Haye får VM-kamp

Foto: (Scanpix)

Knockout-kongen David Haye blir belønnet med VM-kamp etter sin dramatiske TKO-seier over italienske Giacobbe Fragomeni.

Tilskuerne i Londons York Hall ble vitne til en blodig og spennende EM-kamp mellom to bitre rivaler sist fredag kveld. Engelske David «Hayemaker» Haye hevnet tapet mot sin overmann fra amatørdagene samtidig som han forsvarte sin Europa-mestertittel cruiservekt. Med på kjøpet fikk han også en VM-billett.

Tok revansje
David Haye la Giacobbe Fragomeni for hat etter at italieneren spolerte britens sjanser til å representere Storbritania i OL i 2000. 26-åringen har siklet etter et revansjeoppgjør mot Fragomeni siden han gjorde sin profesjonelle debut i 2002, og virket nærmest overtent på å reversere tapet i forkant av fredagens tittelkamp.

Hevnlysten var nære ved å koste ham både EM-tittelen og det kommende VM-oppgjøret – briten bokset nemlig store deler av kampen med aggresjon i stedet for konsentrasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

På tynn is

Etter å ha tatt åpningsrunden med fornuftig og elegant boksing så det ut som Europa-mesteren mistet hodet da han i andre runde endret taktikk og kjempet videre på italienerens premisser. Den ubeseirede utfordreren er av den type bokser som gjør sitt beste arbeid på halvdistanse, der han kan bokse mer på rå styrke enn ren teknikk. Taktikkskiftet passet Haye dårlig, men innen briten var villig til å innse tabben hadde italieneren funnet rytmen og presset engelskmannen bakover i de påfølgende rundene.

Det oppsto en kritisk situasjon for mesteren i syvende runde da han fikk et kutt over venstre øye. Skaden så ut som den kunne sette en stopper for kampen da Haye omsider rystet sin motstander i niende runde. En desperat mester ga deretter full gass og fulgte opp med slagserier mot Fragomeni som ble hengende forsvarsløst i tauene. Kampdommer brøt inn og tilkjente Haye seier via teknisk knockout midtveis i runden.

Revansjen over Fragomeni var britens tredje forsvar av EM-tittelen og hans syttende knockout i løpet av atten seire. Ring Magazine rangerer David Haye som verdens femte beste i cruiservektklassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Får møte vinner

Europamesteren vil nå bli innstilt som førsteutfordrer til cruiservektklassens WBC-tittel, som i dag befinner seg i eie hos O'Neil Bell. Men før et eventuelt møte med engelskmannen finner sted må verdensmesteren selv forsvare sine titler i et returoppgjør mot franske Jean Marc Mormeck. Bell ble kronet linær verdensmester i januar måned da han samlet de tre store titlene etter å ha slått franskmannen på knockout i en tøff kamp i New Yorks Madison Square Garden.

En eventuell seier til Haye når han møter vinneren av Bell-Mormeck oppgjøret vil gjøre 26-åringen til boksehistoriens første engelskmann som vinner den linære VM-tittelen i cruiservekt.

Vektklasse full av liv
Cruiservektklassen (80-90 kilo) har i løpet av de siste få årene opplevd en glansalder som aldri tidligere. I dag er ferdighetsnivået høyere og kampene mer underholdende enn i storebrorklassen tungvekt, og i likhet med den opplever også sportens nest største gutter en sunn rekruttering av gode boksere fra øst-europa.

Norske Thomas Hansvoll er også aktiv bokser i cruiservektklassen. Norge fikk sin eneste VM-tittelholder i cruiservekt da Magne Havnå ble WBO-mester i 1990.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.