I god gammeldags tradisjon ble årets ski-VM i østerrikske Seefeld avsluttet med herrenes femmil. Og som i de fleste andre VM-øvelsene dette mesterskapet fikk vi nordmenn på toppen av pallen.

Søndagens skirenn gikk veldig rolig for seg de første 20 kilometerne i den tunge varmen. Da grep Hans Christer Holund sin livs mulighet på søndagens femmil, da ha gikk ifra hovedfeltet allerede etter 21 kilometer. Fem kilometere senere ledet distansespesialisten med over 40 sekunder på motstanderne.

Russiske Aleksandr Bolsjunov spiste sekunder på Holund de siste kilometerne, men ingen kunne gjøre noe med 30-åringen. Bolsjunov lå over minuttet bak Holund da det gjenstod ti kilometer, og lå 23 sekunder bak nordmannen, da det gjenstod tre kilometer.

Men det holdt ikke for russeren, som måtte se seg slått av mannen i front.

Russeren kom til slutt inn 27 sekunder bak Holund, som tok sin første individuelle seier i et verdensmesterskap. Søndagens individuelle seier ble Holunds første seier i internasjonal sammenheng, siden han vant junior-VM.

Sjur Røthe tok 3.-plassen på søndagens femmil, da han slo sin landsmann Martin Johnsrud Sundby i en ellevill spurt. Simen Hegstad Krüger tok 5.-plassen. Dermed ble det fire nordmenn blant de fem beste.

Hans Christer Holund var veldig rørt da han snakket med NRK etter femmila.

- I dag så bare gikk jeg for det og det holdt jo inn. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Tankene mine går til de som har hjulpet meg hele veien. Jeg vil takk alle som har hjulpet meg på veien. Dette er en lagseier for alle som har hjulpet meg hit, sa Holund med et bredt smil og glimt i øyet.

VM i Seefeld ble dermed avsluttet med to nordmenn på pallen, et gull og en bronsemedalje. I løpet av årets ski-VM har Norge tatt 25 medaljer i langrenn, hopp og kombinert.

Les også: Holund slaktet russerne, så møtte han dem på stadion: - Overrasket over reaksjonen

- Han sprekker aldri

NRK-ekspert Fredrik Aukland stusset over at de utenlandske motstanderne ikke valgte å jakte på Holund og bare lot den norske langrennsløperen «få» VM-gullet.

- Dette kan virkelig bli en mulighet for Holund, men jeg skjønner ikke hvorfor de utenlandske konkurrentene ikke setter opp farten her. De gir jo fra seg gullmedaljen her! sa Fredrik Aukland før han fortsatte:

- Akkurat Hans Christer Holund sprekker jo aldri på femmil. Hvis de skal ha sjanse til å ta gullet må de sette opp farta iløpet av de neste kilometerne her, sa Aukland om Holund, som på daværende tidspunkt ledet med over ett minutt, etter 30 kilometer.

NRK-kommentator Torgeir Bjørn forstod heller ingenting av de utenlandske konkurrentenes taktikk.

- Hva er det de tenker på her? Lar en mann som Hans Christer Holund gå, en mann som aldri sprekker på femmil. Det er nesten oppsiktsvekkende at de ikke tar innpå i de krevende partiene engang, sa kommentatoren om situasjonen.

Bolsjunov jaktet på Holund i front

Ingen av de fire russerne valgte å skifte ski da resten av forfølgergruppen gjorde skibyttet på stadion etter tre mil. Den eneste russeren som kom seg unna hovedfeltet var Aleksandr Bolsjunov, som prøvde å ta opp kampen mot Holund.

Russeren måtte gå hardt for å ta igjen Holund. I løpet av noen kilometere hentet Bolsjunov over 20 sekunder på Holund, med åtte kilometere igjen av femmila.

Dermed ble tilskuere og TV-seere vinter til en skikkelig thrilleravslutning på den siste VM-øvelsen. Bolsjunov fikk ferten av gullet og begynte å spise sekunder på nordmannen i tet.

- Russeren har satt opp et forrykende tempo igjen. Vi må ikke starte noen gullfeiring for tidlig her, sa Jann Post nervøst fra NRKs kommentatorboks.

- Hvis de blir samlet her kommer Bolsjunov til å smadre Holund i spurten. Og Bolsjunov kan slå Holund i spurt, selv uten staver, sa Torgeir Bjørn om den eventuelle situasjonen.

Bolsjunov tok nesten inn et minutt på Holund i front, men det ble litt i lengste laget for den unge 22-åringen, som dermed måtte ta til takke med en sølvmedalje på søndagens VM-femmil.