*Nettavisen* Sport.

Ungarn slo Romania i EM - håpet lever for Norge

BET NEGLER PÅ TRIBUNEN: Noen av de norske jentene fikk med seg møtet mellom Romania og Ungarn fra tribunen i franske Nancy. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Thriller i håndball-EM.

12.12.18 19:39

UNGARN - ROMANIA 31-29:

NANCY (Nettavisen): Norge slo Spania i sin kamp tidligere onsdag, men var likevel avhengig av at Ungarn slo Romania for å gå til semifinale.

Ungarerne, som ble regelrett feid av banen av Norge sist fredag, hadde ikke planer om å la Romania stikke av med seieren uten kamp.

Trenger fortsatt hjelp

Ungarn gjorde sin del av jobben ved å vinne med to mål. Hadde de vunnet med tre, hadde Norge vært videre, men nå er det norske laget avhengig av at Tyskland slår Nederland senere onsdag, for å gå til semifinale.

Da skal Norges målforksjell være god nok til avansement.

Rundt ti minutter ut i andre omgang var Ungarn foran med tre mål på stillingen 23-20, etter å ha hentet inn en rumensk ledelse før pause.

På de meste var Ungarn foran med fem mål, noe som betydde at Norge på det tidspunktet var videre til semifinale om marginen sto seg.

De siste minuttene var det svært spennende og Ungarn holdt seg foran, men for Norges del måtte ungarerne vinne med minst tre mål, eller minst fire mål om Romania scoret 30 eller mer i løpet av kampen.

Etter et drama endte det til slutt 31-29 til Ungarn. Romania bommet blant annet på en staffe helt på tampen og dermed var det de ungarske jentene som kunne bryte ut i vill jubel da sluttsignalet gikk.

Romanias superstjerne Cristina Neagu skadet for øvrig kneet noen få minutter før slutt på et tidspunkt der Romania for alvor var i ferd med å komme tilbake i kampen.

- Veldig stolt, faktisk

Norges kaptein Stine Bredal Oftedal sier hun er stolt over måten det norske laget reiste seg i mellomrunden, etter den tøffe starten på EM.

Uansett om det skulle bli semifinale, eller ikke.

- Det er jeg veldig stolt over faktisk. Vi ser ut som to forskjellige lag i innledende og mellomrunden. Det jeg synes er kjipt er at vi ikke klarte å gjøre den justeringen litt før, sier hun på spørsmål fra Nettavisen.

- Én ting er å tape mot Romania i en sånn kamp der de treffer så bra på mye. Problemet ligger i Tyskland-kampen der vi fysisk ikke er til stede og den kjenner jeg veldig på og det tror jeg vi alle gjør, sier Oftedal.

- Viser hva vi står for

Veteran Heidi Løke, som fylte 36 år onsdag, sier seg enig.

- Det er utrolig sterkt. Og det viser hva vi står for. Hva vi er lagd av, sier Løke til Nettavisen.

Hun synes det likevel er bittert å tenke tilbake på åpningskampen mot Tyskland, et tap som til slutt ble helt avgjørende for Norge.

- Selvfølgelig. Vi har satt oss elv i denne situasjonen her. Utrolig kjedelig. Vi får bare lære til neste gang, sier den norske strekspilleren.

- Får bestått hele gjengen

Landslagssjef Thorir Hergeirsson påpeker at det er lenge siden Norge har møtt motgang i EM, og er glad for måten jentene har svart på.

- De viser karakteren og lagånden i spillergruppen og i teamet rundt. Vi visste jo at vi har et godt lag med gode holdninger og gode verdier. Vi har noen verdier som sier noe om hvordan vi framstår i både med og motgang, sier islendingen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

STOLTE: Både Stine Bredal Oftedal og trener Thorir Hergeirsson sier de er stolte over måten Norge har slått tilbake etter den svake EM-starten. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Nå har ikke jeg hatt så mye motgang i EM tidligere, og det har heller ikke disse jentene her, da fikk vi testet hvordan vi står i det når det butter imot. Der synes jeg de har fått veldig bestått hele gjengen, sier han.

Femteplass ikke uten betydning

Hergeirsson påpeker at skulle det bli kamp om femteplassen i Paris til helgen, noe som vil skje om Nederland slår Tysland senere onsdag kveld, så er det en viktig kamp med tanke på kvalifisering til OL i 2020.

- Ja, den kampen betyr noe. Den spilles om den her, for sikkerhets skyld, i tilfelle det blir behov for en vurdering av kontinentplasser til en OL-kvalifisering i 2020, forteller Norges landslagstrener til Nettavisen.

Det er kun vinneren av VM som går direkte til Tokyo-OL i 2020, mens også VM-vinneren i 2019 får en plass i det mesterskapet. Det spilles i tillegg lignende kontinentturneringer i Asia, Afrika og Sør-Amerika, der også et lag fra hvert kontinent får én plass hver til Tokyo-OL.

Totalt skal 12 lag spille i turneringen og de øvrige må gjøre opp om dette i en OL-kvalifisering. Det er med tanke på denne kvalifiseringen at det å ta en femteplass kan bli viktig, med tanke på hvor mange lag fra hvert kontinent som skal få mulighet til å spille denne kvalifiseringen.

Japan er for øvrig direktekvalifisert som vertsnasjon til OL.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.