Her avslører Norge sin frekke VM-plan

SEKS MOT SEKS: Nora Mørk kommer inn som «keeper» mot Sverige.

SEKS MOT SEKS: Nora Mørk kommer inn som «keeper» mot Sverige. Foto: Ole Jonny E. Hansen (Mediehuset Nettavisen)

Vil utnytte «feige» motstandere.

04.12.15 17:36

GJØVIK / LILLEHAMMER (Nettavisen): Flere ganger i løpet av Møbelringen Cup, som ble spilt i Gjøvik og Lillehammer i forkant av håndball-VM i Danmark, avslørte Norge et frekt element i spillet.

Nesten hver eneste gang laget fikk en spiller utvist tok landslagssjef Thorir Hergeirsson ut keeper og dyttet inn en ekstra utespiller for å utjevne forskjellen. Dermed ble det seks mot seks ute på banen.

Det å gjøre et slik bytte er i og for seg ikke noe nytt i internasjonal kvinnehåndball. Flere lag har benyttet seg av denne muligheten i avgjørende og pressede situasjoner. Vi ser det også ofte i ishockey, der et lag tar ut keeper og setter inn en ekstra spiller i jakten på en sen scoring.

- Ikke fått det helt til
Forskjellen på det vi har sett tidligere, og det vi så under Møbelringen Cup, er imidlertid at Hergeirsson der nesten gjorde dette byttet konsekvent. I møtet med Nederland, for eksempel, dyttet han inn Nora Mørk for Kari Aalvik Grimsbø allerede da det kom en utvisning etter fire minutter.

Landslagssjefen brukte selvsagt Møbelringen Cup til å trene på denne taktikken, og det er ikke gitt at den vil bli brukt like konsekvent under VM, men trolig vil det bli mer hyppig enn tidligere.

Flere av de norske spillerne sier til Nettavisen at de har fått inntrykk av nettopp det.

- Vi har prøvd på dette tidligere, men ikke fått det helt til. Nå har vi bestemt oss for å gi det en ny sjanse og vi har trent mye på det, sier Nora Mørk til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

POSITIV: Nora Mørk mener Norge får til keeperbyttet bra. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Det er oftest fotrappe Mørk som blir sendt innpå som den ekstra spilleren med vest når Norge har en spiller utvist for å utjevne lagene til seks mot seks.

- Vi fikk et godt svar på at det fungerer mot Russland (i Møbelringen Cup), da fikk vi en scoring og utlignet ledelsen deres. Også i kampen mot Nederland så vi at det fungerer bra. Vi holder på ballen lenger enn det vi vanligvis gjør og slipper ikke inn mål i disse sekvensene, sier Mørk.

For i tillegg til å gi seg selv bedre odds for å få inn en scoring, er nemlig taktikken med å ta ut keeper en fin mulighet for å holde på ballen lenger i angrep og slik sett drøye tiden til laget igjen er fulltallig.

- Vil utnytte
Lagkaptein Stine Bredal Oftedal tror også at dette er en del av Norges VM-plan.

- Ja, jeg tror vi får se det under mesterskapet. Vi har snakket om at vi ønsker å prøve noe slik, igjen, og nå som vi har lyktes med det i kamp, kommer det nok i VM, også, sier hun til Nettavisen.

Veronica Kristiansen forklarer at det handler om å utnytte nølende motstandere.

- Vi har ikke gjort dette så ofte før, men nå ser vi at det fungerer. Jeg er ganske sikker på at vi får se det i VM. Det er nemlig ikke mange lag som tør å kaste ballen mot vårt mål, selv om det skulle stå åpent. Det er langt og det er også risiko for laget med én spiller mer, sier hun til Nettavisen.

- Det ligger ikke helt i hodet å kaste ballen fra seg slik og det skal vi utnytte, sier Kristiansen.

Nora Mørk er enig med lagvenninnen på det punktet.

- Skal de ta sjansen på å kaste fra seg ballen så fort? Bommer de, så får laget med én spiller utvist ballen på ny og kan bruke enda mer tid. Du skal i hvert fall være veldig sikker når du kaster.

- Mye er risiko
En slik taktikk representerer selvsagt også en risiko for det norske laget, men skal vi tro Stine Bredal Oftedal, er det fortsatt slik at «den som intet våger, intet vinner».

- Det er litt risiko, men det er mye som er risiko i håndball, så vi får ta denne, også, sier hun.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson sa tidligere under Møbelringen Cup til Aftenposten at laget hadde en klar plan om å trene på denne taktikken under oppkjøringsturneringen.

Grunnen til nettopp det er imidlertid ikke bare VM i Danmark. Allerede neste år innføres det nye regler i håndballen og da vil et slikt «keeperbytte» bli langt mer sentralt.

De nye reglene vil være i bruk under OL i Rio i august 2016, der Norge deltar.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTNYTTE. Veronica Kristiansen tror Norge kan ta motstanderne litt på senga. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Ny regel
Den nye regelen er kort og greit slik at Det internasjonale håndballforbundet har bestemt at det skal bli lov å ha syv spillere på banen, uten at den ekstra spilleren trenger keeperdrakt.

Slik regelen er i dag må Nora Mørk, og de andre som kommer inn for keeperen, ha på seg en vest som markerer at de er byttet inn i stedet for målvakten.

Endringen betyr i bunn og grunn at hvem som helst kan hoppe inn på banen når som helst. Denne regelen tror Hergeirsson vil revolusjonere håndballen og endre hvordan man tilnærmer seg spillet.

Forbundet ønsket i utgangspunktet å innføre regelen allerede under VM i Danmark nå i år, men dette førte til ramaskrik og protester fra både eksperter, spillere og trenere. Derfor ble det til slutt bestemt å beholde den gamle regelen med «keepervest» under mesterskapet som starter lørdag.

Norge møter Russland i VM-åpningen lørdag 5. desember. Deretter følger kamper mot Puerto Rico 7. desember, Kasakhstan 8. desember, Romania 10. desember og Spania 11. desember.

Alle Norges gruppekamper spilles i Frederikshavn.

P.S. VM følger du direkte på TV 2, TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.