Gå til sidens hovedinnhold

- Hasta la vista, Semb!

19. november takker Nils Johan Semb av som norsk landslagstrener. Det er helt umulig å tro på norsk seier over Spania over to kamper i playoff til EM i Portugal, slik som laget har fremstått i det siste.

Landslagssjefen har sagt at han gir seg når Norge er slått ut av EM. Høyst trolig skjer det etter hjemmekampen mot Spania på Ullevaal 19. november.

Det betyr samtidig at Norges Fotballforbund nå må intensivere jobben med å finne en erstatter for Semb.

Utenkelig
På den annen side har det skjedd større undre i fotball enn at Norge slår Spania. Problemet er bare det at akkurat nå er det veldig utenkelig.

For Norges lag framstår totalt uten entusiasme, og med alt for høye skuldre. Det knyter seg i viktige øyeblikk, og presisjonen har vært alt for dårlig. I tillegg blir laget liggende alt for langt tilbake på banen. Rett og slett baktungt.

Selvsagt kan dette endres i løpet av en måned, men særlig trolig er det ikke.

Mer entusiasme!
Sist landslaget framsto med entusiasme og stor tro på å gjøre en god kamp, var mot Danmark på Ullevaal for over ett år siden. Da var det høyt press på ballfører, tidlige ballerobringer og presise oppspill.

Med andre ord: God, gammeldags Drillofotball!

Det norske laget tok da mye mer risiko i det defensive, og ble straffet med to billige mål i mot. Dem risikoen må Semb & co. faktisk ta også mot Spania.

Grunnleggende
Det er eneste måten som Norge kan ha håp om å sette Spania utenfor: Gå tilbake til den gode, gamle Drillostilen, som denne kommentatoren har etterlyst gjentatte ganger. Så får vi heller tåle å spille elendig i én sluttspillkamp, framfor å ikke komme dit i det hele tatt.

Jeg står på at Norges nedtur begynte ved leflingen med 4-4-2-systemet foran Armeniakampen høsten 2000. Det har ikke vært vellykket med mer spill langs bakken. Spillerne er rett og slett ikke gode nok til det.

Kritikk
Drillo selv går i dagens VG ut og kritiserer Nils Johan Semb for å ha gått for mye bort fra stilen. Trond Sollied sier i Adresseavisen at Norge mangler store profiler.

De har trolig rett begge to. Norge er aldri, og har aldri vært så gode som mange norske fotballsupportere synes å innbille seg. Det er Drillo-stilen som har fikk Norge opp i verdenstoppen i fotball.

Svært få tenker egentlig over hvilken ufattelig god prestasjon det er å komme til et mesterskap – ut fra forutsetningene. Det er omtrent som om Danmark havner på topp fem i skiskytterstafett i OL.

Selvsagt kan Nils Johan Semb klare å gjenskape entusiasmen og pågangsmotet som har vært tidligere. Men slik landslaget framstår i dag, er det vanskelig å tro på.

Derfor blir det ”Hasta la vista” for landslagssjefen 19. november.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar