Gå til sidens hovedinnhold

Hareide: - Kan få mitt største fotballøyeblikk

- Mitt største øyeblikk som spiller kom 9. september for snart 24 år siden på Ullevaal. I kveld kan jeg få mitt største øyeblikk som trener, skriver landslagssjef Åge Hareide.

- Etter et kvarters spill scoret Bryan Robson for England. Men vi reiste oss mot giganten, utlignet ved Tom Lund, tok ledelsen ved Hallvar Thoresen, og rystet de 24 000 på landslagsarenaen og resten av fotballverden, fortsetter han i kveldens kampprogram.

Hareide understreker at Norge må bruke hjemmebanefordelen og støtten fra en hel nasjon aktivt.

- Vi kan selvsagt gjenta bragden fra 1981. Vi skal heller ikke glemme triumfen over Italia i Lecce fire år etter England-kampen, seirene over England og Italia i Oslo på begynnelsen av ´90-tallet og kampene mot Brasil på Ullevaal i 1997 og i Marseille under VM i Frankrike. Dette er solide eksempler på at det går an - at vi kan slå de beste, skriver landslagssjefen.

Den gang var Tor Røste Fossen landslagstrener.

- Akkurat som i 1981 må spillerne gi det lille ekstra for at underdog Norge skal kunne vinne. Italienerne er storfavoritter, og vi trenger tre poeng for å kjempe om førsteplassen som gir direktebillett til VM neste sommer. Hva gjorde så landslagstrener Tor Røste-Fossen og vi spillerne foran England-møtet i VM-kvaliken for 24 år siden? Først og fremst hadde Tor Røste en voldsom oversikt over motstanderen, samtidig som han trodde på og ga oss troen på at vi kunne lykkes. Tor Røste bygde oss opp spiller for spiller, og samlet laget gjennom å fokusere på de kvalitetene vi besatt; Arne Larsen Økland gjorde suksess som måltyv i Bundesliga, Hallvar Thoresen spilte i Nederland og ble etter hvert kaptein på PSV Eindhoven, ballbehandleren Tom Lund kunne dratt utenlands om han ville, og Einar Jan Aas og jeg var i engelske klubber. Selv om vi møtte proffer som var både Ullevaal-publikummets og våre helter, så var vi altså ikke bare ”rene amatører”. I kveld stiller vi med en John Arne Riise som har nådd mesterligafinalen. Han har selskap av erfarne Claus Lundekvam og trygge Erik Hagen. Steffen, Gamst’n, Martin og John er nesten alltid gode, og mellom stengene er Thomas Myhres trygghet viktig, skriver Hareide.

- Duellkraft, løpskapasitet og mental styrke blir avgjørende. Vi skal ikke frykte noe som helst, men må bygge opp ro og fokusere på det vi skal gjøre, og få frem de positive elementene hos enkeltspilleren. Denne kvelden kan – som i 1981 – bli et nytt stort øyeblikk for norsk fotball. Italia-møtet kan også bli et fryktelig øyeblikk, men sånn er fotballens vesen.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken