RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hedrer sin døde sønn med homokampanje

Sist oppdatert:
«Jeg håper dagen kommer, og det snart, hvor dette ikke lenger er en sak»

Sitatet i ingressen ble gitt av Toronto Maple Leafs manager Brian Burke til ESPN 2. desember 2009.

Vi går lenger tilbake i tid.

30. desember 2007: Brendan Burke er i Vancouver sammen med sin far Brian for å se hans daværende lag, Vancouver Canucks, i kamp mot Anaheim Ducks i NHL.

Brian Burke er manager for Vancouver og en av ligaens mest profilerte personer. Han er kjent som en tøffing, en kompromissløs mann som går rett i strupen på dem han er uenig med.

Brendan håper at Vancouver vinner, så faren vil være i godt humør. Han vet at han må fly tilbake til Boston dagen etter og ønsker å fortelle hemmeligheten sin ansikt til ansikt, ikke over telefon.

Vancouver taper 1-2. Brendan er skuffet og vurderer å utsette det. Samtidig føler han at det er nå eller aldri, og aldri er egentlig ikke et alternativ.

Hemmeligheten må ut.

En uke tidligere klarte han å fortelle det til søsteren sin, Katie, og det var svært vanskelig, men hun var støttende. Så fortalte han det til moren, som allerede hadde skjønt det. Deretter broren, Patrick, som tok det utrolig pent og var støttende. Det var akkurat som Brendan ventet. Patrick fikk vite det da brødrene hadde avsluttet en lang kjøretur, og hadde svart noe sånt som «Jeg er glad i deg og dette forandrer ingenting. Plukk opp den kofferten og ta den med inn».

Å fortelle sin far - tøffingen som stadig er i strupen på andre i NHL gjennom media - at han er homofil, er langt verre.

Til slutt klarer Brendan å fortelle det. Mor sier «Ok, Brendan, det er ok», og gir deg et beroligende smil.

Så sier pappa «Vi elsker deg selvfølgelig uansett. Dette forandrer ingenting».

- Jeg skulle ønske at denne byrden falt på noen andres skuldre og ikke Brendans. Pionerer blir ofte misforstått og mistrodd. Men siden han ønsker å gå opp denne stien, skal jeg stå ved siden av ham med en øks! Jeg kunne simpelthen ikke vært mer stolt av Brendan enn jeg er, og jeg elsker ham like høyt som jeg beundrer ham, sa Brian Burke i et intervju med ESPN da nyheten kom ut.

For det var en nyhet, at en tidligere hockeyspiller sto fram som homofil og attpåtil var sønnen til den tøffeste manageren i NHL. Det var en god historie at han i 2009 ble den første åpent homofile personen i nordamerikansk hockey.

Brendan gikk til kamp for å fjerne homofiendtlige uttrykk i hockeygarderobene, for å få mer åpenhet rundt temaet – og snakket om sin situasjon i pressen. Han ble et forbilde for mange, både homofile og heteroseksuelle, med sin åpenhet, sin positivitet og sin vilje til å kjempe for endring.

Bare to måneder senere døde han i en bilulykke.

Brendan Burke kjørte i et kraftig snøfall nær Economy i Indiana, USA, da hans Jeep Cherokee skled sidelengs over i motsatt fil og traff en Ford F-150-truck. Både Brendan og kameraten Mark Reedy døde øyeblikkelig.

Nesten 1000 mennesker møtte opp i begravelsen i Canton i Massachusetts, hvor familien bor, inkludert hele spillerstallen til Toronto Maple Leafs og skolelaget til Miami University, hvor Brendan studerte.

Vi hopper fram til i dag, til mars 2012. Brian Burke og Brendans bror Patrick har kommet ut med sin første reklamefilm for kampanjen «You Can Play». De har fått en rekke av NHLs største stjerner til å formidle budskapet om at hvis du kan spille hockey, spiller det ingen rolle for dem hvilken seksuell legning du har.

(Se videoen øverst i artikkelen)

- Budskapet er veldig enkelt, men meningsfullt. Det er variasjoner over ideen om at alt de bryr seg om, er å vinne, alt de bryr seg om, er å ha de beste lagkameratene og da betyr det ingenting om den beste lagkameraten er homofil eller heterofil, sier Patrick Burke i et intervju med Huffington Post.

- Det spiller ingen rolle for hvorvidt de aksepterer en lagkamerat eller ikke. Alle vil ønske velkommen en åpent homofil lagkamerat, legger han til.

Kampanjen er blitt tatt veldig godt imot, og vil bli etterfulgt av flere reklamefilmer i nær framtid.

Nå er det bare å vente, og håpe at de får en effekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere