Hasta la vista, España

Lørdag ble Norge utspilt etter alle kunstens regler. Vi kan takke Espen Johnsen for at det bare ble ettmålstap. Her er oppskriften for seier onsdag.

17.11.03 15:00

Lørdagens oppgjør på Mestalla ble en nervepirrende affære. Maken til press mot det norske målet er det lenge siden vi har sett, og vi kan bare takke Espen Johnsen og høyere makter for at Nils Johan Semb og hans menn kunne reise fra Spania med et godt resultat.

Johnsen selv ville bare takke Herren for en fin opplevelse, men det er helt klart at slik kampen utviklet seg så hadde Norge både englevakt og mer flaks enn vi strengt tatt fortjente.

Nå trenger vi bare ett mål for å kunne bestille billetter til Portugal neste sommer, men det forutsetter at vi holder buret rent på Ullevaal på onsdag.

En ting er i hvert fall helt sikkert. Norge kan ikke satse på et lykketreff à la Steffen Iversens på Mestalla. I Valencia turde aldri Norge sende folk fremover. Det betydde en ensom Tore André Flo mot fire spanske forsvarsspillere, mens resten lå på egen banehalvdel og forsvarte seg mot en angripende spansk armada.

Skal vi ha noe som helst håp om å få se John Arne Riise vise en solbrent brystkasse i Portugal i juni, må Norge tørre å slippe flere spillere fremover enn de gjorde lørdag.

Selvfølgelig kan ikke dette skje på tross av den defensive tryggheten som alltid har lagt til grunn for norsk suksess. Vi sier som Ole Brumm - både og.

Den norske midtbanen må komme lengre opp på banen og Flo må våge å holde ballen lenge nok til at Martin Andresen & co kan komme i støtte. Hvis ikke gir indreløperne opp og slutter å komme på løp.

Hvilke spillere skal Semb velge til denne kampen?

Keepervalget er avgjort for overskuelig framtid.

Med Henning Berg ute og Ronny Johnsen trolig fortsatt skadet, betyr det en helt ny midtstopperkonstellasjon for Nils Johan Semb. Claus Lundekvam overtar kapteinsbindet fra Berg, ved siden av seg får han Brede Hangeland eller Vidar Riseth. Begge to er meget gode midtstoppere, men ingen av dem har erfaring fra slike kamper. Riseth har noe mer rutine og det kan bli viktig.

Christer Basma beholder høyrebacken, men på venstre er det duket for et skifte. John Arne Riise slet med Joseba Etxeberria på lørdag og onsdag er stjerneskuddet Joaquin klar fra start. Ståle Stensaas har vært ustabil defensivt tidligere, men på Ullevaal trenger vi Riise lengre fremme på banen.

For Riise er en potensiell matchvinner og på venstreflanken kan han komme til skudd. Venstrebeinet hans er sterkt fryktet blant spanjolene.

Dersom Ronny Johnsen blir frisk i tide, bør han være et soleklart valg som anker på midtbanen.

Steffen Iversen, Jan Gunnar Solli, Martin Andresen og Tore André Flo bør alle fire beholde plassene sine.

Det gir følgende startellever:
Espen Johnsen - Christer Basma, Vidar Riseth, Claus Lundekvam, Ståle Stensaas - Steffen Iversen, Martin Andresen, Ronny Johnsen, Jan Gunnar Solli, John Arne Riise - Tore André Flo.

Kampen skal dømmes av Pierluigi Collina. Kanskje verdens beste pipeblåser og statistikken hans taler i Norges favør.

En gang har han dømt Norge - og det endte med norsk 1-0-seier over Israel. La oss håpe den statistikken er like god når klokken slår 21.30 på onsdag.

Viva Noruega.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.