RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har seriegullet i hendene

Foto: Sara Johannessen/SCANPIX
Sist oppdatert:
For første gang siden 1990 vinner ikke Vålerenga eller Storhamar seriegullet. Med mindre Frisk roter det bort.

- Å slå Vålerenga i en avgjørende kamp med 2800 tilskuere på tribunen her i Askerhallen er helt fantastisk. Jeg har ventet på dette siden jeg begynte å spille ishockey. Jeg har aldri vært i nærheten av seriegull. Nå er det opp til oss selv, sa Frisks backveteran Johnny Nilsen til SportN etter 7-4-seieren over Vålerenga torsdag kveld.

Nå er Frisk Asker to kamper fra sitt første seriegull siden 1978.

Mye takket være Cameron Abbott, som scoret tre av målene. Frisks stjernetrio bestående av Cam Abbott, Chris Abbott og Mats Zuccarello Aasen bidro med fire mål og fire assists i den såkalte seriefinalen.

Vant fortjent
- Vi må gi berømmelse til Frisk. De var gode i dag. Jeg tror det blir vanskelig å ta igjen Frisk, det må jeg innrømme, sa Vålerengas trener Espen «Shampo» Knutsen etter nederlaget.

Frisks trener Sune Bergmann tar naturligvis ingenting for gitt. Han ville ikke ta imot noe gull, selv om også svensken måtte innrømme at man er et langt stykke på vei.

- Vi har to kamper igjen. Vi får feire til i morgen, så fokuserer vi på neste match, sa Bergmann.

Det var et fantastisk spennende utgangspunkt for torsdagens seriefinale mellom Frisk og Vålerenga i Askerhallen. Begge lag kom til duellen med 84 poeng og toppet tabellen tre poeng foran Sparta.

Frisk måtte vinne
Vålerenga vil vinne de innbyrdes oppgjørene med Frisk og ender dermed foran askerlaget dersom lagene står med like mange poeng når samtlige 44 grunnseriekamper er spilt.

Frisk var dermed nødt til å vinne for å ha et realistisk håp om gull. Til gjengjeld kan nå Sune Bergmanns lag avgjøre det hele selv ved å slå Lillehammer borte og Comet hjemme i sine to siste kamper. Vålerenga har tøffe kamper mot Stavanger og Storhamar igjen.

Frisk Asker har ikke vunnet grunnserien siden 1978. Faktisk er det kun Vålerenga og Storhamar som har vunnet seriegull de 28 årene som har gått siden Furuset vant i 1990.

Fysisk baksmell
Vålerenga hadde tydelig bestemt seg for å spille fysisk i seriefinalen, men det endte med at Lars Erik Lund fikk en utvisning tidlig. Da Anders Myrvold pådro seg en utvisning 1,17 minutter senere, fikk Frisk spille fem mot tre i 43 sekunder.

Cameron Abbott satte inn 1-0 etter strålende forspill av broren Chris Abbott før den første utvisningen var ferdig og dermed fikk hjemmelaget fortsette å spille i overtall på stillingen 1-0.

En svak klarering snaut fire minutter senere førte til at Frisk økte til 2-0. Nok en gang var det Cameron Abbott som satte pucken i mål.

En strålende kontring hvor Sami-Ville Salomää spilte opp til Cam Abbott, som ventet helt oppe ved offensiv blålinje og raskt slo pucken inn til en fremadstormende Joachim Flaten, som uten å nøle satte pucken i mål bak Tommy Lund.

Timeout og keeperbytte
3-0 til Frisk etter bare 9,13 minutter. Dermed valgte Espen «Shampo» Knutsen å ta en timeout og samtidig skifte ut Tommy Lund med Scott Stirling.

14.30 ut i første periode reduserte Vålerenga til 1-3. Et slapt, men klokt skudd fra blålinja traff en spiller foran Frisks målvakt Halvor Hårstad-Evjen og gikk inn.

Alexander Bonsaksen ble kreditert målet, mens Mathias Trygg fikk assistpoeng.

Tidlig i andre periode mistet Mats Zuccarello Aasen pucken som bakerste mann, men Halvor Hårstad-Evjen reddet avslutningen fra Mathias Trygg.

Bare noen sekunder senere scoret Petter Kristiansen med et flott solomål for Frisk. 4-1!

Fra 4-1 til 4-3
Vålerenga viste litt av hva som bor i laget da Anders Fredriksen reduserte til 2-4 i spill fem mot fire. Forspillet inneholdt både fine dragninger og frekke pasninger og Fredriksen hadde en enkel jobb med å sette pucken i mål da han fikk den av Evan Cheverie.

Noen få minutter senere dro Øystein Olsen seg forbi Frisk-keeperen og hadde åpent mål da Chris Abbott hektet ham. Den utvisningen er neppe noe trener Sune Bergman vil gi ham kjeft for - makan til hundreprosentsjanse er det sjelden man ser.

I overtallsspillet som fulgte reduserte Vålerenga igjen. En kanon fra Lars Erik Lund på blålinja gikk forbi Halvor Hårstad-Evjen.

Gullkampen - som kanskje virket avgjort da Frisk gikk opp i ledelsen 4-1 - var plutselig vid åpen. Askerlaget ledet fortsatt 4-3, men det var nå oslolaget som hadde både føringen og selvtilliten.

Friskt tilsvar
Mats Zuccarello Aasen har kanskje ikke vært den mest fremtredende spilleren i tidligere møter med Vålerenga, men 5-3-målet var et stykke kunst. 20-åringen satte inn sitt 24. mål for sesongen da han løftet pucken opp i nærmeste kryss fra spiss vinkel.

Noen sekunder senere kunne Petter Kristiansen økt til 6-3, men håndleddsskuddet gikk i stolpen bak Scott Stirling.

Vålerenga spilte langt bedre i andre periode enn i første, men var ikke noe nærmere seieren i den andre pausen enn laget var i den første.

- Vi gjør det vi skal fram til 4-3, men etter det er vi rett og slett tjukke i hue, konstaterte VIF-veteranen Øystein Olsen i den andre pausen.

Defensivt fokus
Den tredje perioden ble noe annerledes enn de to første. Begge lag konsentrerte seg om å spille solid defensivt og unngå utvisninger - altså noe helt annet enn de hadde gjort de første 40 minuttene.

Øystein Olsen kjempet inn kampens neste mål. Drøyt 13 minutter ut i tredje periode reduserte 39-åringen til 4-5. Dermed sikret han også de 2879 tilskuerne i Askerhallen skikkelig spenning i sluttminuttene.

To minutter og 51 sekunder før slutt avgjorde Frisk kampen da Robin Dahlstrøm satte inn 6-4 etter hard og god jobbing av Per Ferdinand Stensund i forkant.

Cameron Abbott satte inn sitt tredje og Frisks sjuende mål for kvelden 95 sekunder før slutt.

30 år siden sist
Frisk Asker har dermed en fabelaktig mulighet til å hente hjem sitt første seriegull på 30 år. Seier i de to siste kampene - mot Lillehammer og Comet - garanterer det. Selv med et tap kan det holde til gull, dersom Vålerenga avgir poeng mot Stavanger eller Storhamar og Spart avgir poeng mot Comet eller Furuset.

Neste runde spilles førstkommende søndag og siste runde spilles torsdag 21. februar. Norgesmesterskapet starter søndag 24. februar.

Les flere aktuelle sportssaker her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere