Gå til sidens hovedinnhold

Håvard Nielsen nyter EM-livet

Håvard Nielsen stråler om kapp med sola i Israel. Onsdag håper han å bidra til seier i åpningskampen for U21-gutta.

TEL AVIV: U21-EM sparkes i gang onsdag kveld. Vertsnasjonen Israel kan bli en hard, men viktig nøtt å knekke for det norske laget.

– Israel er ganske gode. Resultatene deres forteller det, og de kampene vi har sett bekfrefter det. Det er en god maskin med stor lagmoral. Det er ikke strålende enkeltspillere, men det likner litt på et godt norsk lag som er vanskelig å score mot, godt organisert og gode på kontringer, sier landslagstrener Tor Ole Skullerud til dittOslo.no.

Midt i begivenhetenes sentrum står en lyslugg fra Oppsal. Håvard Nielsen har for lengst byttet ut treningsanleggene på Godlia og Trasop til fordel for flotte stadioner på kontinentet. Nå befinner han seg i Tel Aviv, hvor han håper på et flott mesterskap.

– Det er stort å få være med her. Vi har et godt kull her nå, og det er første gang Norge er i et U21-mesterskap siden 1998. Det er klart det er moro å være en del av det, sier Nielsen til dittOslo.no.

Les også: Nielsen fikk pris, Oppsal får pengene

Tror Norge kan overraske

Og selv om Norge er i det store selskap med gigantiske fotballnasjoner som England, Spania, Nederland, Italia og Tyskland tror Nielsen lille Norge kan overraske.

– Ja, vi kan det. Ingen forventer noen ting av oss, og det tror jeg vi kan dra fordel av. Vi kan senke skuldrene og slippe oss løs, og vise hvor gode vi faktisk er. Vi klarte å slå ut Frankrike i kvaliken, så hvorfor ikke?

– Men det er klart: Flere av de andre lagene har spillere som spiller fast i de store ligaene og tjener store penger, så det er ingen tvil om at vi må spille bra for å nå langt, sier den offensive 19-åringen.

Les også: Salzburg-overgangen kom brått på Håvard Nielsen

– Uhyre viktig med en god start

Han tror nøkkelen til suksess ligger i et godt resultat i første kamp.

– Den blir veldig, veldig viktig. Den høres sikkert enkelt ut, men Israel er nok bedre enn folk tror. Taper vi denne kampen så blir det nok tøft, for da venter de antatt sterkeste lagene (England og Italia red. anm.). Det gjør noe med stemninga i laget om vi taper mot Israel, innrømmer Nielsen.

Han får støtte fra landslagssjefen.

– Vi må ikke tro at Israel er en enkel motstander. Men det er klart: Åpningskamp er stort for oss, men presset er nok enda høyere hos Israel som vertsnasjon. Det kan slå begge veier. Enten kommer de ut med voldsom energi, eller så spiller de med høye skuldre ¬ – som vi forhåpentligvis kan dra nytte av, sier han.

Kan bli en joker

Om Håvard Nielsens rolle i laget har Skullerud følgende å si:

– Jeg har god oversikt over hvordan Håvard har det i Salzburg. Vi har hatt en fin dialog gjennom hele vinteren. Han har trent godt i inngangen til turneringen og vært en solid spiller etter at han kom inn på U21-landslaget. Han mangler nok litt matchfitness, men han har vært skarp på trening her nede. Jeg tror han er i bra slag og veldig lysten på å vise seg fram, sier Skullerud.

– Også er han en målscorer, og det får man aldri nok av i et landslag, legger han til.

– Tenker du på ham som en joker du kan sette inn og snu kamper, eller som startmann?

– Han kan fort bli en joker, men han er like aktuell som startmann. Håvard har ferdigheter vi absolutt har bruk for, sier Skullerud.

– Som midtspiss eller kant?

– Som startmann er han nok mest aktuell på kant, men som innbytter er han like aktuell som spiss. Han har gode ferdigheter i begge posisjoner, sier landslagssjefen.

Fem Oslo-gutter

Hans hovedmotstander på høyrekanten til den første kampen blir Vikings Yann-Erik de Lanlay. Til de to neste kommer nok også Salzburg-kompis Valon Berisha til å melde seg på i kampen om en av de tre plassene offensivt.

Og Oslo er absolutt godt representert i Israel. Foruten Nielsen, er Oslo-guttene Omar Elabdellaoui, Harmeet Singh og Flamur Kastrati i U21-mesterskapet. Joshua King er for tiden med A-landslaget, men slutter seg til U21-gutta lørdag.

Norge spiller mot Israel 18:00 norsk tid onsdag kveld. På tribunen sitter mor og far Nielsen og håper på noen gode berøringer fra deres egen stjernegutt.

Se videointervju med en ung Håvard Nielsen etter sin første Vålerenga-scoring i 2011.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren