og det håper jeg folk kan respektere, sier 26-åringen.

SPILTE I EM. Louise Sand sammen med Heidi Løke før Sveriges kamp mot Norge under EM i desember.

- Jeg vet at dette kan føre til at jeg blir utsatt for hån og hat. Men vet dere hva? Jeg bryr meg ikke om dere liker meg eller ikke. Det viktigste for meg er at jeg endelig kan være meg selv, sier den svenske profilen.

Sand forteller at hen lider av det som kalles kjønnsdysfori.

Det betyr i korte trekk et ubehag ved at anatomisk kjønn og egen opplevelse av kjønnsidentitet ikke samsvarer.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!