Gå til sidens hovedinnhold

- Har ikke skjedd siden Lillehammer-OL

Les hvordan Edvald Boasson Hagen æres i hjemfylket.

Til tross for at han i mange år har blitt sett på som mannen som skulle overta sykkeltronen etter Thor Hushovd, er det først etter hans to triumfer i touren at han er på alles lepper.

Etter å ha tapt for Hushovd tirsdag tok vinnerinstinktet til Boasson Hagen overhånd og han bestemte seg samme kveld for å vinne den neste etappen. Så sagt, så gjort. Det er ikke første gang kan tidligere trenings- og lagkamerat Sommerseth fortelle.

- Tidligere pleide ikke Edvald å se så nøye på etappene på forhånd, men han bestemte seg gjerne på morgenen om han skulle vinne etappen.

Sommerseth møtte Edvald Boasson Hagen i idrettsmiljøet i Lillehammer, der de begge drev med både langrenn og sykkel. I 2006 og 2007 kjørte de sammen i Maxbo Bianchi (forløperen til Joker Merida).

En vinnerskalle
Sommerseth forteller så en historie fra Tour of Bretagne som viser akkurat hvilken enorm vinnertype nordmannen er. Boasson Hagen hadde mistet muligheten til å vinne sammendraget etter at Rabobank hadde gitt gass da nordmannen punkterte. Dermed var det en tilsynelatende noe deprimert og lei Boasson Hagen som gjorde seg klar til den siste etappen i rittet.

- Edvald hadde sittet på halen av feltet det meste av etappen. Han hang litt meg hode da jeg satt på halen av feltet sammen med han. Med fem kilometer igjen til mål spør han meg om han skal vinne etappen. Jeg svarer ja, og 500 meter fra mål passerer han hele feltet på ytteren, og tar seieren.

Bli venn av procycling.no på Facebook OG bli med i trekningen av en Sky-trøye signert av Edvald Boasson Hagen!

Team Sky-syklisten er nå en av de aller største idrettsstjerner i Lillehammer-området. Men i byen med den stolte vintertradisjonen spørs det om det går helt opp for folk akkurat hvor stor prestasjonene Boasson Hagen står for er.

- Nei, det tror jeg ikke helt de forstår. Det er nok bare de som har vært i Frankrike og sett dette med egne øyne som vet hvor stort det er, mener Sommerseth

Viktig for rekrutteringen
Det sier nestleder i Lillehammer Cykle Klubb, Fredrik Platou, seg enig i, selv om han bemerker at det er en stadig voksende interesse for sporten også i Lillehammer.

Et klart tegn på det er lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningens forside på torsdagens avis.

- Vanligvis pleier avisen å ha flere saker på forsiden, men i dag var hele forsiden satt av for Edvald Boasson Hagen. Det kan jeg ikke huske at har skjedd siden Lillehammer-OL i 1994, forteller Platou.

Han forteller videre at det er en liten Edvald-effekt i distriktet.

- Hans suksess har nok stor innvirkning på rekrutteringen. Det er vanskelig å tallfeste betydningen, men det betyr absolutt noe. Så er det opp til oss som klubb å gi de unge et så godt tilbud at de fortsetter til de blir juniorer og seniorer.

Dermed er det lov å håpe at Edvalds suksess fører til at nye idrettstalenter i Lillehammer velger sykkelen foran skiene.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (21. juli) :

I dag skal syklistene over Col du Galibier. Hvor mange år er det siden denne stigningen for første gang var med i Tour de France?

1) 75 år

2) 100 år

3) 110 år

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.no sykkeltrøye inkl. ermer

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken