Gå til sidens hovedinnhold

- Har aldri sett noe lignende

Petter Northug leverte sin råeste avslutning noen gang. Det sier litt ...

Petter Northug vant fredagens prolog i Tour de Ski, og gikk ut først på lørdagens 15 kilometer lange klassiske jaktstsart.

Tidlig viste Northug at dagen først og fremst handlet om å spare krefter. Han slapp seg kontrollert ned i hovedfeltet, og var overhodet ikke interessert til å følge etter da finske Matti Heikkinen prøvde seg på et rykk etter fem kilometer.

Heller ikke da Maxim Vylegzhanin satte opp farten og tettet luka til Heikkinen, var Northug synlig interessert i å være med. Det virket i det hele tatt som om Northug hadde til hensikt å kontrollere i mål til en plassering rundt nummer 10, 10-15 sekunder bak teten.

KOMMENTAR: Vær så snill, Petter - ikke host!

Vanvittig spurt
Men så var det dette med Northug og spurter, og på den siste kilometeren fikk han plutselig los på teten. Meter for meter spiste han seg inn på Vylegzhanin, og på selve oppløpet var han igjen uslåelig.

Mannen som er kjent for sine brutale avslutninger, levert kanskje sin aller råeste spurt noen gang.

- Jeg sto i den siste svingen, og har aldri sett noe lignende som det Petter gjorde de siste 300 meterne i dag, sier sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

- Var det verdt å ta ut så mye krefter i spurten når man vet at det kommer mange tøffe etapper i dagene framover?

- Jeg tror ikke 300 meter mot slutten betyr så mye. Det er kreftene han brukte på de de første 14,7 kilometerne som betyr noe for fortsettelsen.

- Dessuten er det jo sånn i år at man tar med seg verdenscuppoeng og premiepenger fra enkeltetapper selv om man bryter. Derfor er alle poeng verdifulle, og Petter har nå allerede sikret seg 100 viktige poeng i cupen selv om han skulle bli syk, poengterer Skinstad.

Les også: - Kristin kan overraske

Storfavoritt
Northug kom til Tour de Ski som storfavoritt, og etter å ha vunnet de to første etappene er han om mulig en enda større favoritt.

I løpet av de neste to dagene har VM-kongen fra Liberec også muligheten til å skaffe seg et forsprang til flere av de argeste konkurrentene. Nå venter nemlig to sprinter, først en klassisk sprint i Oberhof søndag, og deretter en fristilsprint i Praha mandag.

Russiske Maxim Vylegzhanin ble nummer to på lørdagens etappe, mens Heikkinen fikk betalt for sitt rykk i form av en tredjeplass. Deretter fulgte tsjekkiske Lukas Bauer og tyskerne Tobias Angerer og Axel Teichmann.

Les også: Da Northug gjorde det umulige mulig

Langt opp
For de øvrige norske løperne er det et stykke opp. Nest beste nordmann lørdag ble Simen Østensen på 21.-plass, mens Eldar Rønning ble nummer 22.

Tord Asle Gjerdalen fikk en liten nedtur etter fredagens sterke prolog, men 28.-plass sammenlagt etter to etapper er i aller høyeste grad godkjent av løperen som har slitt voldsomt etter smellen på VM-femmila i Liberec.

Martin Johnsrud Sundby er nummer 34 etter to etapper, mens debutanten Petter Eliassen ligger på 42.-plass. Roger Aa Djupvik hadde en svart dag lørdag, og falt helt ned til 55.-plass i sammendraget.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken