RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hater fotball - elsker Aalesund

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Scanpix)
Sist oppdatert:
Derfor fyller sunnmøringene opp stadion år etter år etter år, mener AaFK-veteran.

- Vi har klart å få publikum som ikke nødvendigvis er så glad i fotball, til å komme på kamp. De er opptatt av å være med der AaFK er, og å være med på festen. For det er jo så mye mer enn fotball.

Det er Aalesund-veteran Amund Skiri som snakker, og han prøver å forklare hvorfor klubben hver eneste sesong utmerker seg som den store publikumsmagneten i Tippeligaen.

Eierforhold
For tallenes tale er klar: Til tross for en liten nedgang fra året før, hadde Aalesund i snitt over 10.000 tilskuere på hjemmekampene gjennom 2010-sesongen.

På en stadion som har plass til 10.778 personer.

I en by med drøyt 40.000 innbyggere.

Det betyr at nesten hver fjerde person i Ålesund velger å dra på tippeligakamp på søndagene, noe som bare er å ta av seg hatten for.

Man kan kanskje protestere på sammenligningen, men det er vanskelig å se for seg 150.000 mennesker dra for å se Vålerenga spille fotball.

- Det å ha plassen sin og sitte ved siden av de samme folkene og føle at «her er min lille del av AaFK», det tror jeg folk setter veldig pris på. Vi har klart å skape et eierforhold til AaFK. Det er viktig, sier Amund Skiri.

Her kan du se alle Nettavisens Tippeliga-tips.

Nedgang i sesongkortsalget
Men bare noen dager før hele byen farges oransje og gjør seg klare for en ny tippeligasesong, er ikke alt som det skal i jugendbyen.

Salget av sesongkort har nemlig ikke vært like massivt i år som før fjorårssesongen, og ifølge klubbens nettsider var det omtrent 700 kort som ikke ble fornyet før fristen gikk ut i desember.

- Vi merker at det er tøft, vi har ikke samme trykk i år som i fjor, medgir Skiri.

Han utelukker ikke at det kan bli enda tøffere å lokke publikum til Color Line Stadion de neste årene.

- Vi er fortsatt et ganske ferskt fenomen i toppfotballen. Vi får nok en større utfordring og tøffere dager med en gang vi underpresterer og folk stiller litt større krav til oss. Det må vi bare være godt forberedt på i årene som kommer.

- Nasjonalt trykk
Nå skal det ikke kunne sies at Aalesund har underprestert de siste sesongene. Tvert imot; fjerdeplass i fjor og cupgull året før er to prestasjoner klubben aldri før har klart å oppnå.

Men det er én ting som er like viktig for klubben som å gjøre det bra i serie og cup.

Nemlig å slå rivalene framfor noen, Molde.

- Hvor viktig er det å slå Molde og havne over dem på tabellen?

- Vinner Molde og vi blir nummer to, så skal jeg være veldig glad, ler riktignok Amund Skiri, men legger raskt til:

- Men i enkeltkampene mot Molde er det fryktelig viktig å vinne. Ikke minst for supporterne som vi har snakket om, som støtter oss så godt som de gjør.

Han tror naboduellene mellom de to lagene, som til tider har vært av de svært ampre slagene, kan bli spesielt interessante denne sesongen.

- Spesielt nå som det er større interesse med Ole Gunnar Solskjær som trener der og Kjetil Rekdal her hos oss, begynner det å bli nasjonalt trykk rundt lokaloppgjørene. Jeg gleder meg veldig til de kampene.

Vil kjempe om medaljer
Det gjør garantert de fleste sunnmøringer med ham, uansett om de er fotballinteresserte eller bare fryktelig AaFK-interesserte.

Og selv om sesongkortsalget altså har gått dårligere i år enn i fjor, bør ikke noen bli overrasket dersom tribunene i Ålesund fylles opp av engasjerte AaFK-hjerter gjennom hele sesongen - ikke bare i oppgjørene mot Molde.

Men blir det like mye å juble for på Color Line Stadion i år som i fjor?

- Når vi ble nummer fire i fjor, kan man ikke si at vi ønsker å gjøre det noe dårligere dette året, mener i hvert fall Aalesund-veteranen.

- Samtidig har vi mistet mange spillere. Men får vi en god start, så ønsker vi å henge med der oppe, legger han til.

- Nettavisen tipper dere på sjuendeplass?

- Det synes jeg er et naturlig tips, med tanke på at vi har mistet flere spillere. Vi har unge spillere som kan gjøre oss bedre enn det vi har vært, men det kan kanskje ta litt tid. Sjuendeplass er fair enough. Jeg tror dere har bra peiling på fotball, avslutter Amund Skiri.

Ni måneder gjenstår før vi vet om det stemmer.

Vår analyse av Aalesund:
Det store spørsmålet denne sesongen er hvordan Aalesund klarer seg uten en hel rekke med viktige spillere som er forsvunnet. Anders Lindegaard (Manchester United), Aleksander Mathisen (Lierse), Johan Arneng (Syrianska), Tor Hogne Aarøy (JEF United) og Trond Fredriksen (lagt opp) er alle borte, og det er vanskelig å se at nykommerne på laget kan holde et like godt nivå. Kjell Rune Sellin er imidlertid en spennende spiller, og Aalesund får også tilbake Khari Stephenson som har vært på utlån til San Jose Earthquakes.

Men med Kjetil Rekdal som trener kan man ikke avskrive Aalesund. Han ledet Vålerenga til seriegull i 2005 (med blant annet Amund Skiri på laget), og har allerede vist hva han er god for med Aalesund. Er frittalende i media, men kan kunsten med å motivere spillerne til å yte sitt ytterste.

Som alltid er det vanskelig å tippe eksakt plassering, men vi tror at klubben ender opp på midten av tabellen. At laget kan kjempe om medaljer også i år, er uansett ikke så lett å se for seg. Men som også Skiri er inne på, avhenger mye av hvordan de unge spillerne i troppen takler hverdagen i Tippeligaen.

Vårt tips: 7. plass

Plusser og minuser:

+ Trener Kjetil Rekdal. Har gjort Aalesund til et topplag de siste årene.

+ En enorm støtte fra byen virker garantert positivt på laget. Supporterne svikter dessuten ikke selv om laget skulle underprestere.

+ Flere unge spillere som allerede har gjort seg bemerket i Tippeligaen. Jonathan Parr, Peter Orry Larsen og Kjell Rune Sellin er bare noen av eksemplene.

- Flere nøkkelspillere ute. Spesielt Aarøy og Lindegaard vil uten tvil bli savnet.

- Rekdal har klaget på manglende vilje til å satse i klubben. Overgangene denne vinteren tyder på at treneren definitivt er inne på noe.

- Mangler en skikkelig toppscorer i angrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere