SARPSBORG STADION (Nettavisen): Klubben har solgt spillere for over hundre millioner kroner de siste årene, men ligger fortsatt et godt stykke bak de beste klubbene i nabolandene Danmark og Sverige.
Sportssjef Thomas Berntsen mener det skyldes flere faktorer, blant dem norske klubbers forhandlingsferdigheter i harde diskusjoner.
- Jeg har forhandlet mye med danske klubber, og de bruker virkelig alle triksene i boka, sier Berntsen til Nettavisen.

Se de enorme millionforskjellene: - Ganske drøyt
- Bruker alle triksene i boka
Sarpsborg 08 har solgt spillere som Krepin Diatta til Club Brugge for omkring 30 millioner kroner, Ismaila Coulibaly til Sheffield United (lånt ut til Beerschot i Belgia) for rundt 20 millioner kroner, Aaron Samuel til kinesiske Guangzhou City for nærmere 14 millioner kroner og Sigurd Rosted til belgiske Gent for omtrent samme pris som Samuel.
Nå er Berntsen klar på at man har mye å lære av danske klubber, etter at danskene har solgt for vanvittige summer de siste årene.
- De starter med å være tøffe, så blir de grinete og skikkelig sutrete på telefon, men når dealen er fullført, er de verdens hyggeligste folk og byr på en bayer. De er helt ekstremt dyktige i forhandlingssituasjoner, sier han.

Går knallhardt ut mot norsk fotball: - Utenlandske klubber sitter og ler
Sommeren 2021 solgte den danske Superliga-klubben Nordsjælland det ghanesiske supertalentet Kamaldeen Sulemana for nærmere 200 millioner til franske Rennes. De har også hatt flere store salg i hundremillionersklassen de siste årene.
- Sverige er jo forbanna på at Danmark får så godt betalt for sine spillere, og vi er forbanna på svenskene fordi de får bedre betalt enn oss. Det er vanskelig å si hvorfor det er sånn nå, for hele 90-tallet var det jo Norge som var den ledende nasjonen i Norden. Det er ikke lenge siden at Rosenborg var den ubestridt beste klubben. Vi må ikke glemme det.
Berntsen peker blant annet på at mediene, i måten ting dekkes på, må ta sin del av skylden for at norske spillere går for lavere summer.
- Hvis vi sier at vi skal ha 30 millioner for Ibrahima Koné, så begynner jo bare folk rundt norsk fotball og norsk media å le. Der kan jeg skyte litt tilbake på mediene i Norge, for når de prater om prisen på norske spillere, så er det jo helt bak mål, sier han og trekker frem et eksempel.
- Nå skal ikke jeg snakke opp konkurrenter, men Taofeek Ismaheel i Fredrikstad. Hadde han spilt i Allsvenskan er det jo ingen som hadde snakket om en sum på seks-syv millioner kroner, det er jo bare tull, sier Berntsen.
Sarpsborg-sjefen har mer på hjertet og nevner Jørgen Strand Larsen som skal ha blitt verdsatt til rundt fem millioner da han ble solgt fra klubben.
- Hadde det vært i Sverige hadde han blitt hauset opp i media til en pris mellom 25 til 40 millioner. Da kan folk si at det bare er media som snakker, men det er absolutt med på å bygge opp en forventning og oppmerksomhet rundt en spiller som kan bety mye for omverdenen. Utenlandske klubber leser mediene for å danne seg et bilde av hvor interessant den spilleren er, sier han.
Les også: Stor interesse for Tromsø-profil Totland - venter nytt konkret bud
Haldenseren ble til slutt solgt for rundt ti millioner kroner til nederlandske Groningen og ble en umiddelbar hit. Han var også med i Ståle Solbakkens første landslagstropp i mars. Spisstalentet måtte derimot melde forfall grunnet skade, og har vært utenfor A-landslaget siden.
Peker på dansk modell
En annen faktor som Berntsen peker på er de danske Superliga-klubbenes driftspolitikk, hvor privatpersoner og investorer kan kjøpe og drive klubben på egenhånd. Sportssjefen mener at den økonomiske tryggheten gjør at man stiller vesentlig sterkere når interesserte klubber kommer og banker på døra.
- Noe jeg tror er grunnen til at danske klubber stiller sterkere i forhandlinger enn norske klubber, er eierstrukturen i dansk fotball, for de står absolutt sterkere økonomisk med privatpersoner og investorer i klubbene. Jeg sier ikke at dette er fasiten, men de har en helt annen kapital som gjør at man har råd til å si nei til klubber som ønsker å hente spillerne deres.
Han opplever ofte at personer etterlyser mer tålmodighet i salgssituasjoner, men påpeker at det i det aller fleste tilfellene er lettere sagt enn gjort.
- Det er veldig vanskelig for oss å skulle matche, eller i hvert fall gi spillerne våre noe i nærheten av det de ønsker seg, for å holde på de. Vi kan igjen ta Koné som et eksempel, som er en ettertraktet spiller nå. Mange sier at vi må prøve å holde på han én sesong til, for å øke verdien hans enda mer, sier Berntsen.
- Problemet er at de lønningene han vil kunne få i en ny klubb kan være på med redde familien hans, hele landsbyen sin og all framtid.
Han forklarer at en klubb som Sarpsborg da må kunne tilby en lønn som vil gi spilleren nok grunner til å bli en sesong til.
- Det blir naturligvis ikke noe som er i nærheten av det en klubb i de beste ligaene kan tilby, men samtidig en lønn som betaler godt, og det har ikke vi, sier han.
- Folk vi gi flatt f*en
Danske FC Nordsjælland eies av forretningsmannen Tom Vernon, som driver et fotballakademi i Ghana kalt «Right to Dream». I januar kjøpte den egyptiske Mansour-familien seg inn i klubben, som vil gi omkring én milliard kroner fordelt over flere år.
Berntsen opplever at de danske klubbene har råd til å sitte gjennom vinduer og holde på spillerne sine i en helt annen grad enn norske klubber.
- De største klubbene i Norge har også råd til å vente litt lenger, men ikke på langt nær så lenge som i Danmark.
Østfold-klubben merker selv en liten endring etter det de har prestert de siste årene.
- Før hadde vi jo i hvert fall ikke en sjanse i forhandlinger, da vi satt i brakkene på stadion her og ikke hadde råd til viskelær engang. Vi har selv merket at vi kan være litt hardere nå, men vi er fortsatt sårbare.
- Er det et ønske blant norske klubber, slik du oppfatter det, å få en dansk modell?
- Enkelte klubber i Norge har jo en lignende mulighet som danske klubber, hvor investorer kommer på slutten av sesongen for å finne ut av «hvor mye må jeg betale i år, eller har det gått rundt?».
- Slik har vi det ikke i Sarpsborg, men i Danmark så har de den muligheten hvert eneste år. Det er jo naturligvis et ønske om å ha så god økonomi som mulig, men man har jo sett tilfeller hvor et privateierskap ikke har fungert i det hele tatt. Man skal derfor være litt forsiktig med hva man ønsker seg, advarer han.
Oversikt overganger: Norge, Danmark og Sverige i perioden 2019-2021
Sommervinduet 2021:
Norge:
Antonio Nusa - Stabæk til Club Brugge – Omkring 35 millioner kroner
Kristoffer Klaesson – Vålerenga til Leeds – Omkring 20 millioner kroner
Stian Gregersen – Molde til Bordeaux – Omkring 20 millioner kroner
Danmark:
Kamaldeen Sulemana – Nordsjælland til Rennes – Omkring 180 millioner kroner
Mohamed Daramy – FC København til Ajax – Omkring 150 millioner kroner
Frank Onyeka – FC Midtjylland til Brentford – Omkring 110 millioner kroner
Sverige:
Sead Haksabanovic – IFK Norrköping til Rubin Kazan – Omkring 70 millioner
Isak Bergmann Jóhannesson – IFK Norrköping til FC København – Omkring 50 millioner
Joseph Okumu – Elfsborg til KAA Gent – Omkring 40 millioner
Sesongen 2020/2021:
Norge:
Jens Petter Hauge – Bodø/Glimt til AC Milan – Omkring 50 millioner kroner
Kristoffer Askildsen – Stabæk til Sampdoria – Omkring 25 millioner kroner
Kasper Junker – Bodø/Glimt til Urawa Reds – Omkring 20 millioner kroner
Total salgssum i 2020: 277 millioner kroner
Danmark:
Mohammed Kudus – Nordsjælland til Ajax – Omkring 110 millioner kroner
Mikkel Damsgaard – Nordsjælland til Sampdoria – Omkring 80 millioner kroner
Isaac Atanga – Nordsjælland til Cincinnati – Omkring 50 millioner kroner
Total salgssum i 2020: 525 millioner kroner
Sverige:
Pontus Almqvist – IFK Norrköping til Rostov – Omkring 45 millioner kroner
Jesper Karlsson – Elfsborg til AZ Alkmaar – Omkring 30 millioner kroner
Armin Gigovic – Helsingborg til Rostov – Omkring 30 millioner
Total salgssum i 2020: 295 millioner kroner
Sesongen 2019/2020:
Norge:
Håkon Evjen – Bodø/Glimt til AZ Alkmaar – Omkring 25 millioner kroner
Chidera Ejuke – Vålerenga til Heerenveen – Omkring 20 millioner kroner
Kristian Thorstvedt – Viking til KRC Genk – Omkring 15 millioner kroner
Total salgssum for 2019: 269 millioner kroner
Danmark:
Dennis Vavro - FC København til Lazio - Omkring 110 millioner kroner
Robert Skov - FC København til Hoffenheim - Omkring 100 millioner kroner
Jesse Joronen – FC København til Brescia – Omkring 60 millioner kroner
Total salgssum for 2019: 710 millioner kroner
Sverige:
Marcus Danielsson – Djurgården til DL Pro – Omkring 50 millioner kroner
Jordan Larsson – Norrköping til Spartak Moskva – Omkring 40 millioner kroner
Odilon Kossounou – Hammarby til Club Brugge – Omkring 40 millioner kroner
Total salgssum for 2019: 356 millioner kroner
Kilde: Transfermarkt og FIFAs Global Transfer Market Report 2019 og 2020 (rapporten for 2021 er per dag dato ikke publisert).
Til slutt mener Berntsen at norsk fotball også må ta mye av skylden selv. Han påpeker at manges holdninger er med å holde utviklingen tilbake, og kan straffe seg i lengden.
- Man holder på med diskusjonen om man skal ha VAR eller ikke, hvis vi skal være den nasjonen med de vanskeligste kontraktene, stivbeint reglement, ikke har VAR eller noen ting, så gir folk til slutt bare flatt faen i norsk fotball. Vi må tilpasse oss det som er der ute, om vi liker det eller ikke. Hvis ikke ender vi opp som en bakgårds-liga ingen bryr seg om.
Han fortsetter:
- Vi konkurrerer på en internasjonal arena, og pengene ligger internasjonalt, ikke lokalt. Omsetningen i fotball har jo ganget seg med ti de siste årene, mens her i Norge står tallene stille.
- Da er vi nødt til å henge oss på, og gi folk det man vil ha. Hvis ikke får man bare slutte med fotball, og begynne med noe annet. Det må tas tak i alle ender, avslutter Berntsen.