RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hatkampen

(FOTO: SCANPIX)
Sist oppdatert:
Hevn og nasjonal bokseære er hovedingrediensene i helgens store hatoppgjør.

Manny «Pacman» Pacquiao og Marco Antonio Barrera er ikke bare to av verdens beste boksere. Når de går i ringen mot hverandre søndag morgen norsk tid, vil de to super-fjærvektsessene også være sine nasjoners fremste våpen mot hverandre i hva som er en beinhard strid mellom Filippinene og Mexico som boksenasjoner.

Få nasjoner er like trofaste og lojale overfor sine boksere som Mexico. Landet har vært en av verdens sterkeste proffnasjoner gjennom flere tiår og boksere som når verdenstoppen nyter heltestatus blant sine landsmenn resten av livet.

Sportens popularitet hos befolkningen gjenspeiles også i hvor mange meksikanere som søker ære og berømmelse som profesjonell nevekjemper. Anslagsvis 2500 av dagens aktive proffboksere er av meksikansk blod, det vil si nærmere ti prosent av det totale antallet yrkesboksere i verden.

Taper terreng
I løpet av de siste årene har imidlertid en rekke av Mexicos beste navn møtt uventede nederlag mot boksere fra Filippinene, en nasjon der profesjonell boksing nyter en tilsvarende status blant befolkningen.

Promotorer med øye for gode salgsargumenter har for lengst fanget opp rivaliseringen mellom de to landene, og senest i sommer ble det arrangert et proffstevne med meksikanske og filippinske boksere mot hverandre i samtlige av kampene på programmet. Også her kom den asiatiske toppnasjonen best ut, og dermed er det en dyster statistikk Mexico nå har å vise til mot filippinske boksere den siste tiden.

Denne vinklingen melkes nå like fullt som den tas alvorlig i begge land i forkant av helgens toppkamp mellom nasjonenes største sønner.

«Legendedreperen»
Bokseren som i stor grad er ansvarlig for den meksikanske boksekrisen er Manny «Pacman» Pacquiao. Som tilfellet ofte er med verstinger, står 28-åringen for mesteparten av grunnlaget for statistikken etter å ha overkjørt omtrent det som er av meksikanske helter i fjærvektsjiktet de siste årene. Blant ofrene er også helgens motstander, Marco Antonio Barrera.

Meksikaneren var en klar favoritt da filippineren kom opp fra super-bantamvektklassen og rev fjærvektstittelen av Barrera i løpet av elleve smertefulle runder i 2003. Skrellseieren skulle vise seg å bli det store gjennombruddet til Pacquiao – i de påfølgende fire årene har kometen delt ut juling til store meksikanske navn som Erik Morales, Oscar Larios og Juan Manuel Marquez. «Pacman» suksess mot Mexicos beste har derfor gitt ham kallenavn som «legendedreperen» og «det meksikanske boksemarerittet».

Til tross for et tidligere tap for Pacquiao anses Barrera likevel for å kunne være en farlig kamp for den asiatiske superstjernen. 33-åringen har vært besatt av tanker om hevn siden resultatet i 2003 og oppgir dette som motivasjon for å fortsette en karriere han planla å avslutte som 30-åring. Etter en rekke sterke kamper siden forrige møte med «Pacman» hevder legenden nå at dette blir hans siste kamp i proffkarrieren:

- Jeg har bokset i 26 år, 18 av dem som profesjonell. Men jeg klarer ikke å gi meg så lenge Pacquiao fremdeles er der ute. Jeg vet med meg selv at jeg hadde en dårlig dag sist vi kjempet. Denne gangen er jeg hundre prosent og nå skal jeg få min hevn, forsikrer den tidligere verdensmesteren.

Spår reprise
Meksikanerens løfter virker imidlertid ikke til å ha nevneverdig effekt på helgens store favoritt. Pacquiao erkjenner at han er oppe mot en motstander hvis historikk i proffringen tilsier at han aldri må tas lett på eller avskrives, men filippineren benytter likevel anledningen til å håne sin motstander før det store slaget:

- Jeg er fornøyd med at Marco sier at alt er hundre prosent for ham til denne kampen. Det betyr at han ikke vil ha noen unnskyldninger når det hele er over. Denne gangen har jeg utviklet et spesialslag jeg har tenkt til å felle ham med – jeg kaller slaget for «The Marco Bolo», og det virker perfekt mot meksikanske boksere, gliser Pacquiao og sender et tydelig stikk mot meksikansk bokseære.

Ikke overraskende faller spøken i dårlig jord hos Barrera:

- Det plager meg at han har slått så mange av oss, men det skal jeg sette en stopper for. Denne kampen skal vinnes for Mexico, lover meksikaneren.

Helgens toppkamp vil finne sted foran ca. 12.000 tilskuere i Mandalay Bay Casino & Resort i Las Vegas, Nevada. Oppgjøret vil også være tilgjengelig på betal-TV i om lag femti nasjoner verden over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere