*Nettavisen* Sport.

«Håper Lance ender opp i fengsel»

Foto: (AFP/EPA)

Johan Kaggestad tror Armstrong vil dele skjebne med Marion Jones.

19.01.13 09:42

I 2004 løy Marion Jones under i ed i forbindelse med BALCO-høringen. Hun vedgikk tre år senere at hun ikke hadde fortalt sannheten om bruk av steroider i oppkjøringen til OL i Athen i 2000.

Mened (falsk forklaring under ed) har en strafferamme på fem år i USA. Friidrettsstjernen ble dømt til fengsel, men slapp unna med seks måneder.

Sykkelentusiaster vil nikke gjenkjennende til det faktum at det var etterforsker Jeff Novitzky som i sin tid mottok den falske forklaringen. Novitzky ledet senere den føderale etterforskningen av Lance Armstrong.

Løy under ed i 2005
For første gang innrømmet den fallerte sykkelstjernen dopingbruk i et intervju med Oprah Winfrey natt til fredag.

- Det hadde vært umulig for meg å vinne Tour de France sju år på rad uten doping i den perioden, fortalte Armstrong i programmet «Oprah’s Next Chapter».

Les også: - Umulig å vinne Tour de France uten doping

I 2005 fikk advokat Jeffrey M. Tillotoson texaneren til å vitne under ed. Det skjedde i forbindelse med at forsikringsselskapet SCA Promotions ville holde tilbake fem millioner dollar i bonusutbetalinger etter at Armstrong vant sin sjette Tour de France i 2004.

- Jeg har aldri brukt doping. Hvordan kan jeg være mer tydelig enn det? svarte en åpenbart irritert Armstrong.

- Dopet seg også i 2009
Natt til fredag innrømmet 41-åringen eget dopingbruk fram til 2005. Han påsto at han ikke rørte prestasjonsfremmende midler i comebacket fra 2009-sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: George Burns / Reuters / NTB scanpix

Uavhengige eksperter har studert mannens blodpass fra Tour de France det året, og er ikke i tvil:

- Variasjonene i blodprøvene som ligger i bevismaterialet til USADA (det amerikanske antidopingbyrået), forteller at han med sikkerhet dopet seg etter 2005. Dere kan enten tro byrået eller Armstrong. Jeg vet hvem jeg stoler på, uttalte sjefen for verdens antidopingbyrå, John Fahey, til The Telegraph etter TV-programmet.

Kaggestad: - Håper han havner i fengsel
procycling.no har snakket med flere sykkeleksperter i etterkant av det samme programmet.

De satt ikke oppe og så Armstrongs vitnesbyrd midt på natten, men leste seg i stedet opp på budskapet i morgentimene.

- Jeg synes egentlig det er drita feigt å snakke med en talkshowvertinne om dette. Han burde da ha baller nok til å ta dette inn for USADA, sier Johan Kaggestad til procycling.no.

- Hva tror du kommer til å skje med Armstrong etter dette?

- Jeg håper det ender med fengsel som det gjorde med Marion Jones. Han har løyet under ed om at han var leder for et organisert dopingsystem. Jeg ser heller ingen grunn til at livstidsutestengelsen hans fra olympisk idrett skal oppheves.

Lance: - Like vanlig som luft i dekkene
I intervjuet med Oprah sammenlignet Armstrong å ta prestasjonsfremmende midler med å ha «luft i dekkene» og «vann på drikkeflaska».

Gino Van Oudenhove har vært sykkelinteressert gjennom hele livet. Belgieren kan ekstremt mye om internasjonal sykkelsport, og fungerer i dag som sportssjef for Joker Merida.

- Disse bildene Armstrong tegner av hverdagen i hovedfeltet, overrasker det deg?

- Jeg er ikke så veldig overrasket over det. Vi som fulgte med i denne perioden, vet at det var sånn. Bøkene til Bjarne Riis og Tyler Hamilton tegner et bilde av at dette var «det mest normale i verden». De kalte det ikke doping engang, men «medisinsk assistanse». Grensen mellom å ta vitaminer eller EPO, var ikke der lenger. Det var på en tid hvor syklister levde i sin egen boble, og ikke løp noen stor risiko for å bli avslørt, forteller Van Oudenhove.

Tok innpå dopernes forsprang
Armstrong påpekte selv to momenter som gjorde det vanskeligere for juksemakerne å holde seg på trygg avstand av dopingjegerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

- Det var tester, men det skjedde i forbindelse med konkurranse, og der var jeg ren. Så kom det tester under treninger, og deretter tester utenfor konkurranse. I tillegg ble det biologiske blodpasset innført. Jeg er ingen stor tilhenger av UCI (det internasjonale sykkelforbundet), men dette fungerte, fortalte 41-åringen foran Oprah Winfrey og senere en hel verden av TV-seere.

Det hjalp selvsagt også på at man lanserte en testmetode for å avsløre EPO-bruk foran OL i Athen i 2000.

- Dette dreide seg om en EPO-bølge
Van Oudenhove er klar på at dopingproblematikken i denne perioden ikke bare rammet sykkelsporten.

- Dette toppet seg på en måte med Festina-skandalen, da Willy Voet (massør i Festina-laget) ble stanset på grensen med bilen full av dopingmidler. Da tror jeg folk begynte å skjønne at «dette kan ikke fortsette». Før 1998 dreide alt seg om å ha sportsdirektøren som «visste hvordan ting fungerte», og det samme gjaldt leger og massører. Du hadde noen Ferrarier der ute, men du hadde en del Fiat Punto’er og, sier Van Oudenhove og spiller på navnet til Armstrongs lege Michele Ferrari.

- Var det ikke spesielt ille i sykkelsporten på denne tiden?

- Jo, det var hardt for sykkelsporten. Men dette dreide seg om en EPO-bølge, og det skjedde ikke bare blant syklister, påpeker han og får støtte av Johan Kaggestad:

- I denne perioden var sykling, friidrett, langrenn, skiskyting og flere andre idretter rammet av disse problemene. Jeg satt i en debatt med Svein Arne Hansen (president om Norges Fri-idrettsforbund) for litt siden. Da hadde jeg gjennomgått tallene og kom fram til 118 medaljører innenfor friidrett fra OL, EM og VM som fra denne perioden og fram til 2012 hadde blitt tatt for doping. Det reelle tallet kan du sikkert gange med tre eller fire, sier Kaggestad.

Se video av intervjuet med Lance Armstrong her:

HTML EMBED

Merker forskjell før og nå
Innenfor sykkelverdenen mener Van Oudenhove at det også skjedde noe med sporten etter 2005. Det var den siste sesongen i det man da kalte Lance Armstrongs «fantastiske Tour de France-karriere».

- Med alle avsløringene i bakhodet, hvordan kan vi stole på at sykkelsporten har lært denne gangen?

- Jeg hadde med meg norske syklister ut i Europa i 2001 og 2002. Vi ble kjørt ifra uansett hvor vi dukket opp. Fire-fem år senere vant vi 30 løp i året. Da hadde jeg med meg ryttere som Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch og Lars Petter Nordhaug ut. Dette er en ny generasjon, og sykkelsporten har ryddet opp i mange av problemene, forteller Van Oudenhove – som likevel retter en advarende pekefinger:

- Det er litt farlig å tro at man nå er kvitt dette problemet. Det er fortsatt for mange innenfor sykkelsporten som var involvert i sporten på 90-tallet, og som vet hvordan ting fungerte da. Den finnes fremdeles folk, fra noen nasjoner, som fortsatt går rundt i den tro at man ikke kan vinne noe uten å være dopet. Jeg tror ikke alt ligger på bordet ennå. På sikt tror jeg likevel at Armstrong-saken og alt som kommer frem, vil hjelpe sykkelsporten, spår Van Oudenhove.

Del to av intervjuet med Oprah Winfrey vises natt til lørdag. Da skal Armstrong blant annet snakke ut om familien, barna, slutten på Livestrong-karrieren og tapet av alle sponsorene. procycling.no holder det selvsagt oppdatert utover natta!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.