VIKING - ROSENBORG 3-0:

Seriegullet i Eliteserien kan bli delt ut i Bodø i kveld dersom blant andre Rosenborg avgir poeng, og per nå er Viking i ferd med å gi en håndsrekning retning nord.

Glimt-fansen bør nok også i så fall takke Eliteserie-dommer Kai Erik Steen.

Veton Berisha ga nemlig Stavanger-laget ledelsen etter ni minutter etter det som var en svært omdiskutert dommeravgjørelse.

I foranledningen til situasjonen traff ballen hånda til RBK-stopper Tore Reginiussen, som ble løpende mot eget mål.

Både livebildene og reprisene viste at ballen traff hånda godt utenfor egen boks, men dommer Kai Erik Steen valgte til slutt å peke på straffemerket.

- Det er helt uvirkelig svakt, det forstår jeg ikke at han dømmer. Det er jo nesten halvannen, to meter, sa Eurosport-ekspert Joacim Jonsson da den første reprisen rullet over skjermen.

Deretter hentet kanalen fram statistikk, som viser at ballen traff Reginiussens hånd 2,7 meter unna sekstenmeterstreken.

- Det er helt sykt, fulgte Eline Thorneus opp.

- Vi ønsker helst ikke å ha dommerprat runde på runde, men det er jo helt uunngåelig, for den der går det nesten ikke an å misse på, sa Jonsson.

Også TV 2s Jesper Mathisen omtaler dommeravgjørelsen som «uvirkelig».

Stor nedtur for Hareide

Vondt ble til verre like etter for Rosenborg, da André Hansen gjorde en enorm tabbe. Landslagskeeperen tok seg alt for lang tid da han skulle klarere en ball, og endte heller med å klarere ballen i Yann-Erik de Lanlay, som kunne juble for scoring.

På tampen av første omgang styrte Vevatne inn Vikings tredje for kvelden. Scoringen kom i kjølvannet av en corner. TV-bildene viste etterpå at den fort burde vært annullert for offside.

Rosenborg hadde ikke tapt i Eliteserien siden 2. august, men i Stavanger kom den første skikkelige nedturen etter at Åge Hareide tok over treneransvaret. Han hadde ledet laget til 17 av 21 mulige poeng før søndagens stjernesmell.

Gjestene spilte Viking lave etter Hansens brøler, men overtaket ga ingen uttelling. I stedet skulle det bare bli verre for RBK.

- Vi ligger kompakt defensivt og straffer dem på kontringer, sa de Lanlay i sin vurdering av de første 45 minuttene.

Etter hvilen ble kontringsspill et enda tydeligere Viking-våpen. Gang på gang ble RBK brutt på midtbanen, og Berisha traff tverrliggeren to ganger med få minutters mellomrom.

Kvarteret før slutt måtte Hansen gjøre et tigersprang for å stoppe Ylldren Ibrahimaj fra å gjøre 4-0.

Tett i medaljekampen

Med nederlaget tapte Rosenborg ytterligere terreng i sølvkampen. Tabelltoer Molde doblet forspranget til to poeng etter 2-2 hjemme mot Kristiansund. Bak de to rivalene lurer både Odd og Vålerenga.

Viking hadde vist svak form før søndagens oppgjør. Rogalendingene sto med to tap og én uavgjort etter at de kom ut av noen ukers koronakarantene. Før det hadde de vært ubeseiret i åtte strake kamper.

Bjarne Berntsens menn har 33 poeng. Det gir dem en posisjon trygt midt på tabellen.

Etter landslagspausen tar RBK imot gamle kjente. 22. november kommer klubbens tidligere hovedtrenere Kåre Ingebrigtsen og Eirik Horneland med formsvake Brann til Lerkendal.

Samme dag spiller Viking borte mot Sarpsborg.