Gå til sidens hovedinnhold

Kyvåg kritisk til  EM-opplegget: - Folk klarer ikke å følge med lenger

Onsdagens batalje om en semifinaleplass i håndball-EM blir en matematisk thriller, men TV 3-eksperten er redd for at folk «hjemme i stua» ikke vil la seg begeistre av dramaet.

Onsdag kveld møter de norske håndballgutta Sverige til det som har blitt omtalt som en skjebnekamp for å komme til en semifinale i EM, men selv om Norge skulle slå svenskene, betyr ikke det nødvendigvis avansement.

LIVE: Følg Sverige - Norge fra 18.15

På grunn av reglene i mellomspillet er det faktisk slik at Sverige kan gå videre med tap for Norge, mens også Kroatia, som møter Frankrike litt senere på kvelden, har en god mulighet til å kapre semifinaleplassen.

Kort oppsummert er det slik at Norge må slo Sverige med fem mål i onsdagens kamp, mens Frankrike må slå vertsnasjonen Kroatia.

Det er Norges mulighet for en plass i semifinalen.

For Sveriges del er matematikken mer komplisert og svenskene kan altså gå videre både med seier og tap, avhengig av hva som skjer mellom Frankrike og Kroatia, men de kan også ryke ut med både seier og tap.

- Folk skjønner det ikke

Det noe innviklede systemet i EMs mellomrunde har fått flere til å argumentere for at dette ødelegger mye av spenningen og dramaet i turneringen, spesielt for de som sitter hjemme foran TV-en.

Det kompliserte EM-opplegget, som lenge har blitt brukt i håndballen, får TV 3-ekspert og tidligere trener, Frode Kyvåg (72), til å riste på hodet.

- Det blir for komplisert, folk skjønner det ikke. Det er hovedproblemet. Det har blitt såpass komplisert, og med så mange muligheter, at folk klarer ikke å følge med lenger, sier Kyvåg til Nettavisen.

- Det med Sverige nå er nesten meningsløst for mange. Jeg ønsker kvartfinaler velkommen tilbake i mesterskap, sier eksperten videre.

Og Kyvåg er ikke den eneste som mener dette.

Får støtte av Karabatic

- Vi sitter her og må være matematikere med tanke på hvem som går seirende ut av gruppene. Det blir for komplisert. Vi gjorde et intervju med den franske stjernen Nikola Karabatic nylig og han var krystallklar på at han ønsker kvartfinaler tilbake og ikke dette mellomspillet, sier Kyvåg.

Også i Sverige har det blitt tatt til orde for å endre på opplegget. Expressens Nicolinn Nilsson skrev følgende i en kronikk denne uken.

- Skrap mellomrunden. Denne matematiske suppen er ikke håndballen verdig. Nå sitter majoriteten av TV-seere og forstår ingenting.

Overfor den svenske avisen Aftonbladet sier også flere av de svenske spillerne onsdag at det ønsker et vinn-eller-forsvinn-sluttspill.

- Det er mer spennende med alt eller ingenting, sier Jesper Nielsen.

Full forvirring

Kyvåg påpeker at det ikke bare er i Norges gruppe det er full forvirring. I mellomspillets gruppe 2, er det også mye som kan skje.

- Teoretisk sett kan Tsjekkia få semifinaleplassen der, selv om de bare hadde med seg to poeng inn i mellomrunden, de poengene kom ganske så sjokkerende mot Danmark. Men hvis tsjekkerne nå slår Slovenia, Danmark taper mot Makedonia og Spania spiller uavgjort mot Tyskland, så går Tsjekkia forbi og tar den plassen, forklarer Frode Kyvåg.

- Det fleste håndballinteresserte mennesker som ser på den tabellen der før kampene, tenker ikke på Tsjekkia i det hele tatt. De fleste tenker antakeligvis at dette blir et oppgjør mellom Spania og Tyskland. Men så enkelt er det ikke, og sånn skal det ikke være. Folk skal forstå hva som skjer og da er kvartfinaler det eneste riktige, mener TV 3-eksperten.

- Mister seerne

Ifølge et skriv fra IHF er det slik at ved lik poengsum mellom et eller flere lag ved mellomspillets slutt skal innbyrdes oppgjør avgjøre, deretter innbyrdes målforskjell, så antall mål scoret i innbyrdes oppgjør, deretter målforskjell totalt og til slutt antall scorede mål i alle gruppekamper.

- Dette med tabeller, innbyrdes oppgjør, tre lag på samme poengsum og alt det der, ja, hva skal man si? Derfor har vi brukt mye tid i studio på å si at Norge må slå Sverige med fem mål. Hvis de gjør det, og Kroatia taper mot Frankrike, så er vi i semifinalen. Det forstår folk, sier Kyvåg.

- Skal du begynne å forklare innbyrdes oppgjør mellom Kroatia, Sverige og Norge, så stopper det opp. Det er flere ulemper enn fordeler med dette mellomspillet, mener Kyvåg.

- Hvorfor ønsker forbundet et slikt opplegg?

- Det er helt åpenbart sterke motiver om at dette gir flere antall TV-sendte kamper, med stor spenning og stor uforutsigbarhet. Det ligger vel en del der. Personlig er jeg enig med Karabatic, jeg ønsker kvartfinaler, da er du enten med eller ikke med, sier den tidligere topptreneren.

- Du kan ha så mange TV-sendte kamper du vil, men blir det for komplisert, så mister du de seerne, mener Kyvåg videre.

Under VM for ett år siden, da Norge spilte seg helt til finalen, ble det spilt sluttspill med åttedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finaler. Det samme var det under kvinnenes VM i desember i fjor, men nå hviskes det imidlertid i korridorene om at det internasjonale forbundet (IHF) ønsker å gjeninnføre mellomspillet under neste års VM.

- Ja, det er helt riktig. Hva Hassan Moustafa (håndballpresident) og IHF på den siden finner på, er ikke så lett å vite, de kan plutselig spre rundt seg med wild cards, også, sier Kyvåg syrlig mot IHF-ledelsen.

- Spiller for å vinne

Onsdag kveld er det også slik at Kroatia og Frankrike kan spille på resultat for å sikre at begge lagene går videre til semifinale, foran Norge og Sverige, men TV 3-eksperten føler seg trygg på at det ikke skjer.

- Det der spørsmålet får jeg ofte, og jeg velger å si at sånn tenker ikke laglederne. De spiller for å vinne, uansett. Hvis Frankrike slipper seg nedpå, i stedet for å spisse seg inn mot en semifinale, er det ikke sikkert det gir noen effekt. De har i tillegg fått mye hvile, og da spiller du ikke på resultat, mener Kyvåg.

- Kroatia kan heller ikke tillate seg å slippe seg ned på noen måte, ikke med 15 000 gale fans på tribunen, sier TV 3-eksperten.

Kommentarer til denne saken