Den 17. etappen i Giro d'Italia ble ikke det fyrverkeriet mange hadde håpet på. Favorittene turte ikke støte på hverandre i den italienske fjellheimen, men avslutningen av etappen ble dramatisk for det.

Etter toppen av legendariske Passo Giau ventet 18 kilometer med utforkjøring. Fjorårsvinner Michele Scarponi slapp en luke mot toppen av monsterfjellet, da Domenico Pozzovivo satte opp tempoet.

Selv da det lille italieneren kjørte i fronten, så han helt uberørt ut.

- Det ser ut som han skal stoppe for å kjøpe kaffe i kiosken, ropte Roberto Vacchi i Eurosports kommentatorbu.

Slik så det ikke ut for de andre. Over toppen hadde Scarponi store problemer med å komme opp igjen til Ivan Basso, Ryder Hesjedal, Rodriguez og Pozzovivo.

Fikk krampe?
Midtveis i utforkjøringen så fjorårsvinneren ut til å være helt ferdig. Han maktet ikke å trå rundt, og bare trillet nedover fjellsiden. Vacchi mente Lampre-syklisten hadde kramper.

Heldigvis for Scarponi kom han seg igjen, og med to kilometer igjen til mål var han framme i teten igjen. To kilometere før hadde også Rigoberto Uran kommet seg opp til teten.

I spurten var det mange slitne ryttere. Rodriguez var klart raskest og vant etappen foran Basso og Hesjedal. Pozzovivo tapte to sekunder i spurten, mens resten fikk samme tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hedret Tondo
- Dette var en spesiell dag for meg. For ett år siden døde Xavier Tondo, som var en god venn av meg. Vi kjente hverandre ikke bare fra syklingen, men siden vi var barn. Jeg hadde et sterkt ønske om å vinne dagens etappe, og jeg gjorde det. Seieren dediseres selvfølgelig til han, sier Rodriguez i en pressemelding.

Tondo døde for ett år siden etter å ha blitt klemt fast mellom sin egen bil og en garasjeport.

Dagens to store tapere var Roman Kreuziger og Paolo Tiralongo i Astana. Kreuziger mistet hovedgruppen på den nest siste stigningen, mens Tiralongo tapte kontakten med teten i bunnen av den siste stigningen.

Resultater
1 Joaquim Rodriguez (Katjusja) 5.24.41
2 Ivan Basso (Liquigas-Cannondale) samme tid
3 Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) st
4 Rigoberto Uran (Sky Procycling) st
5 Michele Scarponi (Lampre-ISD) st
6 Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox) +2
7 Benat Intxausti (Movistar) +122
8 Daniel Moreno (Katjusja) st
9 Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) st
10 Johann Tschopp (BMC Racing Team) st

Sammenlagt
1 Joaquim Rodriguez Oliver (Katjusja) 74.46.46
2 Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) +30
3 Ivan Basso (Liquigas-Cannondale) +1.22
4 Michele Scarponi (Lampre-ISD)+1.36
5 Rigoberto Uran Uran (Sky Procycling) +2.56
6 Benat Intxausti Elorriaga (Movistar) +3.04
7 Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF) +3.19
8 Paolo Tiralongo (Astana) +4.13
9 Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) +4.38
10 Sergio Henao (Sky Procycling) +4.42

Komplette resultater hos arrangøren.

Slik gikk det til
186 knallharde kilometere mellom Falzes og OL-byen Cortina d’Ampezzo sto på menyen for girosyklistene onsdag.

Det ble en brutal ferd for rytterne med to førstekategori stigninger og to andrekategorier. Etappens hardeste fjell var legendariske Passo Giau. 9,9 kilometer med 9,3 prosent gjennomsnittlig stigning.

Dagens TV-brudd fikk aldri den helt store ledelsen. Følgende gruppe var oppe i rundt fire minutter: Matteo Rabottini (Farnese-Vini), Branislau Samoilau (Movistar), Kevin Seeldraeyers (Astana), Matteo Montaguti (Ag2r), og Jose Serpa (Androni).

Euskaltel-rytter Mikel Nieve kjørte seg etter hvert opp til bruddet, men på vei opp etappens nest siste stigning, Forcella Staulanza, ble de hentet av feltet.

Liquigas tok kontroll på etappen, og satte et hardt tempo for Ivan Basso store deler av dagen.

Allerede over toppen av Forcella Staulanza ble forhåndsfavoritt Roman Kreuziger hektet av.

Dessverre for Liquigas virket ikke superhjelper Sylvester Szmyd å være helt i slaget. Dermed måtte Ivan Basso gjøre mye av jobben på Passo Giau selv, etter at Eros Capecchi sprengte hovedfeltet i bunnen av fjellet.

Da Basso begynte å sette farten i hovedgruppen utkrysstaliserte det seg raskt seks ryttere i teten. I tillegg til Liquigas-rytter Basso var det Domenico Pozzovivo (Colnago), Ryder Hesjedal (Garmin), Michele Scarponi (Lampre), Rigoberto Uran (Sky) og den rosa ledertrøya Joaquin Rodriguez (Katjusja).

Ingen av de seks gjorde noen skikkelig forsøk på å kjøre av de andre. Basso gjorde brorparten av arbeidet, mens Ryder Hesjedal angrep omtrent midtveis i bakken.

Ikke langt bak ledergruppa hang både John Gadret (Ag2r) og Mikel Nieve (Euskaltel), men de klarte ikke å få kontakt med tetgruppen før toppen.

Mot slutten av bakken satte Domenico Pozzovivo inn et skikkelig drag. Det gjorde at fjorårsvinner Scarponi mistet kontakten med en gang. Mot toppen falt også Rigoberto Uran av tetgruppen.

Etter toppen satte Ryder Hesjedal seg fram og satte opp farten. Noen kilometer etter toppen fikk han en luke, men de tre andre kom seg opp.

En som derimot hadde skikkelige problemer var Scarponi. Han kom opp til Uran ganske fort, men så måtte han slippe. Fjorårsvinneren virket å være i en skikkelig krise og den svenske Eurosport-kommentatoren, Roberto Vacchi, antydet at spanjolen hadde krampe i låret.

Med litt over fire kilometer igjen til mål kom kolombianske Rigoberto Uran opp igjen til tetgruppen, mens Scarponi var i bedre slag igjen. Avstanden opp var kun 20 sekunder på det tidspunktet.

Rett etter tokilometersmerket kom Scarponi opp til teten, mens Basso prøvde å angripe for etappeseieren. Hesjedal tok luken, og inn på den siste kilometeren var de seks samlet.