Gå til sidens hovedinnhold

Har hjulpet Kina mot OL. Nå får ikke Kojonkoski fortsette: - Ikke vanlig

- Det virker som disse kineserne har et helt annet system, sier en svært overrasket Clas Brede Bråthen.

Høsten 2018 ble det kjent at Mika Kojonkoski (58) fikk treneransvaret for en gruppe kinesiske skihoppere fram mot OL i Beijing i 2022.

Umiddelbart plukket han ut 50 aktuelle utøvere, flere uten erfaring fra hoppbakken, til trening i finske Kuopio. Der skulle de steg for steg trenes opp til å potensielt kunne kvalifisere seg for OL fire år senere.

Og tre år senere har satsingen vist resultater på FIS' resultatlister. I sommer plukket blant annet tre kvinner og én mann på det kinesiske laget poeng under Sommer Grand Prix. Tre utøvere skal allerede være kvalifisert for OL.

Les også: Emil Iversen beklager «Lundby-utspill»

- Et tårevått farvel

Cirka fire måneder før de olympiske leker settes i gang har imidlertid Kina bestemt seg for å sparke Kojonkoski.

- Lederen for det kinesiske hopplandslaget begrunnet avgjørelsen med at toppledelsen er under et enormt press, sa han til finske Yle Urheilu tidligere denne uka.

I Kina skal man imidlertid ha syntes at Kojonkoski burde vært mer krevende som trener.

- Jeg har vært bekymret for måten jeg jobber på. Jeg fortalte dem at hvis det ikke passet, så kunne vi avslutte samarbeidet. En time senere ringte de og sa at samarbeidet var over, sier Kojonkoski, som overfor FIS sine hjemmesider forteller at det ble en tøff avskjed med utøverne.

- Dette er utrolig bittert for oss. Trenergruppa med gode trenere og et godt støtteapparat måtte gå samme dag. Det var et tårevått farvel med utøverne. Det sårer meg veldig mye.

Les også: Lundby hylles: - Jeg har nesten ikke ord for det

Bråthen: - Veldig overrasket

Hoppsjef Clas Brede Bråthen forstår lite av valget om å sparke Kojonkoski.

Han er heller imponert over utviklingen til de kinesiske utøverne de siste årene. Samtidig mener han det er et uvanlig tidspunkt å sparke en trener på.

- Det er veldig overraskende basert på hvor fin utvikling jeg synes det kinesiske laget har hatt, fra å være egentlig ingenting når Mika starta, til å faktisk være med å vise høyt potensial i en del offisielle treningsomganger og kvalifiseringer, sier Bråthen til Nettavisen.

- Det er ikke vanlig i hoppmiljøet at man sparker trenere på denne tiden av året, i hvert fall hvis det handler om manglende sportslige resultater. Hvis man tar utgangspunkt i at det er det dem etterlyser, så er det et merkelig tidspunkt å gjøre det på. Spesielt med tanke på den framgangen jeg mener jeg har sett og observert hos kineserne. Det er ingen vanlig prosedyre i hoppmiljøet. Jeg har kjent Mika som en veldig profesjonell kar, og jeg tror ikke de finner noen på markedet som er bedre og som vil gjøre den jobben fram mot OL, mener Bråthen.

I 2018 inngikk selv Skiforbundet en samarbeidsavtale med Kina som gikk ut på at 22 kinesiske ungdommer skulle til Norge for å lære seg å hoppe på ski. Avtalen skulle vare fram til 2022, men høsten 2019 forsvant hele den kinesiske hopp-delegasjonen helt uforventet.

Samtidig skal de ha stukket av en regning på på fire-fem millioner kroner, som etter et forlik gikk ned til to millioner kroner, ifølge TV 2.

- Jeg har mine klare meninger om hvordan de oppførte seg i forhold til oss. Det har jeg sagt tidligere. Jeg kjenner ikke nok til Mikas case til å si at det er sammenlignbart, men jeg opplevde det som noe helt annet enn det vi er vant med i den type samarbeidsavtaler vi har. Det var lite forklaringer og plutselig var det slutt, sier Bråthen, som selv var prosjektleder.

- Hvor stor oppgave har Kojonkoski faktisk stått overfor de siste årene?

- Vi hadde jo en liknende oppgave selv. Det var en formidabel oppgave, men vi så også at vi klarte å skape veldig stor framgang. Vårt prosjekt var i ferd med å bli det vi hadde sagt det skulle bli, men plutselig var det noe de kalte et kinesisk mesterskap i Planica. Der var de ikke fornøyde med resultatene, deretter kom det en mail på fire linjer, så reiste de fra både regninger, nedslitte leiligheter og alt. For oss var det en veldig uvanlig måte å avbryte en avtale på.

- Vi er ikke vant med det i vårt system, men det er to forskjellige kulturer slik jeg har forstått, så det kan se ut som disse kineserne har et helt annet system rundt idretten sin. Men jeg er veldig overrasket, hovedsakelig basert på framgang jeg synes kineserne har hatt, fra å egentlig ikke kunne hoppe på ski i 2019 og 2020 til å faktisk være med og kunne hoppe finaleomganger i COC. På jentesiden har det også vært veldig fin framgang, påpeker Bråthen.

Les også: Bråthen kalt inn til drøftelsesmøte med skiforbundet: - Ikke kjent med grunnlaget

Norsk suksess

Kojonkoski ledet det norske hopplandslaget med stor suksess mellom 2002 og 2011.

Da finnen først tok over lå Norge som nummer syv på rankingen, men med han ved roret tok nordmennene raskt store steg i hoppbakken.

Allerede i 2003-04-sesongen vant Norge nasjonscupen. Samme sesong tok Sigurd Pettersen sammenlagtseieren i Hoppuka, før Anders Jacobsen presterte det samme noen år senere. I 2006 vant også Lars Bystøl OL-gull i Torino.

I 2011 ga han seg som norsk landslagstrener. Etter ham tok nåværende trener, Alexander Stöckl, over.