VIKERSUND (Nettavisen): Bakkekomiteen i FIS mente at verdens største hoppbakke ikke tilfredsstilte deres krav og Vikersund måtte dermed endre profilen på bakken for i det hele tatt å bli godkjent som skiflygingsbakke i verdenscupen denne vinteren.

Til Nettavisen opplyser Bjørn Espen Hovde, daglig leder i Stiftelsen Vikersund Hoppsenter, at endringene koster totalt 8 millioner kroner.

Han forklarer at de har fjernet masse fra kulen, samtidig som de har fylt på med masse nederst i bakken. Endringene skal gjøre det enklere for flere hoppere å komme seg lenger ned i bakken. Men det har også ført til at det har blitt vanskeligere å hoppe over 250 meter, mener verdensrekordholder Stefan Kraft.

Han satte verdensrekorden i Vikersund i 2017 på 253,5 meter, men er tydelig på at det ikke er like enkelt å nå den lengden slik bakkeprofilen er i dag.

- Det var lettere for to år siden. Da fikk man mange hopp over 240 meter, sier Kraft til Nettavisen.

Bredesen rister på hodet

Espen Bredesen, tidligere olympisk mester, verdensmester og verdensrekordholder, synes det er dumt at Vikersund har blitt tvunget til å endre på bakken.

- Jeg synes det er synd hvis endringene fører til mer moderate lengder, sier Bredesen til Nettavisen.

OL-helten fra 1994 tror at når folk først har blitt vant til lengder på over 250 meter, så vil de ikke lenger være fornøyd med hopp på 240 meter.

Bredesen tror tilskuere og TV-seere er langt mer interessert i å se en ny verdensrekord enn at flere hoppere lander på 220 meter i stedet for på kulen.

- Det er greit at flere hopper 220 meter, men det er midt oppe i bakken. Da kan man like gjerne hoppe 180 meter, sier den tidligere norske landslagshopperen.

- De må skjerpe seg litt

Bredesen var selv en av de første i verden til å hoppe over 200 meter. I 1994 satte han verdensrekord i slovenske Planica med 209 meter, før han tre år senere forbedret verdensrekorden med en meter.

- Jeg har alltid vært slik at jeg ville hoppe lengst, og jeg vil at det skal hoppes lengst hele tiden, hvis ikke synes jeg det blir kjedelig. Ja, det er spennende når de deler ut medaljer og våre beste vinner, men jeg vil se lange hopp, forteller Bredesen.

Den norske hopplegenden mener verdensrekordjaget er med på å skape en unik interesse for rennene i Vikersund.

- Jeg så aldri noe problem eller fare i det jaget. Det har skapt en voldsom entusiasme, forteller OL-helten.

Han er redd for at mer moderate lengder kan gå utover interessen.

- Slik jeg har oppfattet det blant publikum som snakker om Vikersund, så snakker man om de lange hoppene. Den entusiasmen har vært voldsom. Vi får håpe at dette ikke stilner den entusiasmen. Hopp skal være den tøffeste og kuleste idretten. Da må de skjerpe seg litt og slippe opp litt, tenker jeg, sier Bredesen.

Bråthen: - Har aldri hatt sansen for verdensrekordjaget

Clas Brede Bråthen, sportsjef for det norske hopplandslaget, vil i motsetning til Bredesen ha mindre fokus på verdensrekorder i Vikersund.

- Jeg har aldri hatt sansen for det verdensrekordjaget, sier Bråthen til Nettavisen.

Han mener at hoppsporten ikke lever av verdensrekorder, men av gode hopprenn. Derfor tror at han endringene i Vikersund-bakken vil være en svært god investering dersom det betyr flere gode hopprenn.

- Verdensrekorden har de allerede, sier sportssjefen.

Bråthen påpeker at det kun er i Vikersund og i Planica hvor det er mulig å sette verdensrekord og at interessen likevel for hopp likevel er stor i andre bakker.

- Det er kjempestemning og 120.000 tilskuere i løpet av en helg i Zakopane hvor de hopper 140 meter. Det folk er der for å oppleve er spenningen og dramaturgien knyttet til hopprenn. Om det hoppes 140 eller 132 meter er ikke så viktig, ser det ut som, fordi folk gleder seg over prestasjonene, forklarer Bråthen.

- Det med verdensrekord er stort her i Vikersund og kanksje i Planica, men utover det så er ikke verdensrekorden noe som får veldig mye oppmerksomhet. Man bygger ikke hoppbakker for bakkerekorder, man bygger hoppbakker for å kunne arrangere gode konkurranser og for å skape spenning, sier Bråthen.

Kraft drømmer om ny rekord

Verdensrekordholder Stefan Kraft legger imidlertid ikke skjul på at han liker jaget etter en ny verdensrekord.

Østerrikeren tror også at sjansen for en mulig verdensrekord skaper ekstra interesse.

- Det kommer alltid mange tilskuere når det er en kamp om verdensrekorden. For oss er skiflyging i Vikersund en mulighet til å ta verdensrekorden igjen, sier Kraft.

Verdensrekordholderen leder Raw Air sammenlagt og har til tross for endringene i Vikersund funnet seg godt til rette i bakken også denne vinteren.

Fredag var det kun japanske Ryoyo Kobayashi som var bedre enn Kraft i kvalifiseringen i Vikersund. Kraft landet på 230 meter i sitt hopp, mens japaneren hoppet to meter lenger. Tidligere fredag landet Kraft på 239 meter i den ene treningsomgangen.

Raw Air avsluttes i Vikersund med lagkonkurranse lørdag, før den individuelle konkurransen søndag. Robert Johansson ble fredag beste nordmann i kvalifiseringen med en 8. plass. Han ligger på 3. plass i Raw Air-sammendraget og er fortsatt med i kampen om seieren.