RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Har Norge klart dette før?»

Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
Tre seirer på tre dager av tre forskjellige ryttere. Og det tre uker før VM!

- Disse tre guttene er utrolig flinke til å motivere hverandre, mener Kurt Asle Arvesen.

Han snakker om Lars Petter Nordhaug, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen som fredag, lørdag og søndag besørget hver sin norske «pinne» i Danmark rundt og GP Plouay.

- Har vi noensinne gjort dette tidligere? Tre proffseirer på tre dager av tre forskjellige ryttere? undrer Arvesen.

Svaret er vel: Ikke som vi kan huske!

Vant i VM-lignende løyper
Nordhaug tok seg av dronningetappen i Danmark, mens Kristoff satte Mark Cavendish på plass i spurten dagen etter. I tillegg vant han poengtrøyen i rittet. Vel så gledelig var det da Boasson Hagen svarte på angrepet fra Movistars Rui Costa og gikk solo inn til seier i den franske høstklassikeren.

I etterkant av både Tour de France og OL, vil triumfene gi etterlengtet motivasjon til allerede slitne syklister. Om tre uker venter sesongens siste høydepunkt for sykkeleliten: VM i nederlandske Limburg.

- Jeg vil si at både etappen Lars Petter vant i Danmark rundt og GP Plouay har etappeprofiler som minner om det vi kommer til å møte under VM i Limburg. Derfor ser det lovende ut med tanke på det som kommer, sier Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund til procycling.no.

- Men fortsatt er det litt tidlig å si om de er i sitt livs form om tre uker, legger han til.

Stoler på Kristoffs vurdering
Kristoff skal ikke til VM, men har virkelig fått vist seg fram den siste uka. En kanontempo på rittets nest siste etappe, gjorde at 25-åringen stakk av med fjerdeplassen sammenlagt i rittet.

- Basert på det han har vist nå, er det litt synd at han ikke blir med til VM?

- Som forbundssjef skulle jeg nok gjerne sett at han var motivert for dette mesterskapet også. Samtidig vet jeg jo at hele sesongplanen hans har gått ut på å være i god form under OL. Han kjørte et tøft opplegg i forkant av det, og kastet seg rett på ENECO Tour i etterkant av mesterskapet. Jeg vet også at Alexander og Stein (Ørn, hans personlige trener) har god kontroll på treningen og formutviklingen. Når de sier at formen kommer til å flate ut fram mot VM, tror jeg nok det stemmer.

Arvesen synes også det er synd at Stavanger-gutten ikke blir å finne i Nederland. Sky-treneren har latt seg imponere av det han har sett av sprinteren under årets Danmark rundt.

- Det som er mest oppsiktsvekkende er kjørestyrken hans og hvordan den har utviklet seg det siste året. Det så vi først under Flandern rundt og deretter i OL. Han har utviklet seg tidlig i retning av det veivalget Thor Hushovd tok som rytter. Det er åpenbart at Stein Ørn og de andre folkene rundt ham vet hva de holder på med, sier Arvesen.

Sterke også uten Hushovd
Boasson Hagen og Nordhaug er allerede tatt ut til mesterskapet. Om det blir Gabriel Rasch eller Vegard Stake Laengen som kompletterer troppen, avgjøres ikke før vueltaen er ferdigkjørt.

Positivt for Norges del er det uansett at man nå har flere ryttere å stole på i de store mesterskapene.

- Det er hyggelig å se at norsk sykkelsport består av mer enn Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Jeg vil si at vi har en tynn bredde, men vi har i hvert fall tre-fire ryttere som er veldig gode. Derfor gledet jeg meg kanskje mest over Alex og Lars Petters framgang denne helga, selv om Edvalds seier naturligvis også var svært positiv.

- Med den bredden vi har kan vi dra til VM med interessante ryttere og litt forhåpninger, selv om Thor har hatt en dårlig sesong. I OL også vil jeg si at det var to andre ryttere som dominerte for oss, og ikke Edvald som var den største favoritten i forkant.

Sky-treneren har kontroll
Arvesen er rimelig trygg på at det norske laget kommer til å gjøre seg bemerket også når VM-alvoret starter.

- Edvald slapp seg litt ned i etterkant av OL. Han skal kjøre UCI-rittene i Canada og lagtempo i VM, så jeg tror han får en bra oppkjøring. Han var litt sliten og rusten under Vattenfall CyClassics, selv om sluttplasseringen ble god. Så var planen å teste formen i Plouay. Ja, alle så vel hvordan det gikk.

- Hva med Nordhaug? Terrenget han vant i på fredag var vel passende med tanke på det han møter i Limburg?

- Jeg har snakket lenge med Lars Petter om akkurat den etappen, men han har også vært litt sjuk og smårusten. De kjørte den samme runden fire ganger, og han skulle spare det han hadde til siste passering av stigningen. Profilmessig var det i nærheten av det som venter i VM, men det er klart: Litt forskjell er det på å vinne en etappe i Danmark rundt, og møte alle de beste i storform oppover Cauberg under VM.

- Til slutt: Positivt at Norge også er slagkraftige med Hushovd på sidelinjen?

- Det er viktig at vi har andre enn Thor og Edvald å spille på, ellers hadde vi vært svært sårbare for skader og forfall. Disse tre er også en slags ny generasjon. Alle tre er ryttere som kommer til å være sykkelproffer i mange år framover, påpeker Arvesen.

PS! Seieren til Boasson Hagen i Frankrike gjør at han hopper fra 30. til 11.-plass på verdensrankingen. For Norge har det dessverre ikke mye annet enn kosmetisk betydning, ettersom status for rankingen blir gjort opp den 15. august.

Her finner du hele verdensrankingen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere