*Nettavisen* Sport.

«Har aldri følt slik smerte og ekstase»

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

26 prosents stigning? Velkommen til Mur de Huy.

La Flèche Wallonne – den vallonske pila – ble en stund sett på som en transportetappe mellom byene Charleroi og Liège.

Det var helt til arrangøren i 1983 la målgangen til toppen av beryktede Mur de Huy. Trekket ga rittets avslutning en egen signatur, og en langt sterkere posisjon på klassikerkalenderen.

«Huy, huy, huy, huy», dette malte sporet leder rytterne oppover den stupbratte passasjen.

Den 1,3 kilometer lange bakken med 9,3 prosents stigning i snitt er ikke bare rittets landemerke den dag i dag, men også blant de tøffeste bakkene som finnes i den moderne sykkelsporten:

- Når de gjelder de bratteste partiene av Mur de Huy, er det ikke mange bakker innenfor den moderne sykkelsporten som er mer spektakulære. På det bratteste er den 26 prosent, og den har et 250 meter langt parti med 19 prosent. Det blir fort mye melkesyre når rytterne skal brekke til der den siste gangen, sier TV 2-kommentator Johan Kaggestad til procycling.no.

Ritt med stor status
Som i Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège, er det heller ikke tilfeldig om man er den første som krysser målstreken her.

Da er man rett og slett blant sykkelsportens sterkeste ryttere.

- Det høres kanskje litt kvalmt ut nå, men jo: Det er de sterkeste rytterne som sitter igjen. De som satser på å vinne Liège eller Flèche, satser like mye på begge rittene. Alle klassikerne i Ardennene har stor status i sykkelverdenen, sier Atle Kvålsvoll som ble nummer seks i Huy i 1992.

Eddy Merckx har vunnet rittet tre ganger. Bernhard Hinault var første mann over toppen etter ruteendringen i ’83.

Lance Armstrong vant her i 1996, og året etter vant den franske storheten Laurent Jalabert.

- En blanding av smerte og ekstase
De siste ti årene har Philippe Gilbert, Cadel Evans (i verdensmestertrøya), Davide Rebellin (tre ganger), Kim Kirchen, Alejandro Valverde, Danilo di Luca, Igor Astarloa, Mario Aerts og Rik Verbrugghe vunnet.

- Alt dreier seg om den siste klatringen opp Mur de Huy. Den er bare 1300 meter lang, men da jeg vant, så den aldri ut til å ta slutt – og spesielt de siste meterne. Aldri før har jeg følt slik smerte og ekstase på samme tid, forklarte Mario Aerts om sin triumf i 2002.

Her finner du alle vinnerne av rittet!

Vi snakker ikke akkurat smågutter i den store sammenhengen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Mur de Huy befinner seg i byen Huy i fransktalende Vallonia. Bakken er også kjent som «le Chemin de Chapelles» på grunn av de syv kapellene rytterne passerer på vei opp.

Byen ligger seg ved elven Meuse, og blir av rittarrangør ASO beskrevet som et sted med «fargerike fasader, iøynefallende butikker, svale parker og livlige gater».

Tre ganger Huy!
Det er ikke sikkert rytterne får med seg så mye av dette, spesielt med tanke på at de passerer den utmattende høyden tre ganger i løpet av Flèche Wallonne.

Les også: Nordhaug har tatt avgjørelsen

Starten går i Charleroi til formiddagskaffen. Etter 70,5 kilometer er man på toppen av Mur de Huy for første gang.

Etter 163 kilometer er rytterne der igjen, før den store finalen begynner etter 192,7 kilometer og avsluttes 1300 meter senere.

- Første passering er ikke noe problem, men dersom det kjøres hardt den andre gangen, røyner det fort på. På toppen er man bare 30 kilometer unna mål, og det venter et par knekkere til før man er ved muren for tredje gang, påpeker Kaggestad.

S - for smerte
Mur de Huy skiller seg også ut fra andre klassikerbakker ved at den slynger seg oppover mot toppen. Det tyngste partiet (der bakken holder 26 prosents stigning) strekker seg ut i en gigantisk S-sving.

Her møter mange ryttere veggen, og Lars Petter Nordhaug og andre ryttere med ambisjoner om en topplassering, er nødt til å holde seg i første pulje her.

- Den blir på en måte brattere og brattere. Og det blir ekstra bratt når man kommer inn i den slake svingen. Her begynner det virkelig å gå ut over det fysiske, men også det mentale. Det er en beryktet stigning, for å si det sånn, melder Kvålsvoll.

- Hvordan føles det når man dundrer inn her for tredje gang?

- Hvis du har krefter igjen, og trøkk i beina, er det OK. Dersom man allerede er sliten, er det en kamp bare å komme seg til toppen. Man er nødt til å finne sin egen rytme og fart opp der. Dersom du skal vinne, må du kjøre ganske hardt fra bunnen av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

- Vi har fått fram en etapperytter
Hva som motiverer folk for å utsette seg for slike påkjenninger, skal vi ikke spekulere i. Men det er i hvert fall på det rene at det venter 16.000 euro (snaue 125.000 kroner) til førstemann i mål – samt 80 verdifulle WorldTour-poeng til rytterkontoen.

For første gang på lenge hadde vi nordmenn også en mann som kunne aspirert til en topplassering i Ardennene.

Lars Petter Nordhaug så ut som «en million kroner» inntil han endte opp i asfalten med Damiano Cunego under søndagens Amstel Gold Race.

Selv om vi nå vet at han stiller - og at formen fremdeles er gryende, spørs det hva slags forfatning kroppen er i foran møtet med den beryktede Mur de Huy.

- Dersom han hemmes av velten, kan det gå ut over bevegelsesmønsteret. Samtidig kan han også bli varm underveis, og ikke bli plaget av det. Det skumle er at det ikke skal mye støt til før muskulaturen stivner raskere, enn den ellers ville gjort, sier Kaggestad.

- Jeg synes uansett det viktigste var at Lars Petter viste fram at det er verdensnivå på prestasjonene han gjør. Det han gjorde under Amstel Gold Race, står ikke noe tilbake for det Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd gjør i WorldTouren. Forskjellen er at vi nå har fått fra en etapperytter. Og han så usedvanlig frisk ut i beina under Amstel Gold Race, legger sykkelkommentatoren til.

La Flèche Wallonne følger du LIVE fra første tråkk på procycling.no onsdag. Det dukker etter hvert opp bilder på TV2 Zebra og Eurosport, også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.