*Nettavisen* Sport.

Hva gjør du nå, Heidi Tjugum?

HÅNDBALLHELT: Heidi Tjugum spilte for det norske håndballandslaget i over ti år. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Vant nesten alt som kan vinnes, men er mer stolt av noe annet.

06.11.15 15:53

Du leser nå Nettavisens nye artikkelserie om gamle idrettshelter.

Hver fredag fremover skal vi mimre sammen med dem som tidligere preget nyhetsbildet i Norge på grunn av store idrettsprestasjoner. Vi skal også finne ut hva de bruker dagene på i dag.

Serien er en gjenopplivning av den gamle Nettavisen-klassikeren «Hva gjør du nå» - og vil fortsette med samme navn og innhold i tiden som kommer.

Har du tips til gamle helter du vil vite mer om? Send oss en mail her.

Nå: Heidi Tjugum (42 år)

Keeperhelt
Selv om kvinnehåndballen fikk et gjennombrudd i Norge på 1980-tallet, var det først på 1990-tallet at de glade håndballjentene virkelig kapret våre hjerter og sjarmerte både liten og stor her oppe i det kalde nord.

Først under sinnataggen Sven Tore Jacobsen og så under sindige Marit Breivik var Norge omtrent alltid med når det skulle deles ut medaljer.

Profilene var mange og helt bakerst på banen fant vi noen av de største. Norge hadde verdens beste keepere og én av dem het Heidi Tjugum.

Drammensjenta, som også en periode spilte for datidens storlag Bækkelaget, anført av Frode Kyvåg, fikk med seg hele sju mesterskaps-medaljer under sin drøyt ti år lange karriere på landslaget.

Medaljegrosist
Det startet med sølv under OL i 1992, der de norske jentene kun måtte se seg slått av de suverene sørkoreanerne. Deretter gikk det slag i slag med sølv under EM i 1996, sølv under VM i 1997, gull under EM i 1998, gull under VM i 1999, bronse under OL i 2000 og sølv under EM i 2002.

Keeperhelten var med andre ord delaktig i Norges to første mesterskapsgull, noensinne, under mesterskapene i 1998 og 1999.

Klikk på bildet for å forstørre.

OVER TI ÅR: Heidi Tjugum spilte sin siste landskmap i 2003. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Av andre meritter har Tjugum blitt seriemester i Norge tre ganger og seriemester i Danmark fire ganger. Hun har også blitt cupmester i Østerrike og vant europacupen med danske Viborg i 1999.

Av mer personlige utmerkelser er det også verdt å nevne at Tjugum ble tatt ut på turneringens beste lag både under EM i 1996 og OL i 2000.

TV-tryne
I tillegg husker vi den nå 42 år gamle profilen som programleder i TV 3-konseptet Superstars og som håndballtrener i Gjøvik / Vardal (2005).

Sammen med Cecilie Leganger og Katrine Lunde, kan vi trygt si at jenta fra Drammen er blant Norges største keeperhelter, gjennom tidene.

Men hva driver Heidi Tjugum med i dag? Vi tok en prat med 42-åringen.

- Hva gjør du nå, Heidi?

- Godt spørsmål. Akkurat nå prøver jeg å finne Scandic Vulkan i Maridalsveien. Det viser seg å være en større utfordring enn jeg hadde trodd. Utover det, jobber jeg som fysioterapeut. Jeg jobber med kreftpasienter i den jobben. Det er dedikasjon, man må være «med» i en slik jobb, det er ikke bare å møte opp, men jeg trives godt med det. Jeg er også styremedlem i Norges Håndballforbund, sier Tjugum til Nettavisen.

- Sivilstand?

- Ja, familie og barn. Samboer.

- Blir du fortsatt gjenkjent på gata?

- Heldigvis ikke så mye lenger. Men det er ikke slik at det er satt en strek for det. Det hender jo at man blir adressert, som det heter. Det skjedde nok litt oftere før, så det er i litt mindre grad nå, forteller Tjugum.

- Hva tror du folk husker deg best for?

Klikk på bildet for å forstørre.

2015: Slik ser Heidi Tjugum ut i dag. Foto: Vidar Ruud

- Nei, det aner jeg ikke. Men jeg har jo spilt noen kamper, da, så det er vel fordi jeg har stått i mål på håndball, sikkert. Jeg tror det er bedre å spørre «folk» om dette. Det var litt vanskelig å svare på for meg.

- Er det et presseoppslag som fortsatt irriterer deg?

- Nei! Gjort er gjort, spist er spist, og så går livet videre. Man lærer av de feilene man gjør.

- Hva er du mest stolt av, den dag i dag?

- Tenker du på fra idrettskarrieren? Det jeg egentlig er mest stolt av, er at jeg tok en utdanning ved siden av karrieren som toppidrettsutøver. Jeg tok det parallelt og det lot seg fint kombinere, uten de helt store utfordringene. Det går foran medaljer og seirer. Jeg sitter ikke fast i idrettslivet mitt.

- Hvor ser du deg selv om fem år?

- Da jobber jeg fremdeles som fysioterapeut. Jeg har funnet min hylle i livet, i langt større grad enn som idrettsutøver, forteller Tjugum.

LES OGSÅ: Hva gjør du nå, Bent Skammelsrud?

LES OGSÅ: Hva gjør du nå, Hai Ngoc Tran?

LES OGSÅ: Hva gjør du nå, Dennis Schiller?

LES OGSÅ: Hva gjør du nå, Christer Basma?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.