OSLO (Nettavisen): I oktober i år fikk trener Martin Fruelund Albertsen og hans jenter i den tyske håndballklubben Bietigheim-Bissingen det dansken beskriver som en svært ubehagelig opplevelse da de spilte bortekamp mot Buducnost fra Montenegro i Champions League.

I etterkant av kampen la treneren ut en post på Facebook med videoer av en rekke situasjoner der motstanderen gikk svært hardt til mot det tyske lagets spillere, med dytting, slag og andre ulovlige tjuvtriks. Gjentatte ganger brøt Buducnost-spillerne reglene for hva som er tillatt, uten at dommerne reagerte og tok affære mot det stygge spillet fra vertene.

«Jeg er så lei meg over at det er denne typen håndball EHF ønsker at barna våre skal se og lære. Noen sier til meg: Martin, burde du ikke lære spillerne dine å spille Champions League-håndball? Nei, jeg vil aldri lære spillerne mine å drepe vår elskede sport», skrev Albertsen i innlegget, der han også hadde lagt med en video av en hendelse han reagrte sterkt på.

Posten på Facebook førte til en rekke reaksjoner og mye engasjement. Mange var enig med den danske treneren i at det den tyske klubben opplevde i Montenegro, er i ferd med å bli et problem i håndballen.

Den norske profilen Veronica Kristiansen var blant dem som delte posten videre via sin Twitter-konto, mens tidligere Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad engasjerte seg i debatten i kommentarfeltet på innlegget.

Har du tips i denne saken eller andre håndballtips? Kontakt Nettavisens journalist på e-post: ole.hansen@nettavisen.no

Roper varksu

Overfor Nettavisen roper Albertsen nå varsku og mener det han omtaler som «vold på banen» er en negativ utvikling han ser i sporten.

- Det er virkelig uheldig for håndballsporten at reglene ikke blir fulgt. Jeg trakk kun fram én situasjon, men det er mange flere eksempler på situasjoner med slag, direkte slag, som er en farlig situasjon for en håndballspiller. Vi vet for eksempel at hjernerystelser, som kan oppstå av slike slag, er en grunn til mange går ut av sporten, sier han til Nettavisen.

- Vi må passe på de spillerne som er i aksjon, i klubbene, og i Champions League spesielt, varemerket til EHF. Der skal vi passe på at det ikke er vold, og det jeg ser, det er vold. Det er langt over de grensene som vi kan akseptere, sier den danske Bietigheim-Bissingen treneren videre.

Dansken, som tidligere blant annet har trent Viborgs damelag og vært ekspert for flere danske medier, frykter at den negative utviklingen han ser på sikt kan skade og ødelegge håndballen slik den er i dag.

- Vi har en utfordring. Det gjelder for både EHF og oss trenere. Alle som er involvert i håndballen. Vi har et stort ansvar for å sørge for at håndballen også eksisterer om ti år. Grunnlaget for at det skal skje, er at noen har lyst til å spille håndball. Hvis de opplever at det er vold i dette produktet, når de ser håndball på TV eller på arenaen, så er det ingen foreldre som vil at barna deres skal drive med denne sporten.

- Jeg vet at det finnes kampsporter, som boking, men det blir noe helt annet. Der er det hansker og andre regler. I håndball er det klare regler for at folk ikke skal utøve vold mot hverandre. Derfor synes jeg dette er et skremmende eksempel på hvordan håndball skal være, sier dansken.

- Var livredde

Camilla Herrem, som har spilt over 200 landskamper for det norske landslaget, og spilt i Champions League med klubber som Byåsen, Baie Mare og Vardar, sier hun har opplevd mange lignende episoder.

- Jeg har vært borti så mye rart på håndballbanen at det er helt vilt. Noen ganger er det slik at noen har dommerne på sin side og da er det tøft å spille kamper, forteller Herrem om sine opplevelser til Nettavisen.

- Jeg husker en kamp i europacupen der det var taklinger bakfra og vi var livredde for å spille. Spillerne som gjorde dette fikk ingenting og det ble bare dumt. Men det er vanskelig å gjøre så mye med det, sier hun.

Uten å ville peke på spesifikke nasjoner og regioner, sier Herrem at det er enkelte steder der slikt skjer oftere enn andre. Albertsen ser at dette er mer vanlig i møte med nasjoner fra Øst-Europa, men mener først og fremst det er signaleffekten av slike episoder som gir grunn til bekymring.

- Én ting er at dommerne ikke alltid ser det som skjer, men når disse kampene går på TV, gir det noen uheldige bilder til folk som sitter og ser på. Det er sponsorer, foreldre, og barn som ser dette. Alle de som vil selge produktet håndball ser noe som er vondt å se på, og det bør man virkelig være oppmerksom på. Og jeg mener virkelig at vi må gjøre en innsats.

- Vi skal ikke splitte opp for mye i øst og vest, og si at dette er et problem i øst, men ikke i vest. Vi skal aldri være i tvil om hvilke regler som gjelder og disse reglene skal bli fulgt opp, av spillere, trenere og dommere.

Albertsen mener at dagens regler i håndballen er både gode og klare. Han ser ikke på dem som en årsak til at slike problemer oppstår på banen og mener det er først når dommerne overser reglene, at det blir kaos.

- Vi kan snakke fram og tilbake, men vi har reglene. Reglene må følges. Det er et glimrende sett med regler, som er laget i samarbeid mellom alle spillets instanser. Vi har EHF-folkene som observerer kampene, vi har spillere, dommere og trenere innblandet i at reglene skal være så gode som mulig og de skal sørge for at vi har et like godt håndballprodukt om ti-tjue år. Det er viktig å ha håndball om ti år, og da må reglene følges.

- Hva som ligger til grunn for at reglene ikke følges, det interesserer meg ikke så mye. Det får jeg ikke gjort noe med. Jeg kan kun si at vi må sørge for at de blir fulgt. Det er opp til de menneskene som jobber med dette. Jeg kan kun observere, og konstatere at reglene ikke alltid blir fulgt.

- Ingen tendens

Ifølge Herrem er problemet med stygt spill først og fremst noe som skjer i klubbhåndballen, og ikke så mye i internasjonale mesterskap.

- I EM og VM er dommerne mer stabile, sier hun til Nettavisen.

Det er likevel ikke til å komme bort fra at det også forekommer i landskamper og så sent som under EM i fjor fikk Norge merke nettopp det. I møtet med Romania fikk Norges Nora Mørk seg et realt slag i ansiktet, uten at dommerne reagerte. De norske spillerne ble gjentatte ganger dyttet, slått og revet i trøya under den nevnte kampen, uten at dommerne blåste. Norge endte til slutt opp med flere tominuttere enn rumenerne, mens hvert lag fikk tre gule kort av dommerne fra Polen.

Også i møtet med Russland i samme mesterskap fikk Mørk seg en smell i ansiktet. Heller ikke da ble det reagert fra dommernes side.

- Jeg begynte å blø. Jeg sa til dommeren at jeg ble truffet i ansiktet og jeg blødde jo. Så sa dommeren bare: «Pøh, hun traff deg ikke», sa Mørk om situasjonen til Dagbladet og var overrasket over at det ikke ble dømt.

Norges landslagssjef, Thorir Hergeirsson, har forståelse for Albertsens advarsel, men er ikke enig i at stygt spill er et voksende problem.

- Jeg opplever ikke at det er en tendens, men vi opplever episoder, både på kvinne- og herresiden. Hvis du klipper sammen fra flere forskjellige kamper, slike stygge episoder, så kan du framstille det som et problem. Det kommer an på hvordan du publiserer det, sier han til Nettavisen.

- Dessverre er det kamper det kamplederne, dommerne, mister kontrollen og ikke tar styring. Og det er kamplederne som skal sørge for å styre det dit hen at kampene ikke får en slik utvikling som det som skjedde med Bietigheim. Det er helt og holdent kamplederne som legger listen og de spillerne som ikke føyer seg, de fyker. Det er sånn vi må gjøre det.

Islendingen, som har ledet håndballjentene siden 2009, sier det lenge har vært en pågående diskusjon om hva som er stygt spill, kontra tøft spill.

- Vi har litt ulike definisjoner på hva som er tøft spill og hva som er stygt spill. Den diskusjonen kan vare evig. Men som sagt er det kamplederen som først og fremst må legge listen, så skal vi aktørene, spillere og trenere, tilpasse oss det nivået som legges og spille fair. Tøft, men fair.

- Er dette først og fremst et problem i klubbhåndball?

- Det er flere kamper i klubb, så det er lettere å finne slike episoder der, sier Hergeirsson uten å ville utdype ytterligere.

Fått reaksjoner

Albertsen trekker også fram det at det skal være en «fair» håndballsport og mener at sporten har et innebygd verdigrunnlag, som må følges.

- Vi er alle sammen engasjerte i håndballsporten, det er ikke slik at det er laget ett sett med regler for noen og et annet for andre. Vi skal ha en fair sport, klarere kan det ikke sies. Det er utrolig viktig at vi holder håndballen som en fair sport. Alle i Norge ser på håndballen, og spesielt damehåndballen, som en meget fair sport, som alle kan identifisere seg med og de kan si at det er en sport med gode verdier, mener han.

- Med det verdisettet som ligger der, om man da ikke kan få suksess med det, i Øst-Europa, eller hvor det nå måtte være, så kan man si at de da ødelegger for håndballen i Norge, Tyskland, Danmark og andre nasjoner, der reglene og verdiene stort sett følges, sier dansken videre.

Han mener håndballen ikke kan skille seg fra samfunnet for øvrig, slik han opplevde at det ble under møtet med Buducnost i Montenegro.

- Hvis du går på gaten og ser noen hamre hånden inn i hodet på en annen person, og du ringer politiet og forteller dette, vil de selvsagt reagere. Hvordan kan man da rettferdiggjøre at hvis du gjør dette i en sportsgren, så er det tillatt? Vi skal i hvert fall ikke lovliggjøre vold på håndballbanen. Den sporten som jeg elsker så høyt, ville ikke eksistere lenger da.

Dansken forteller at han har fått mange reaksjoner etter at han la ut sin Facebook-post om temaet og ønsker nå en mer åpen debatt rundt det.

- Det er mange som ser utviklingen, jeg ser jo at flere reagerer. Både i forbindelse med innlegget mitt, men også folk i systemet, som sier at det er godt at jeg tar opp dette. Det betyr at mange har observasjoner på det, men at vi kanskje kunne trengt mer ærlighet rundt det, sier han.

Fikk beskjed om å tie

Den danske treneren forteller at han forsøkte å ta et oppgjør med det som skjedde borte mot Buducnost der og da, men ble møtt av en EHF-representant fra Russland, som ikke var så veldig villig til å lytte.

- I den aktuelle situasjonen står dommerne meget godt plassert, men dømmer ikke noe som helst, ikke en gang gult kort. I stedet velger den russiske EHF-representanten, bare fordi jeg spurte hva som skjedde, å gi meg gult kort i stedet for å behandle situasjonen som oppsto, sier han.

På Facebook skriver Albertsen at han fikk beskjed av EHF-representanten om å holde munn. Representanten skal ha sagt at han «kjenner» folk og at dansken ville være «sjanseløs» om han snakket med folk om dette.

Treneren har likevel ingen planer om å tie. Han tror heller ikke andre i håndballsporten føler seg presset til å holde munn.

- Vi lever med ytringsfrihet til å si det vi vil og selvfølgelig skal man si det man ser. Er det andre meninger, skal man respektere de også. Men kommer vi dit at utøvere i håndball er redde for å ytre seg, da tror jeg denne sporten har meget kort levetid, mener Albertsen.

De norske håndballkvinnene har startet mesterskapet forrykende. De står med full pott etter tre kamper. De har slått Ungarn, Argentina og Polen så langt i mesterskapet.