Gå til sidens hovedinnhold

Hareide satser på 100-målsmann

Som junior scoret han over hundre mål på en sesong. Lørdag spiller Jarl André Storbæk sin viktigste kamp som back.

ULLEVAAL (Nettavisen): For selv om Storbæk har vært innom landslaget før, på B-landslaget vinterstid, så er det først lørdag det virkelig gjelder.

Det er først da store deler av Norges befolkning vil vurdere hvert eneste spark han har på ballen. Hver eneste lissepasning eller feil vil bli tiljublet eller kritisert. Kritikerne kan være nådeløse. Da Norge tapte 0-5 for USA for et drøyt år siden, fikk flere spillere 1 på børsen i de største avisene.

- Men jeg er ikke nervøs, sier han.

- Dette blir som hvilken som helst annen kamp, legger han til.

SE KAMPEN:På TV 2 Sumo

Og den sindige tryslingen lyver ikke. Nettavisen har snakket med flere av hans tidligere trener. Alle sier det samme. Det er aldri noe tull med Jarl André Storbæk. Han leverer varene hver eneste uke. Det er aldri noe tull med ham. Det er, ifølge Ståle Solbakken og Kjetil Rekdal, som hadde ham i HamKam og i Vålerenga, heller ingen ekstremt gode historier med ham.

Storbæk kommer på trening, jobber knallhardt, reiser hjem igjen for å så å gjenta det hele dagen derpå.

- Noe morsomt med Jarl André? Vel, på Hamar ble han bare kalt «Brygga» hele tiden, sier Solbakken til Nettavisen.

- Men spør Jarl om historien. Den kan han best selv.

- Jeg var 15 år gammel. Vi var i Vejle med U15-landslaget. Det var restitusjon. Det var meg, Kenneth Dokken og en til. Vi var kanskje ikke de beste i vannet. Jeg kalte Dokken «Flytebrygga». Han slo tilbake med å kalle med «Brygga». Etterpå har det blitt sittende, forklarer Storbæk til Nettavisen.

Nå kan han bli Norges løsning på høyrebacken. Jon Inge Høiland er skadet.

Anders Rambekk er også ute. Plassen er det for å taes. Det vil Storbæk. Drar man 13 år tilbake i tid, var det imidlertid ikke høyreback man trodde unggutten ville bli.

Storbæk var kjent for sitt fryktede skudd, og var mest midtbanespiller og spiss tidlig i tenårene. Ett år scoret han over hundre mål fra sin midtbaneposisjon.

- Jeg hadde ham som trener på gutte- og juniornivå i Nybergsund. Da var han spiss. Men jeg husker jeg sa til ham at han en dag kom til å bli en meget god sideback. Jeg tror faktisk også at jeg sa høyreback. Men han var god.

Han var vel bortimot halve laget, erindrer Per Thv. Eidet – nå kretslagstrener i Indre Østland Fotballkrets.

- Jo da. Jeg husker at han sa det, gliser Storbæk.

Han er imidlertid ikke selv overrasket over at det er back han har endt opp som. Fotballen har forandret seg. Kravene har endret seg. Glimrende utholdenhet, en god pasningsfot og et knallkhardt skudd, er nøkkelingredienser for en moderne back.

- Men det er et lite paradoks for meg at han nå får sjansen fordi han skal være en veldig god offensiv back. For meg i HamKam var han bortimot feilfri defensivt i to år. Offensivt var han mer opp og ned, sier Ståle Solbakken.

Storbæk har imidlertid utviklet seg enormt i Vålerenga. Få lag i Norge, kanskje med unntak av Rosenborg, spiller med mer offensive backer enn Oslo-klubben. I fjor viste trener Petter Myhres hovedoppgave at ingen kom til flere innlegg enn Storbæk. Presisjonen var også meget god. Det har selvsagt noe å gjøre med taktikk. Men det har også mye å gjøre med Storbæk selv.

Nå håper Åge Hareide at hele Norge skal få se det lørdag kveld.

Vil du ha flere sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter