Gå til sidens hovedinnhold

Hergeirsson etter dramatisk EM-kveld: - Var ganske sikker på at det skulle gå sånn

Det norske laget nøye seg med spill om femteplassen.

NEDERLAND - TYSKLAND 27-21:

NANCY (Nettavisen): Norge var avhengig av at tysk seier mot Nederland i håndball-EM onsdag kveld, for å gå videre til semifinalen. Det norske laget hadde slått Spania med klar margin tidligere onsdag ettermiddag.

Etter at Ungarn så slo Romania med to mål etter Norges kamp, levde håpet for det norske laget, men de måtte altså sette sin lit til tyskerne.

Kjemper om femteplass

Den hjelpen kom aldri. Et tydelig stresset Tyskland hang lenge med i kampen, men en rekke personlige feil førte til at Nederland etter hvert kunne dra ifra og sikre seg selv en plass i semifinalen.

Rett etter kampslutt møtte Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson og kaptein Stine Bredal Oftedal pressen utenfor det norske lagets hotell.

- Jeg er imponert over interessen for et lag som skal spille om en femteplass. Det synes jeg er flott, det begeistrer, sa Hergeirsson.

Han innrømmer at han ikke helt hadde troen på at resultatene i de to andre kampene onsdag skulle gå Norges vei.

- Jeg har vært ganske realistisk. Jeg visste ikke dette utfallet, men jeg var ganske sikker på at det skulle gå sånn, sa islendingen.

Han sa følgende til Nettavise etter onsdagens kamp mot Spania:

- Nå har ikke jeg hatt så mye motgang i EM tidligere, og det har heller ikke disse jentene her, da fikk vi testet hvordan vi står i det når det butter imot. Der synes jeg de har fått veldig bestått hele gjengen.

Oftedal påpeker at det marginer som hindret norsk avansement.

- Det var fryktelig nesten, da. Om det allerede ikke var vanskelig, ble det egentlig enda vanskeligere da det røk igjen med det ene målet vi manglet for Ungarn. Tyskland kom ikke opp på nivå, og da blir det veldig vanskelig, sa Oftedal på spørsmål fra NTB.

Oftedal sa dette til Nettavisen rett etter kampen mot Spania, på spørsmål om hun var stolt over måten Norge hadde reist seg etter den svake starten på mesterskapet. Norge tapte to av de tre kampene i det innledende gruppespillet, men slo hardt tilbake med tre seire i mellomrunden.

- Det er jeg veldig stolt over, faktisk. Vi ser ut som to forskjellige lag i innledende og mellomrunden. Det jeg synes er kjipt er at vi ikke klarte å gjøre den justeringen litt før, sier hun på spørsmål fra Nettavisen.

Måtte ha tysk seier

Og selv om Nederland i utgangspunktet var favoritter før kampen, hadde tyskerne hatt en god mulighet med litt mer presisjon i spillet.

Tyskland slo som kjent Norge i det innledende gruppespillet, og har gjort et av sine bedre mesterskap på lenge, men Nederland ble en tøff nøtt.

Forutsetningene var slik at om Tyskland vant, ville Norge gå videre. Tyskerne selv måtte vinne med 12 mål for å kunne gå til semifinale.

Nederlandsk seier eller uavgjort mellom lagene ville sende Nederland og Romania videre til finalespillet som går i Paris denne helgen.

Det betyr at Norge nå må spille om en femteplass i Paris. Landslagstrener Thorir Hergeirsson sa til Nettavisen tidligere onsdag at den kampen kan ha en viss betydning for om Norge får spille kvalifisering til OL i 2020.

Tyskerne stresset

Litt av problemet for Norges del av at tyskerne selv måtte vinne med 12 mål for å gå videre til finalespillet og virket derfor noe stresset.

Dette kom blant annet tydelig fram da tyskerne på en tidlig 2-0-ledelse mistet ballen ved avkast og inviterte Nederland rett inn i kampen.

Det tyske laget stormet i angrep gang på gang, men gjorde mange personlige feil og misbrukte en rekke sjanser i første omgang.

Det unyttet Nederland. De oransje spilte heller ikke sin beste omgang i løpet av de første 30 minuttene i Nancy, men ledet 13-11 til pause.

Estavana Polman ble nederlandsk toppscorer etter første omgang med fire fulltreffere, mens Angie Geschke bidro med fem for tyskerne.

Feil på feil

I andre omgang fortsatte tyskerne å kløne det til for seg selv med nye personlige feil og dermed skaffet Nederland seg en luke.

Plutselig var det fire mål foran på stillingen 15-11.

Tyskerne karret seg tilbake på 16-13, men så gikk kampen inn i en lang periode der begge lag slet med å finne nettet. Nederland bommet og bommet, men det samme gjorde Tyskland. Ugunstig for Norges del.

Etter en svak forestilling vant Nederland til slutt med 27-21.

Les også

Ungarn-trener kom med tirade etter Norge-hjelp: - Må beskytte spillerne

Kommentarer til denne saken