Den tidligere fotballstjernen skal ha fått 150 millioner pund for å promotere Qatar i forkant av, under og etter fotball-VM. Det har fått flere til å reagere sterkt.

Blant dem er komikeren Joe Lycett. Briten tok i november til Twitter med et klart budskap til Beckham:

«Jeg gir deg et valg. Dersom du ender avtalen din med Qatar så skal jeg donere ti tusen pund av mine egne penger til veldedighetsorganisasjoner som støtter skeive personer i fotballen. Dersom du ikke gjør det vil jeg kaste disse pengene i en makuleringsmaskin før åpningsseremonien i VM», sa Lycett før mesterskapet startet.

Det har tatt lang tid, men nå har komikeren omsider fått respons fra Beckhams PR-team. Dette er også første gang superstjernen kommer med en uttalelse rundt den omstridte avtalen.

«Fotball, den mest populære sporten i verden, har en egen evne til å bringe mennesker sammen og gi et bidrag til lokalsamfunn. Vi forstår at det er forskjellige og sterke synspunkter om engasjement i Midtøsten, men ser det som positivt at det har blitt debatt rundt problematikken som et resultat av verdensmesterskapet som arrangeres i regionen,» skriver teamet rundt Beckham i en uttalelse.

Videre skriver de at de håper debatten vil føre til fremgang i Qatar.

«Ensidig fremstilling»

Det er ikke bare Lycett som har reagert på Beckhams Qatar-promotering. Også organisasjonen Amnesty har engasjert seg i saken. Da Nettavisen forela superstjernens uttalelser fredag, svarte politisk rådgiver Frank Conde Tangberg følgende:

– Beckham har rett i at fotballen kan være en positiv endringskraft, men da nytter det ikke å bare vise fram glansbildet av Qatar som Beckham har gjort. Fifa har gitt dette mesterskapet til Qatar uten å vurdere de menneskerettslige konsekvensene, og uten å stille noen menneskerettslige forventninger eller krav til vertskapet.

Den tidligere fotballspilleren har blant annet figurert i videoer hvor han viser fram ulike aktiviteter og steder man kan oppsøke i landet. Tangberg mener Beckham er med på å skape et feilaktig bilde av VM-destinasjonen.

– Til tross for de omfattende og systematiske menneskerettighetsbruddene mot migrantarbeidere har ikke Beckham gjort noe som helst for å bidra som en positiv kraft. I stedet for å snakke ut og vise solidaritet med migrantarbeiderne, har Beckham bidratt til å gi en ensidig fremstilling av Qatar som tjener de med makt i landet. Det er ikke noe i veien for å vise fram de flotte sidene ved Qatar, men den ensidige fremstillingen er problematisk dersom man ønsker å bidra som en positiv kraft.

Makulerte falske sedler

Til tross for kritikk fra flere hold, er Beckham tydelig på hvorfor han har valgt å være ambassadør for fotball-VM.

«David har vært involvert i mange verdensmesterskap og andre store internasjonale turneringer, både som spiller og som ambassadør. Han har alltid trodd at sport har evnen til å gjøre godt i verden,» skriver PR-teamet videre i uttalelsen.

Etter at Lycett tok til Twitter for å sende et tydelig budskap til Beckham, har han fortsatt kampanjen for å få fotballprofilen til å avslutte avtalen. Da han aldri fikk noe svar på sin første tweet, endte det til slutt med at han makulerte pengene han skulle donere til veldedighet.

Det skal riktig nok sies at han senere forsikret om at sedlene var falske og at han aldri ville latt faktiske penger gå til spille. Til tross for at Beckham så langt ikke har endt Qatar-avtalen, har Lycett fortsatt donert til veldedighet. Det fremkommer i en av videoene han selv har publisert.

Les også: Ten Hag med overraskende Sancho-beskjed: – Ikke i form, verken fysisk eller mentalt

Forventet ikke svar

Komikerens kampanje fikk navnet «Benders like Beckham», med referanse til «Bend it like Beckham», som var kallenavnet på spillerens velkjente frispark. Uttrykket har i senere tid blitt brukt i både kampanje og en spillefilm.

I flere videoer og tekster har Lycett uttrykt sin misnøye med Qatar-avtalen, og har tryglet 47-åringen om å avslutte samarbeidet. 21. november publiserte han det han omtalte som sin «siste melding til David Beckham».

Der forteller han at hele kampanjen var orkestrert for å få folk til å snakke om problemstillingen. Lycett forventet aldri et svar fra fotballstjernen.

«På mange måter så var det som Qatar-avtalen din, David. Bullshit fra begynnelsen», avslutter briten.