Gå til sidens hovedinnhold

- Har ikke ord

Det skulle egentlig ikke ha vært mulig, det Simen Østensen gjorde i Tour de Ski.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): For en uke siden hadde folk flest aldri hørt navnet. Nå er Simen Østensen Norges nye langrennstjerne.

Tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski skulle ha vært en umulig prestasjon for en løper som aldri før hadde tatt et eneste verdenscuppoeng. Nå ble det 240 poeng i et eneste kjempejafs.

Selv skjønner 22-åringen knapt hva som er skjedd.

- Ikke mer å gi
- Hadde noen sagt dette på forhånd, hadde jeg ledd. Jeg har ikke ord for hva jeg føler nå, sier Østensen etter sitt store gjennombrudd.

Han lå på andreplass før den avsluttende klatreetappen – og beholdt plasseringen til hundre meter før mål. Da kom russeren Alexander Legkov og snek seg foran. Seierherren Tobias Angerer var det ingen som kunne gjøre noe med.

Likevel er Østensen overlykkelig.

- Jeg er bare glad for at Petter Northug ikke tok meg igjen bakfra. Jeg hadde ikke mer å gi, fastslår han.

- Helt rått
Petter Northug ble nummer fire, Tor Arne Hetland nummer fem i Tour de Ski. Ikke rart landslagstrener Morten Aa Djupvik smilte fra øre til øre i målområdet høyt oppe i dalsida i Val di Fiemme

- Det Simen gjør er helt rått. Han hadde sett for seg at han skulle være med i Tour de Ski for å hjelpe de andre. Og så står han på pallen etter seks distanser. Jeg visste at han var god. Men at han var så god, hadde jeg ikke trodd, innrømmer Djupvik.

Plutselig har han også et ekstra ess i ermet foran VM i Sapporo om halvannen måned.

Vil sprinte i VM
- Nå skal vi ikke forskuttere noe, men det er klart at Simen Østensen har lagt inn en meget god VM-søknad, medgir landslagstreneren.

Selv tror Østensen hans sjanser er størst på den distansen det er vanskeligst å kvalifisere seg: Klassisk sprint.

- Staking er kanskje min største styrke. Og sprinttalentet tror jeg er medfødt.

Imponert Ulvang
I viraken etterpå vanket det selvfølgelig gratulasjoner fra alle kanter. Blant dem som ble aller mest imponert, var Vegard Ulvang.

- Jeg har kjent til Simen lenge, men hadde ikke drømt om at han var så god. Et skikkelig gjennombrudd, konstaterer den tidligere storløperen, som har vært sentral i utviklingen av Tour de Ski-konseptet.

Også Østensens lagkompis på Team ManPower, Øystein Pettersen, bøyde seg i støvet. Selv kom han i mål sist av alle.

Fet premie
- For min del ble det mye stang ut i Tour de Ski. Derfor sløste jeg ikke bort kreftene i dag. Faktisk gikk jeg mest og tenkte på hvordan det lå an med Simen. Det er vanvittig moro at han lykkes, sier Pettersen

Søndag kveld mottok Østensen en sjekk på nesten 200.000 kroner som lønn for strevet.

Mandag reiser han hjem til en ny virkelighet.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk