*Nettavisen* Sport.

Hareide? Sollied? Eller By Rise?

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

KOMMENTAR: Erik Hoftun bør se seg rundt i Brakka når han nå starter jakten på den neste RBK-treneren.

21.10.09 18:24

Erik Hamrén blir etter alt å dømme svensk landslagssjef i fotball hvis han vil, og hvis RBK og det svenske fotballforbundet kommer til enighet om en kompensasjon for mannen som har kontrakt ut 2010. Annerledes kan man ikke tolke signalene i svenske medier onsdag ettermiddag.

Når Bosse Johansson, som er leder i Svensk Elitfotboll, overfor Aftonbladet bekrefter at han «tipper det blir sett til Norge» nå som Svennis har sagt nei takk, er det ikke lenger tvil om at Hamrén er en feberhet kandidat.

Hittil har ikke Hamrén villet ta stilling til sitt hypotetiske kandidatur til landslagssjefjobben, i hvert fall ikke offentlig. Det han har sagt, er at det er smigrende å bli nevnt. Og samtidig har han erkjent at tilværelsen i Trondheim ikke er familiemessig optimal.

Derfor ble hypotesen tidlig møtemat på Lerkendal. Sportslige leder Erik Hoftun har ikke lagt skjul på frykten for å miste Hamrén.

Nå kan han like gjerne starte jakten på erstatteren.

Kan ikke si nei
For når henvendelsen kommer fra Sverige, kan ikke Erik Hamrén si nei. Man takker rett og slett ikke nei til å bli landslagssjef i sitt eget land. Risikoen for å angre resten av livet er altfor stor, for en slik sjanse får man bare én gang. Det vet naturligvis Rosenborg, som var i samme situasjon da Åge Hareide ble norsk landslagssjef høsten 2003.

Sannsynligvis har Erik Hoftun startet prosessen allerede. I hvert fall tankeprosessen.

Hvem han drar opp av hatten, er selvfølgelig særdeles spennende, og ikke minst ekstremt viktig. For en eventuell Hamrén-avgang kommer på det verst tenkelig tidspunktet – når Rosenborg etter et halvt tiår med stadige trenerskifter og varierende resultater endelig har klart å få orden på det sportslige igjen.

Kandidater på veggen
Den neste treneren bør være en trener som kan sørge for sportslig resultater over tid. Altså en som kan tenke seg å slå seg ned i Trondheim noen år. Det er på tide å finne fram det gamle honnørordet kontinuitet på Lerkendal.

Kanskje finner man derfor rette vedkommende på et lagbilde som henger på veggen i Brakka allerede.

To kandidater peker seg ut: Åge Hareide og Trond Sollied.

Begge er ledige på markedet. Og begge oppnådde fantastiske resultater det ene året de var hovedtrenere i RBK, Sollied i 1998 og Hareide i 2003.

Og når jeg mener Hareide ser ut som en mer egnet kandidat enn Sollied, handler det først og fremst om to ting:

For det første har Sollied flere ganger i løpet av de siste årene signalisert at han ikke ønsker å flytte til Norge, av familiære årsaker. «Dårlig timing», er vel de to ordene Sollied oftest er blitt sitert på i norske medier.

RBK og Sollied skiltes dessuten ikke som bestevenner sist trønderne prøvde å få ham hjem, så sent som høsten 2007. Klubbdirektør Nils Skutle og daværende sportsdirektør Knut Torbjørn Eggen var begge svært betuttede menn da de etter RBKs avsluttende mesterligakamp i Gelsenkirchen den høsten fortalte norsk presse at forsøkene på å overtale Sollied hadde vært fånyttes.

Solid grunnmur
For det andre innbiller jeg meg at Hareide står nærmere Hamrén både når det gjelder fotballfilosofi og ledelsesfilosofi. Begge er ekstreme på å dyrke fram holdninger og vinnervilje.

Og nettopp å bygge videre på den grunnmuren Erik Hamrén har satt opp, vil være ekstremt viktig. For at den er bunnsolid, er det ingen tvil om, selv om den ikke er bygget hundre prosent etter gammel RBK-oppskrift.

Skulle det vise seg at verken Hareide eller Sollied kan/vil komme tilbake til RBK (kanskje til og med uavhengig av det), bør også Ola By Rise vurderes.

Undertegnede mener fortsatt det var en feilvurdering – og kanskje hovedårsaken til mange turbulente år – å gi By Rise sparken i 2004, etter at han trente laget til seriegull og Champions League-deltakelse.

By Rise kom på kant med flere av de mest rutinerte spillerne i sitt forsøk på å forynge RBK-laget, en maktkamp han altså tapte.

Hamrén beste løsning
Nå er generasjonsskiftet gjennomført og By Rises kritikere for lengst ute av av Brakka – riktig nok med ett vesentlig unntak: Erik Hoftun, som var med på å fronte motstanden, og som nå altså skal lede en eventuell jakt på ny trener ...

By Rise er i likhet med Hareide og Sollied ledig på markedet etter sesongen, når kontrakten med Norges Fotballforbund går ut for landslagets assistenttrener.

Det optimale hadde kanskje vært Hareide eller Sollied i tospann med Ola By Rise. Så spørs det om den tidligere hovedtreneren er interessert i et RBK-comeback som assistenttrener.

Uansett trenger ikke Erik Hoftun lete lenge for å finne gode kandidater til å overta for Erik Hamrén.

Men det aller beste for Rosenborg vil selvfølgelig være om henvendelsen fra Sverige aldri kommer.

PS. Hvis noen lurer på hvorfor Sverige vil ha Erik Hamrén som landslagssjef – les denne bakgrunnssaken!

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.