*Nettavisen* Sport.

Har dere baller, jenter?

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

KOMMENTAR: Landslagsjentene er misfornøyde med treneren. Men tør de si ifra?

18.03.09 12:00

Det har lenge vært en hemmelighet som alle i miljøet vet: Flere av løperne på kvinnelandslaget i langrenn ønsker en ny sjef. Tilliten til, for ikke å si troen på, Egil Kristiansen og hans medtrener Jon Arne Schjetne er tynnslitt.

Også undertegnede har hørt mye kritikk – såkalt «off the record». Delvis fra jentene på laget, men først og fremst fra personer som er tett på miljøet.

Tirsdag kom det for første gang til overflata. NRK brakte nyheten om at flere av jentene på landslaget ønsker seg ny trener. De etterlyser en klarere treningsfilosofi.

Nettavisen vet dessuten at flere av jentene reagerte kraftig på en episode i etterkant av VM-stafetten, da Kristiansen skal ha hisset seg voldsomt opp i smøreboden mens Marthe Kristoffersen fortsatt gråt etter å ha mistet medaljen for Norge.

Bakholdsangrep
Kristiansen stiller seg uforstående til misnøyen:

- Nei, dette synes jeg er rart. Jeg har godt kontakt med jentene, og finner det merkelig at noen er så misfornøyd uten å ha sagt ifra, sa han til NRK tirsdag.

Dessverre er det grunn til å frykte at han har rett. Det kan fort være sånn at kritikken ikke har nådd fram til Kristiansen selv. Ofte er det sånn i miljøer der kommunikasjonen ikke er som den burde være. Den det angår, er den siste som får høre det.

Og hvordan forholder man seg til bakholdsangrep?

Tirsdag kveld sendte Nettavisen sms til samtlige ti landslagsjenter, der vi ba om en kommentar til påstandene som kom fram på NRK.

Bare Kristin Størmer Steira svarte. Hun tok Egil Kristiansen kraftig i forsvar.

At de ni andre ikke svarte, betyr ikke nødvendigvis at de vil ha Kristiansen fjernet. Men det betyr at de synes det er ubekvemt å uttale seg i sakens anledning.

Må tørre å si fra
Sannsynligvis er tiden moden for en ny kvinnelandslagstrener i langrenn.

At resultatene i VM-sesongen jevnt over har vært for svake, er så sin sak. Langt verre er det at det ulmer under overflata internt i laget. For et lag med fortidde interne stridigheter utgjør ingen god grobunn for sportslig utvikling fram mot OL i Vancouver om under et år.

Den eneste som har sagt rett ut hvor landet ligger, er tidligere landslagstrener Svein Tore Samdal, som gikk ut på TV 2 og i Adresseavisen under VM i Liberec. Som så mange ganger før turte Samdal der andre tiet, etter flere års fravær fra rampelyset.

Nå er det på tide at jentene selv har baller til å si ifra. Og da bør de ikke gjøre det anonymt. Og ikke først og fremst via media.

Aller helst burde Egil Kristiansen ha vært konfrontert direkte med misnøyen for lenge siden. Er kommunikasjonslinjene til han så dårlige at det ikke lar seg gjøre, må jentene gå til sportssjef Åge Skinstad eller lederen i langrennskomiteen, Hermod Bjørkestøl.

Hvis ikke får de vel strengt tatt som fortjent?

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.