Gå til sidens hovedinnhold

Kyvåg oppgitt over utydelige bortforklaringer: - Blir for dumt

TV 3-eksperten får støtte av veteran Heidi Løke.

NANCY (Nettavisen): Onsdag kveld gikk Norge på et stortap for Romania i EM og dermed henger håpet om en semifinaleplass i en tynn tråd.

Tapet betyr at Norge går inn i mellomrunden med null poeng og dermed er laget avhengig av andre for å kunne avansere til finalespillet.

I etterkant av tapet har media lett febrilsk etter forklaringer. Norge har dominert kvinnehåndballen så til de grader de siste årene, spesielt i EM, og det er uvant kost for mange at det nå har blitt to tap på tre kamper.

Søvnmangel har blitt trukket fram som én årsak. NTB skrev torsdag en lengre sak om at kamper med sent starttidspunkt har vært et problem for jentene i dette mesterskapet og at flere sliter med å sovne etter kamp.

Feil fokus har også blitt trukket fram. Gjennom mesterskapet har det vært mye fokus på mer utenomsportslige hendelser, som det at EHF-delegatene til stadighet har bedt det norske laget roe seg på benken.

- Det blir bare dumt

Trener Thorir Hergeirsson tok også et oppgjør med EHF direkte i TV 3s studiosending, og sa rett ut at han var drittlei av at damemesterskapet ble brukt som en prøvekanin for unge og lovende dommere, mens de beste dommerne ble spart til herremesterskap eller Champions League.

En sum av disse nevnte sakene fikk Dagbladet til å slå opp en kommentar om at Norge har «framstått som sutrete» under dette mesterskapet.

Alle skriveriene får TV 3-ekspert og tidligere håndballtrener Frode Kyvåg til å riste på hodet. Han er lei av å høre på bortforklaringer.

- Det blir bare dumt å lete etter syndebukker nå, og finne bortforklaringer. Vi har vært jævla bortskjemt de siste årene. Jeg får hundrevis av SMS-er fra folk hjemme i Norge. Det er vanligvis oppegående håndballfolk som skriver disse meldingene, men nå mener de at alt er galt, sier han til Nettavisen.

- De skriver ting som: Når skal vi kvitte oss med han jævla islendingen og når skal vi få fram en skikkelig skytter, forteller eksperten videre.

- Mildt sagt utydelig

Han har selv fått med seg den sist tids skriverier i media og de mange forklaringene som har kommet på hvorfor Norge ikke har levert.

Selv har han en klar formening om hva som er årsaken.

- Jeg har lest en del av dette selv og synes det mildt sagt er utydelig, og lite reflektert. Vi trenger en faglig plattform for å si mer om hvorfor det ikke fungerer. Faktum er at de ikke har hatt nok treninger sammen, de er uferdige, sier Kyvåg om årets norske EM-mannskap til Nettavisen.

- Har aldri vært bedre

Han mener at et tap for Romania ikke er så overraskende som mange kanskje vil ha det til.

- Vi må først stille spørsmålet om hvilke forventinger vi hadde. Romania er blant de beste, om ikke det beste laget. De har et snitt på 27-30 år i spillergruppa, de har spilt sammen lenge og kjenner hverandre inn og ut. De har også en fantastisk trener, mener Kyvåg.

- Romania har aldri vært bedre. Forklaringen på at vi taper er rett og slett at vi er underlegne i deler av spillet og de er bedre enn oss, sier han.

Les også

Fryktet at Linn Sulland (34) ikke skulle komme tilbake: - Vi var i tvil om hun skulle få fullføre kontrakten

Etter tapet onsdag forklarte de norske jentene at de var godt forberedt på hva som ventet, men at det rett og slett ikke gikk etter planen.

- Uheldig og fatalt

Stjernespillerne Cristina Neagu og Crina Pintea fikk herje fritt.

- Vi hører hva spillerne selv sa etter Romania-kampen. De visste hva som kom, men klarte ikke stoppe det. De visste hva Neagu kom til å gjøre, men de klarte ikke å stoppe det. Det samme med Pintea, sier Kyvåg.

- Det er dumt å lete etter forklaringer. Problemet ligger ikke i de forklaringene som kastes fram av media, gjentar TV 3-eksperten.

Det er i stedet et annet tap i mesterskapet som ergrer Kyvåg mer.

- Det som var dumt, uheldig og fatalt, var tapet for Tyskland. Et tap mot Romania kunne vi levd med, mener den tidligere topptreneren.

- Feil fokus fra media

Landslagsveteran Heidi Løke er enig i at det har vært en del feil fokus under mesterskapet, men mener det først og fremst ligger hos media.

- Det blir feil fokus fra medias side. De fokuserer bare på det som ikke er bra, med tanke på klister, ball, varme og alt det der. Jeg vet ikke om noen som har klaget over det, sier Løke til Nettavisen torsdag ettermiddag.

Kaptein Stine Bredal Oftedal sier hun ikke har fått med seg de mange bortforklaringene, men tror heller ikke at det spiller stor rolle.

- Jeg er sånn at jeg ikke forholder meg til media underveis, så mye av dette har jeg ikke fått med meg en gang. Jeg tenker at det er veldig naturlig for dem å lete etter grunner, og det tenker jeg at de bare må få gjøre, sier hun til Nettavisen.

- Når vi er vant til å prestere og at ting klaffer kjappere, så stiller man jo spørsmål og det er helt greit for oss. Men jeg tror nok at vi selv føler at dette mer bare er oss som lag. Det går på det, vi har ikke helt funnet ut av hva som funker, sier Bredal Oftedal.

- Lettere å skylde på sånt

Norge-profilen skulle egentlig ønske at forklaringen på den svake EM-innsatsen så langt lå i det media har spekulert i den siste tiden.

- Det er mer frustrerende, egentlig. Det hadde vært lettere å skylde på sånne andre ting, men jeg tror det bare ligger inne hos oss.

Løke sier at det har vært noen tunge timer siden tapet onsdag kveld.

- Det har vært tungt. Vi er utrolig skuffet over at vi tapte. Men det er ikke så mye vi får gjort med det nå. Vi må se framover og ha fokus på det vi kan gjøre noe med. Sånn er det bare, sier strekspilleren.

Allerede fredag møtes Norge og Ungarn til første mellomrundekamp i Nancy. I neste uke venter kamper mot Spania og Nederland.

Norge må vinne sine tre kamper, samtidig som Nederland helst bør tape én av sine kamper, for at det skal bli semifinale på håndballjentene.

Les også

Norge ble ydmyket av Romania i EM

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken