*Nettavisen* Sport.

Norge-stjernens nye liv: Hund og dansk kjæreste - og nok penger til å betale sin egen husleie

MÅLBEVISST: Veronica Kristiansen har hele tiden gjort det hun må for å nå målene sine som håndballspiller. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Nå lever Veronica Kristiansen godt av håndballen.

19.12.16 10:49

GØTEBORG (Nettavisen): For bare tre år siden hadde Norge-stjernen Veronica Kristiansen (26) en ganske annen hverdag enn nå.

Alt som sto i hodet på henne var å bli best mulig i håndball. Det er det fortsatt, men den største forskjellen er at hun nå klarer å betale sin egen husleie.

- Nå nyter jeg livet, sier Veronica «Vikki» Kristiansen til Nettavisen.

Les også: Slik feiret de i natt

Les også: Norges superreserve skapte hodebry: - Vi sleit veldig

- Hadde ikke klart meg uten kjæresten

I fjor sommer tok hun steget fra Glassverket i Drammen til toppklubben FC Midtjylland i Danmark. Nå har 26-åringen Champions League-erfaring og søndag tar hun sin fjerde medalje med landslaget når Norge skal gjøre opp med Nederland om gull eller sølv i EM-finalen.

Den eksplosive venstrebacken har gått fra å være lærejente til å bli fast i landslagssjef Thorir Hergeirssons førstesekser, både i angrep og forsvar.

For å komme hit gjorde hun et helt bevisst grep tilbake i 2013.

Saken fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

FART: Kristiansen er kjent for sin ekstreme fart og eksplosivitet, og har blant annet løpt den raskeste 40-meteren på Olympiatoppen, kun slått av sprinteren Ezinne Okparaebo. Foto: Jonathan Nackstrand (AFP)

Hun sa til seg selv at heltidsjobb eller et fulltidsstudie ved siden av håndballsatsingen ville bli for mye. «Vikki» ville trene mer, hvile mer, være toppidrettsutøver. I mars 2013 ble hun tatt ut på A-landslagssamling for første gang. Etter hvert fikk hun dessuten et tilbud om å trene ekstra håndballspesifikt på dagtid på Olympiatoppen i regi av landslaget.

Men hvordan skal et slik liv betale husleie for leiligheten i Oslo hun delte med sin daværende kjæreste og alle andre regninger som hører med i hverdagen? I den nyopprykkede klubben Glassverket var det ingen spillere som kunne leve av håndballen.

HTML EMBED
embedNAvideo("uALL4Kk222-F0OlRo3uOgw", false)

- Jeg hadde ikke klart meg uten kjæresten på den tiden. Nå er jeg ikke der lenger, sier Kristiansen.

De to var et godt team. Han disket opp på kjøkkenet, og betalte husleia. Kristiansen trente to ganger om dagen, og mellom øktene prøvde hun å skvise inn noen arbeidstimer hos nøkkelprodusenten KabaMöller Undall, der også kjæresten jobbet.

Hun rakk imidlertid å få en liten forsmak på sin nye tilværelse da hun før 2014/15-sesongen, som den første i Glassverket noengang, kunne si opp den sivile jobben og kalle seg helprofesjonell håndballspiller.

- Jeg føler allerede at jeg har mer overskudd. Dette har vært et mål lenge, sa hun til Drammens Tidende sommeren 2014.

Husker du? Stolt og ydmyk Kristiansen: - Det er fortsatt litt surt

Les også: Da Kristiansen var langt ned i Rio tikket denne videoen inn fra søstrene

2 millioner

Verdens best betalte kvinnelige håndballspillere tjener rundt 2 millioner i året. Den rumenske stjernespilleren Cristina Neagu troner sannsynligvis alene helt på toppen, men også norske profiler hever en hyggelig lønn. Heidi Løke og Katrine Lunde har hatt millionlønninger, og Nora Mørk tredoblet lønna si da hun gikk til toppklubben Györ i Ungarn.

Norges beste klubb, Larvik, har vært lønnsledende i Norge, men klubben har nylig gått gjennom en alvorlig økonomisk krise og ble så vidt reddet fra konkurs. Lønnsnivået ligger trolig rundt 500-600.000 i året for stjernene på laget nå.

HTML EMBED
embedNAvideo("33JWL7x6D0i4aaTykwyL6A", false)

Kristiansen vil ikke kommentere lønnen sin, annet enn at den er god, og at det fortsatt er et lite stykke igjen til Neagus 2 millioner. Det er likevel ingen tvil om at hun som proff i Midtjylland ikke lenger trenger å bekymre seg for om det skal gå rundt økonomisk.

- Nå lever jeg godt. Jeg kan til og med spare opp litt, sier 26-åringen.

- Og så har jeg fått meg ny kjæreste, legger hun til. Hun ble sammen med danske Jeppe Balshøy Ebbesen for rundt åtte måneder siden.

- Jeg har også fått meg hund, så jeg er mye mer ute og lufter meg enn jeg har vært tidligere, ler «Vikki».

Les også: Så mye tjener håndballjentene på et EM-gull

Forlenget kontrakten

Håndballivet i Midtjylland er også deilig.

Støtteapparaet er ikke like stort som hos det norske landslaget, men likevel omfattende. Laget trener sammen to ganger om dagen, og utenom det har spillerne hallen tilgjengelig for egentrening. Det blir servert lunsj i forbindelse med treninger og middager på kampdag.

- Det er utrolig bra. Det er fullt fokus hele veien og alt ligger til rette, sier Kristiansen.

Nå ligger Midtjylland på andreplass i den danske toppdivisjonen, ett poeng bak Viborg. Kristiansen er lagets nest beste målscorer med 50 mål, kun slått av den danske landslagsspilleren Stine Jørgensen som har 64.

Nylig forlenget Kristiansen kontrakten og har bundet seg til Midtjylland til 2019.

- Jeg trives utrolig godt her, sier hun.

Les også: Svenskene håner norsk OL-fiasko

Møter gamletreneren

Søndag er det imidlertid EM-finale det er fokus på. Der møter Kristiansen sin tidligere trener Helle Thomsen som nå leder det nederlandske landslaget.

- Det blir veldig spennende, sier Kristiansen.

Tidligere har Norge gjort kort prosess med de hollandske jentene, først med en knusende seier i VM-finalen i fjor (31-23, og 20-9 til pause) og så med timålsseier i sommeren OL-bronsefinale (36-26).

Det er få som tror det vil bli like lett for Norge nå. Ikke minst på grunn av Thomsens inntog, men også fordi laget har vokst på de siste årenes mesterskapserfaringer.

- Vi møter en veldig godt lag, men vi går for gull, slår Kristiansen fast.

Fra før har hun vært med å ta EM-gull i 2014 og VM-gull i 2015. I sommer ble det altså OL-bronse for «Vikki» og de norske håndballjentene.

Finalen mellom Norge og Nederland spilles altså søndag, med avkast klokken 18.00. Kampen kan følges direkte på Nettavisen, og den sendes også på TV3.

Se klipp fra håndballjentene i EM:

HTML EMBED
HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag