Det er «silly season» i Fotball-Europa og fans rundt om sitter nå på nåler i vente av at nettopp deres klubb skal offentliggjøre sommerens store «scoop».

Ryktene florerer, overgangssummene er gigantiske og lønnstilbudene vanvittige. Mye forblir rykter, men det kjøpes og selges også mye innen den moderne fotballen.

Ifølge tall fra BBC ble det i første hvalvår av 2013 totalt gjennomført 5.204 overganger i internasjonal fotball. Totalt har disse spillerne kostet 612 millioner pund.

Etter dagens kurs tilsvarer det rundt 5,6 milliarder norske kroner. Og dette er altså bare i perioden 1. januar til 1. juni, 2013.

Opp 39 prosent
Det er årets første måned som ofte er travlest i denne perioden, med åpent overgangsvindu i mange store ligaer. I siste halvdel av året er imidlertid klubbene mer aktive på markedet.

Sommervinduet, som nå er åpent, er tradisjonelt den tiden på året da de største overgangene i fotballverdenen blir gjennomført. I sommer har vi allerede eksempler på flere.

Tallene fra BBC viser likevel at pengene har hatt bein å gå på også i første halvdel av 2013. For selv om antall spilleroverganger har gått ned, har prisene totalt sett gått opp.

I løpet av årets seks første måneder gikk antall spilleroverganger ned med to prosent, mens total overgangssum gikk opp med hele 39 prosent sammenlignet med 2012.

Ifølge FIFA skal noe av grunnen til dette være at flere land som har slitt økonomisk, nå er på bedringens vei, og at klubbene som et resultat av dette har mer økonomisk frihet.

Kimberly Morris, som jobber i FIFA med overvåking og forskning på fotballoverganger, sier at klubbene den siste tiden også har blitt flinkere med å rapportere inn korrekte tall ved spillerkjøp.

England topper
Det er for øvrig ikke uventet Brasil som har solgt flest fotballspillere så langt i 2013, mens England er den nasjonen som har kjøpt flest spillere så langt i år.

Også i 2012 var de engelske lagene mest aktive på markedet. Russland, Tyrkia, Kina og Tyskland fulgte deretter det året.

Kimberly Morris i FIFA legger imidlertid til at de fleste av alle overganger er gratis. De 5,6 milliardene som er brukt på spillere utgjør bare 12 prosent av alle internasjonale overganger.

Tallene gjelder kun for overganger mellom to nasjoner, og ikke for kjøp og salg av spillere innenfor samme land.

I januarvinduet i Premier League så vi overganger som Zeki Fryers fra Standard Liege til Tottenham for 3,5 millioner pund, Matheiu Debuchy flyttet på seg fra Lille til Newcastle for fem millioner pund, backen Nacho Monreal dro fra Malaga til Arsenal for 10 millioner pund, og Liverpool sikret seg unggutten Philippe Coutinho fra italienske Inter for 8,5 millioner pund.

Travel sommer
I tillegg brukte Queens Park Rangers rundt 20 millioner pund for å sikre seg duoen Loic Remy fra Marseille og Chris Samba fra russiske Anzji i januarvinduet.

Så langt i sommervinduet har vi også sett flere store overganger. Fernandinho fra Sjakhtar Donetsk til Manchester City for 30 millioner pund er så langt den største i England.

Utenfor balløya har en klubb som Monaco vist økonomiske muskler og hentet inn superspissen Radamel Falcao og en rekke andre profiler for penger de fleste bare kan drømme om.

Og selv om England altså er den klubben som kjøper flest spillere, har vi denne sommeren sett at de aller største profilene velger andre klubber og ligaer enn Premier League.

Det er ventet at kjøpefesten vil fortsette ut juli og august, og at tallene for siste halvdel av 2013 også vil bli meget spennende lesning for de som interesserer seg for slikt.