Chris Froomes sammenlagtledelse i Tour de Romandie ble satt under hardt press på den andre etappen fra Prilly (Ouest Lausannois) til Granges torsdag.

For det som angivelig skulle være en dag for spurterne ble i stedet et nelgbitende drama hvor angrepene på britens gule ledertrøye haglet på etappens siste stigning snaue 20 kilometer før mål.

- Jeg var helt klart under press i dag på den siste stigningen, men jeg håper alle merket presset, sier Froome etter etappen.

- For meg handlet dagens etappe om å følge mine lagkamerater. De gjorde all jobben og jeg klarte å ligge på hjulene deres i hele dag.

Den ti kilometer lange 3. kategorien til la Plange var nok til å affisere spurtere som Mark Cavendish (Omega Pharma - Quick Step), men skremte ikke den store, klatresterke kohorten i feltet.

Pierre Rolland (Europar), Alejandro Valverde (Movistar), Robert Kiserlowski (RadioShack) og Thibaut Pinot (FDJ) var bare noen av de prominente navnene som la press på Froomes skrale ledelse i sammendraget, og mot toppen av stigningen så det lenge ut som om angriperne var i ferd med å stikke i fra den gulkledde briten.

Et mangfold av angrep til tross, Team Sky demonstrerte stoisk ro i jakten på utbryterne, og idet feltet tok fatt på den tekniske nedfarten mot mål var feltet samlet igjen.

Dermed kulminerte det hele i en massespurt hvor Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) overlistet Enrico Gastaprotto (Astana) med de nødvendige centimeterne. Onsdagens etappevinner, Gianni Meersman (Omega Pharma – Quick Step) ble nummer tre.

Chris Froome beholder dermed ledelsen sammenlagt, bare seks sekunder foran amerikaneren, Andrew Talansky (Garmin-Sharp). Kiserlowski (RadioShack) forblir nummer tre, 13 sekunder bak Team Sky-kapteinen.

«Rasch» start
Den andre etappen av Tour de Romandie fikk en rask start, med hele 46 kilometer tilbakelagt på dagens første time. Team Sky og Gabriel Rasch holdt en kontrollerende hånd over de tidlige begivenhetene under den sveitsiske solen, men da tre ryttere etter hvert rev seg løs fra feltet, slapp det britiske mannskapet seg tilbake.

Troikaen som fikk pile av gårde besto av Marcus Burghardt (BMC), Matthias Brändle (IAM Cycling) og den alltid offensive Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM). Med Chris Froome i ledertrøyen fikk utbryterne aldri mer enn ufarlige fire minutter av Team Sky, og da dagens siste stigning sto for tur bidro også Astana med å kjøre inn trioen.

Sky under press
Men det var Team Sky som inntok hovedrollen på den snaue ti kilometer lange veien opp til La Plange. Med bruddet hentet inn holdt de likevel hardkjøret ved like for demotivere de i feltet som gikk med aspirasjoner om å angripe i de ulendte terrenget.

Den høye farten satt av blant andre Josh Edmondsen og Richie Porte var nok til å sende Mark Cavendish (Omega Pharma – Quick Step) i grupettoen, men ikke tilstrekkelig til å temme Pierre Rolland (Europcar), som pilte av gårde fem kilometer før toppen.

Den hengslete Alpe d´Huez-vinneren fra Tour de France 2011 fikk umiddelbart et forsprang på 15 sekunder.

Presset på Team Sky og Froomes gule ledertrøye økte betraktelig da Kiserlowski (RadioShack), Pinot (FDJ), Steve Morabito (BMC) og bursdagsbarnet Valverde (Movistar) også valgte å angripe - bare én kilometer før toppen og snaue 17 kilometer før mål.

Men på den teknisk nedfarten agerte Froome sine fotsoldater på eksemplarisk vis. Luken frem til Valverde-gruppen ble tettet av australieren Porte før utforkjøringen var kommet skikkelig i gang.

Et sterkt redusert hovedfelt tok dermed fatt på de siste ti kilometerne inn mot målgang i Granges.

Fem kilometer før målstreken dannet Igor Astarloza (Euskaltel-Euskadi), Chris Anker Sørensen (Saxo-Tinkoff), Alexandr Dyachenko (Astana) og Cameron Wulf (Cannondale) et farlig brudd. Firerbanden samarbeidet godt, og til tross for at Blanco Pro Cycling mobiliserte et opptrekk i front av hovedfeltet, så de ut til å holde helt inn.

Men innenfor de siste 1500 meterne samlet feltet seg igjen og en massespurt virket uunngåelig. Der var Navardauskas raskest, og holdt unna for både Gasparotto og Meersman, som ble henholdsvis nummer to og tre.

Resultat etappe 2
1. Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp)
2. Enrico Gasparotto (Astana)
3. Gianni Meersmans (Omega Pharma – Quick Step).
4. Luka Mezgeg (Argos-Shimano)
5. Dominik Ner (BMC)
6. Francesco Gavazzi (Astana)
7. Jan Bakelants (RadioShack-Leopard)
8. Stef Clement (Blanco)
9. Michael Albasini (Orica-GreenEdge)
10 Manuele Mori (Lampre-Merida) alle på samme tid.

Sammenlagt etter 2. etappe
1. Chris Froome (Team Sky) 9.34,13
2. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) + 0.06
3. Robert Kiserlowski (RadioShack-Leopard). + 0.13
4. Richie Porte (Team Sky) + 0.15
5. Rui Alberto Faria da Costa (Movistar) + 0.16
6. Thibaut Pinot (FDJ) + 0.17
7. Stef Clement (Blanco Pro Cycling) s.t.
8. Alejandro Valverde (Movistar) s.t.
9. Tom Danielson (Garmin-Sharp) s.t.
10. Wilco Kelderman (Blanco Pro Cycling) + 0.18