RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hareides sjakktrekk

Sist oppdatert:
Et sjakktrekk av Åge Hareide og litt magi fra Morten Gamst Pedersen har fått Norge til å drømme om gruppeseieren.

CELJE (TV 2 Nettavisen): 3-2-seieren over Slovenia og Italias 1-1-skuffelse mot Skottland har gitt Norge en realistisk mulighet til å gå direkte til VM som vinner av kvalikgruppe 5.

Se bildene fra kampen nederst i saken!

Det så ikke slik ut da Slovenia fikk en mildt sagt fortjent utligning bare sju minutter før slutt.

- Et stolt øyeblikk
Men takket være Morten Gamst Pedersens delikate chip over Slovenias keeper langt inn på overtid ligger Norge bare to poeng bak Italia etter sju kvalikrunder.

- Det er sånne ting som gjør at vi har en visjon om stolte øyeblikk. Det er slike ting vi er på jakt etter, sier Åge Hareide til TV 2 Nettavisen – og smiler fornøyd.

Gamsten smiler like bredt:

- Hvis man ikke kan være stolt av dette øyeblikket, så vet jeg ikke hva man kan være stolt av, sier Gamst Pedersen til TV 2 Nettavisen.

Gamst på topp
Seieren var ikke spesielt fortjent, og kom delvis som et resultat av at Slovenia satset alt framover for å få tre poeng. Slovenia presset Norge i hele andreomgangen, og fikk en ventet utligning da Anton Zlogar styrte inn 2-2-målet mellom Kristofer Hæstad og Thomas Myhre, som begge trakk seg vekk i troen på at den andre skulle stoppe ballen på streken.

- Etter målet deres gjorde vi noe vi håpte skulle bli et sjakktrekk. Da de utlignet ga vi beskjed til Ole Martin (Årst) at han skulle ligge bredt, for han hadde mer løpskraft i beina defensivt hvis vi trengte det. Vi ville heller la Gamsten vake som en gjedde i sivet rundt John Carew, og det betalte seg, forklarer Åge Hareide.

To minutter på overtid vant John Carew en hodeduell midt på banen. Slovenia stod så høyt i banen at Morten Gamst Pedersen brått hadde hele hjemmelagets banehalvdel for seg selv.

- Jeg så at begge slovenerne gikk i duell med John, og tenkte at ”nå har jeg muligheten”. John vant, det var en perfekt stuss og jeg fikk en kjempebra førstetouch. Jeg hadde god kontroll på situasjonen, og var aldri i tvil om hva jeg skulle gjøre. Det var bare en chip som stod i hodet, sier Gamsten og smiler.

Skottland neste
Hareide hadde ingen problemer med å innrømme at seieren var heldig. Men det spiller ingen rolle – det som teller er de tre poengene og det lange steget Norge tok mot VM i Tyskland.

- Jeg konstaterer at vi er to poeng bak Italia. Vi har forbedret vår posisjon i forhold til andreplassen, og så får vi ta den førsteplassen som et agn å jobbe mot. Sjansen for gruppeseier er god hvis vi vinner mot Skottland og Italia avgir poeng i Minsk (mot Hviterussland), analyserer landslagssjefen.

De kampene spilles onsdag.

Norge må klare seg uten Erik Hagen, Jon Inge Høiland og Morten Gamst Pedersen i den kampen, etter at alle tre fikk gult kort i lørdagens tøffe batalje.

Norge åpnet kampen godt, og tok ledelsen allerede etter tre minutter. John Carew fikk en stuss fra Steffen Iversen, og satte ballen i mål via stolperoten da han kom alene med keeper.

Men drømmestarten hjalp lite. Slovenia utlignet allerede i neste angrep, da en feilvurdering av Claus Lundekvam ga Sebastian Cimirotic fritt leide.

- Jeg leste den litt feil. Det første instinktet mitt er å bryte den foran, og det burde jeg egentlig ha klart. Så ombestemmer jeg meg litt, og står litt dårlig på beina og slipper den inn bak. Den tar jeg på min kappe, innrømmer Lundekvam.

- Så det var greit å få en scoring den andre veien også.

Norges kaptein sendte Norge tilbake i ledelsen da han headet inn 2-1 etter 24 minutter. Også denne gang var Carew involvert. Målet kom etter et langt innkast fra Morten Gamst Pedersen, som Carew stusset videre til Lundekvam. 32-åringen headet ballen enkelt i mål fra tre meters hold.

Roser Carew og Braaten
Carew imponerte stort i tospann med Daniel Braaten, som kom inn da Steffen Iversen ble skadet. Carew scoret ett mål, stusset fram til de to andre norske målene, og var ofte nede i eget forsvar og ryddet opp.

Mens Braaten ga slovenerne juling i den ene duellen etter den andre.

- Carew var fantastisk. Og Daniel Braatens førsteomgang var også veldig, veldig god. Han har så mye styrke i kroppen at det er nifst. Han ble røft behandlet, synes Hareide.

- Jeg skal ikke si noe om dommeren sånn sett, jeg synes ikke han var imot oss, men den behandlingen Daniel fikk en del ganger var på grensen. Men han stod på beina likevel. Det var akkurat dette her vi håpte å få fra Daniel da vi satte ham inn, forteller landslagssjefen.

Den eneste lille malurten i begeret er det faktum at Slovenia presset Norge så voldsomt og så lenge i andre omgang.

- Jeg tror det var en kombinasjon av trøtthet og det at Slovenia dyttet fram folk og gamblet. Vi ble i mindretall på midtbanen nesten uansett hva vi gjorde. De flyttet også fram backene sine, så det ble voldsomme rom å dekke for midtbanen vår, som sprang mye, analyserer Hareide.

- Jeg har goalgetter-instinkt, vet du!
Claus Lundekvam etter sitt tredje mål på 387 kamper.

Han satte Martin Andresen inn for Jan Gunnar Solli midtveis i andre omgang.

- Jeg håpte på at Martin skulle komme inn og roe ting ned, men det var vanskelig i dagens kamp å få tatt tak i ballen og spilt den konstruktivt. Vi klarte ikke å holde den oppe.

- Trenger litt magi
Den norske benken satt og ventet på Slovenias utligning – i likhet med alle på tribunen i Celje og foran tv-apparatene hjemme i Norge. Thomas Myhre holdt Norge foran i målprotokollen lenge.

- Thomas hadde noen fantastiske redninger. Men så kom 2-2-målet på en misforståelse mellom Kristofer (Hæstad) og Thomas. Da tenkte vi at 2-2 ikke var så verst likevel. Men vi gjorde det trekket der vi la Morten inn mellom midtstopperne deres, og det hadde de ikke regnet med.

- Han var iskald da han scoret. Fantastisk. Man trenger litt av de magiske øyeblikkene der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere