*Nettavisen* Sport.

Øyeblikket som forandret alt

Foto: Pål Hansen / Scanpix

- Viste at lille Norge kan hevde seg i verden, sier Siri Eftedal.

23.07.12 18:39

6. august 1992. Norges håndballandslag for kvinner spiller semifinale i OL mot SUS (Samveldet av uavhengige stater, tidligere Sovjet).

Det er et lite mirakel i seg selv. Med sjetteplass i VM i 1990 klarte ikke Norge å kvalifisere seg til Barcelona-lekene to år senere, men på grunn av borgerkrig og FNs sanksjoner ble Jugoslavia utestengt, og de norske håndballdamene fikk den ledige plassen.

Derfra gikk det til kvartfinale og semifinale. Det skulle spilles om finale. Igjen. Fire år tidligere, i 1988, ble det OL-sølv.

Kampen var jevn. Grusomt jevn. Ett minutt igjen. Uavgjort. Ti sekunder igjen. Uavgjort. 59.55. Norge får frikast. Ingrid Steen kaster ballen til Siri Eftedal. 59.59, ett sekund igjen. Eftedal scorer.

Norge, som egentlig ikke skulle være i Barcelona, er i OL-finalen.

- Viste at lille Norge kan hevde seg
Selv om det ble tap mot suverene Sør-Korea i finalen, og Norge fortsatt manglet mesterskapsgullet, konstaterte Siri Eftedals matchvinnerscoring i semifinalen at norsk håndball hadde etablert seg i verdenstoppen.

Derfra har vi ikke rikket oss siden.

- Det viste at lille Norge kan hevde seg i verden, sier Eftedal, helten fra 92, om OL-sølvet.

- Semifinaleseieren føltes som gull fordi kampen ble så jevn og spennende. Jeg husker jeg satte ballen i mål. Så blåste dommeren av kampen og en haug med jenter kastet seg over meg. Det var en flott opplevelse. Høydepunktet i karrieren, forteller hun til Nettavisen.

- Men det var surt å tape finalen, selv om det ikke er noe jeg irriterer meg over i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ntb Scanpix

- Flere kan vinne
I dag. 20 år senere. Norge hevder seg ikke lenger i verdenstoppen. Vi er verdenstoppen. Verdens beste håndballag.

Fra 1998 og fram til i dag har det ramlet inn åtte mesterskapsgull, tre sølv og to bronse, og de norske håndballjentene er favoritter når det skal kjempes om OL-gull i London de kommende ukene.

- Det er flere nasjoner som melder seg på, så det blir tøffere for de norske håndballjentene å ta medalje i år, men de er best trent og har tradisjon for å ta medalje. Jeg tror det er viktig. Å være vant til å spille viktige kamper, sier Eftedal, som herjet håndballbanen med Gjerpen på 80- og 90-tallet.

Hun vet hva hun snakker om. Eftedal, som i dag er 46 år, spilte 110 landskamper for Norge. Hun fikk med seg de siste årene av landslagssjef Sven-Tore Jacobsens fantastiske løft av norsk håndball, og begynnelsen på Marit Breiviks gullalder.

- Noe spesielt
Foruten OL-sølvet i Barcelona, sanket Eftedal i løpet av karrieren både VM- og EM-bronse. Men ingenting kan måle seg med OL-medaljen.

- Jeg husker fortsatt følelsen av å få medaljen rundt halsen. EM og VM var stort, men det er noe ekstra med OL. Noe spesielt, sier hun.

Og med det skulle man tro at medaljen fra Barcelona har fått hedersplassen i huset. Men, nei. Ikke i Siri Eftedals krypinn.

- Jeg har plassert sølvmedaljen i en ramme med bilder fra OL. Men den henger ikke så synlig. Jeg har plassert den nede i kjelleren hjemme. Det blir så prangende hvis den henger i stua, forteller hun.

Medaljens beskjedne plassering til tross, Eftedal vil aldri glemme at hun ble matchvinner i OL-semifinalen i Barcelona i 1992.

- Jeg har blitt minnet på målet mye i ettertid, og sett at det har gått som ønskereprise på NRK noen ganger.

Skal til London for å se håndballjentene
OL-medaljen i 1992 var en oppskriftsmessig oppvisning i det beste nordmenn vet: nostalgi. Interessen og oppmerksomheten rundt landslaget økte betraktelig. Håndballjentene ble plutselig gjenkjent. Overalt.

- Jeg reiste rett til Mallorca sammen med håndballjentene i Gjerpen etter OL. Vi fikk gratulasjoner selv der. Det var en morsom opplevelse, minnes Eftedal, som gleder seg til å se håndballjentene i OL-aksjon fra tribuneplass.

- Jeg jobber i Spar, som er sponsor for håndballgutta. Gjennom dem blir det tur til OL i London. Jeg får med meg både håndball og friidrett.

Forhåpentligvis får Eftedal også med seg noen seiere, premieutdelinger og den norske nasjonalsangen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.