*Nettavisen* Sport.

Hareide kan få håndsrekning

Foto: Adam Ihse (Scanpix)

Byrival Gais dummet seg ut. Det kan komme Åge Hareides Örgryte til gode.

01.10.09 11:05

Den tidligere norske landslagssjefen havnet i hardt vær etter å ha blitt vist på tribunen i byderbyet mot Häcken tirsdag. Moldenseren kan vente seg flere kamper på tribunen, hvilket passer særdeles dårlig i en hektisk sesonginnspurt.

Men samtidig kom det torsdag meldinger som kan gi Örgryte en høyst uventet håndsrekning i kampen for å berge kontrakten i det gode selskap.

Et annet Göteborg-lag, Gais, har nemlig benyttet en spiller uten gyldig oppholds- og arbeidstillatelse. Det kan i verste fall bety at klubben mister et titalls poeng.

Reglene endret
I 2004 opplevde Sverige en liknende sak. Da ble det avslørt at Malmö FF-spiller Afonso Alvez ikke hadde oppholdstillatelse. Klubben unngikk imidlertid straff som følge av at fotballforbundet likevel hadde utstedt spillelisens.

Foran 2005-sesongen ble regelverket så endret. Utgangspunktet nå er at en spillerlisens automatisk er ugyldig dersom spilleren ikke har fulgt lovverket som gjelder for arbeid og opphold.

Regelen har imidlertid aldri tidlig kommet til anvendelse.

– Jeg har lest paragrafen fram og tilbake, men tørr ikke si noe bestemt. Reglene er uklare, sier lederen i turneringskomiteen i Allsvenskan Gerhard Sager til Aftonbladet.

ENKELT:Spill Lotto og Tipping på mobilen

Tolker reglene
Spilleren som nå er i fokus, 23-årige Wanderson do Carmo, ble innvilget arbeid og opphold da han kom til Sverige i 2007 – og fikk samtidig spillelisens. I juli utløp imidlertid oppholds- og arbeidstillatelsen til mannen som har scoret 16 mål for Gais denne sesongen.

Likevel har klubben benyttet spilleren. Spørsmålet som må avklares er følgende: Kan spillerlisensen fortsatt anses å være gyldig – selv om arbeidstillatelsen ikke er det?

– Umiddelbart høres det ut som spilleren har spilt ulovlig, sier lederen i disiplinærnemnda Khennet Thallinger til Aftonbladet.

For at Gais skal bli straffet for forholdet må klubben bli anmeldt til fotballforbundet.

– Det kan ikke hvem som helst gjøre, altså ingen supporter til en av de andre klubbene for eksempel. Anmeldelsen må komme fra en annen klubb eller en person som er direkte berørt av det som blir anmeldt, sier Gerhard Sager.

Blir jumbo?
I verste fall kan klubben, som trenes av norgesvennen Benny Lennartson, miste alle poengene fra de kampene der Wanderson har spilt ulovlig. I så fall faller klubben til jumboplassen i Allsvenskan.

Samtidig får Åge Hareide da én klubb bak seg på tabellen – og Örgrytes sjanser for å berge plassen øker.

I øyeblikket ligger Gais på 11. plass av de 16 lagene i den øverste divisjonen i Sverige.

(ANB)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Annonsebilag