RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håndbok for norske supportere

Sist oppdatert:
Dette er hva du bør huske på før, under og etter en landskamp:

KLÆR:

1. Rødt på overkroppen
Ha på deg en rød landslagsdrakt, og kjøp den gjerne så stor at du kan ha en varm genser under for å ikke fryse. Har du ikke landslagdrakt, bør du uansett ha på deg noe rødt på overkroppen. Unngå fargene knall grønt eller gult.

2. Skjerf er viktig
Skjerf er veldig viktig. Ha på deg et landslagskjerf av en eller annen type. Det er noe du alltid bør ha med deg på fotballkamp, uansett temperatur, slik at du har noe å veive med når det trengs. Skjerfet er ikke med for å unngå forkjølelse.

3. Glem hornene
Ha gjerne en blå strikkelue på hodet, eller rett og slett ingenting. Vikinghjelmer i plast er ut. Dette er noe de organiserte Norges-supporterne styrer unna. Men for all del, de som vil, må bare gå med det.

I den spansktalende verden skal du imidlertid vite at det fins et ordtak som sier at menn med horn har en kone som er utro.

SANGER OG SLAGORD:

1. Lag egne bannere
Hjemmelagde bannere og plakater ser fint ut på stadion. Legg gjerne litt sjel i dette arbeidet. Det mest geniale er å lage banneret slik at du kan tre en plaststang inn i hver side. Da har du ditt eget tostangsflagg.

2. Ros eget lag
På plakatene kan det stå alt mulig, men det er mer elegant å rose eget lag enn å sjikanere motstanderen. Skriv en oppmuntring til Norge. Hele poenget med å være på stadion er jo å støtte de norske spillerne. Forslag til slagord er: «Vi spiller som vi vil» eller «Beste underholdning er tre poeng».

3. Syng, syng og syng
Bruk stemmen din mye. Syng, syng og syng. Tre enkle sanger vil bli sunget mye på Ullevaal: «Vi gir alt, alt for Norge», «Reis opp for ditt fedreland» og «Så flott, i rødt, hvitt og blått». På fotballkamp er det ikke noe som heter at du ikke kan synge. Falskheten drukner i folkehavet likevel, så bare skrik ut.

4. Påvirk dommeren
Å rope er også viktig. Det som ropes på en landskamp er ofte enkle ting som: «Norge», «Kom igjen Norge» eller «Norge, klapp, klapp, klapp». En oppgave er å prøve å påvirke dommeren. Ser du noe som er i snev av en straffe, er det bare å reise seg, peke mot dommeren og brøle. Pip også dersom en av motstanderne er ufine, men ikke hold på for lenge med dette.

MEDBRAKT UTSTYR:

1. Sauebjeller er ut
Sauebjeller er håndball. Ifølge garvede fotballsupportere er bjeller en skikkelig uting på fotballkamper. Du bør unngå å dra med deg for mye, slik at du har frie hender til klapping. Forstyrrende elementer som horn og trommer er heller ikke en nødvendighet.

2. Ansiktmaling
Ansiktsmaling, for eksempel påmalt flagg, er kult om du er under 15 år. Det er ikke like kult på 50 år gamle menn. Blir det dessuten nedbør, blir det innmari grisete.

3. Norske flagg
Norske flagg er alltid en slager. Ta med så mye du kan av slike ting, gjerne også store verandaflagg, men vær klar over at du sannsynligvis ikke vil få lov til å ta med stangen til flagget inn på stadion.

STEMNINGEN:

1. Ha det gøy
Hovedregelen er uansett å ha det gøy. Ikke vær passiv. Vær med å skap stemning, og ikke bare sitt der og opplev stemningen. Det er mye morsommere å være på fotballkamp hvis du er med på stemningen.

2. Tap og vinn med samme sinn
Det er viktig å være både en god taper og en god vinner. Dropp sutring ved tap eller mobbing av motstanderen dersom vi vinner. La spanjolene være i fred dersom vi slår dem.

Håndboken er laget i samarbeid med Richard Jansen, talsmann i Norsk Supporterallianse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere