*Nettavisen* Sport.

Har ikke syklet én meter av løypa

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

Likevel satser Vegard Stake Laengen på brudd under Flèche Wallonne. LIVE fra 11.45!

18.04.12 09:00

Dersom du har fulgt med på procycling.no de siste dagene, kan du kanskje være forledet til å tro at kun én nordmann - Lars Petter Nordhaug - stiller til start i onsdagens La Flèche Wallonne.

Det er ikke tilfelle!

Vegard Stake Laengen stiller også for sitt Team Type 1. 23-åringen har fått en fin start på proffkarrieren, og i dag får han sin første smak på Ardennene.

LIVE: procycling.no følger La Flèche Wallonne LIVE fra første tråkk 11.45 i dag (onsdag)!

Men i motsetning til mange andre aner han ikke hva han går i. Han har ikke syklet én meter av løypa.

Derfor kommer den beryktede Mur de Huy til å bli en spennende erfaring.

Les om Mur de Huy: «Har aldri følt slik smerte og ekstase»

Unggutten og resten av Team Type 1 har base i Liège, og Stake Laengen gleder seg til å sykle i «nabolaget»:

- Prosenten i bakken sier jo sitt. Det ville vært mer ideelt med en test i forkant, men det var ingen andre på laget som testet den. Derfor ble det ikke noe. En sånn bakke svir i utgangspunktet og i tillegg er jeg ikke så glad i sånne bakker. Jeg er jo lang og har noen flere kilo, i tillegg er jeg ikke så eksplosiv, forteller Stake Laengen til procycling.no.

På menyen står brudd
Brudd har vært Vegard Stake Laengens greie hele sesongen. Derfor er det ingen overraskelse at den tidligere Joker Merida-rytteren skal angripe igjen.

- Jeg har lyst å gjøre noe tidlig. Det er brudd som står på menyen, det er ingen hemmelighet. Det er viktig for laget å komme i bruddet og jeg er en av de sterkeste på laget. Derfor er det bra om jeg kommer i brudd.

Konkurranse! Vi kommer til å lodde ut Sky-trøye som er signert av Edvald Boasson Hagen under dagens LIVE. Du får vite mer om konkurransen på våre Facebook-sider! (trykk på lenken for å komme dit)

Viljen til å markere seg er dermed til stede. På toppen av å sitte store deler av dagen i teten, kommer en innlagt bakkekonkurranse som en ekstra gulrot.

- Den gjør at det er litt ekstra å kjempe om. Derfor psyker jeg meg opp til å være tent fra start.

Slik er bakkekonkurransen
Bakkekonkurransen innebærer at det deles ut 4, 2 og 1 poeng til de tre første rytterne over hver av de 10 innlagte stigningene. Den verste av dem, Mur de Huy, skal passeres tre ganger.

Totalt kjemper rytterne om 5.750 euro (drøye 43.000 kroner) i bakkekonkurransen, mens de første 20 rytterne i mål deler 40.000 euro (drøyt 300.000 kroner) mellom seg.

Førstemann over hver topp, kan stikke 250 euro (snaue 1900 kroner) i lommene - og potensielt 19.000 kroner i lommene. Selv om dét ikke kommer til å skje.

Det er imidlertid et stort «men»: For å innkassere pengene er man nødt til å fullføre rittet.

Dermed må Stake Laengen slepe den lange kroppen sin tre ganger over Mur de Huy, dersom han skal fylle på sparekontoen etter Flèche Wallonne.

- Vanskeligere enn i Italia
Å komme i selve bruddet er ikke alltid like lett, det, heller. Stake Laengen mener det er hakket vanskeligere i Belgia enn i Italia.

- Rittet er vanskeligere å lese, men jeg skal gjøre mitt beste, sier han.

Og unggutten vet hva han snakker om. Oppladningen til Ardennene ble lagt med to endagsritt i Frankrike.

Tour de Finestre ble kjørt lørdag, mens han søndag syklet Tro-Bro Leon. Dessverre slet nordmannen med mageproblemer lørdag morgen. Det gjorde sitt til at helgen ikke ble helt maks.

- Jeg våknet med mageproblemer lørdag. Derfor fikk jeg ikke spist så mye. Det var tungt å sykle og det preget helgen. Beina kjentes gode egentlig. Det kom seg gjennom rittet på søndag. Men jeg er bra igjen nå, og skal spise godt fram til starten slik at jeg er klar. Beina er som sagt gode, så dersom jeg får med meg magen blir det bra, avslutter Stake Laengen til procycling.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.