*Nettavisen* Sport.

Hei, fotballsveis!

Foto: Gjengitt med tillatelse av Schibsted forlag

Er dette bildene norske fotballhelter vil glemme?

28.10.09 10:10

(SIDE2:) Atle Nielsen og Jon Hjørnevik mener at noen fotballspillere opp gjennom tidene nesten huskes bedre for sitt hår enn de huskes for sitt spill.

Nå har de samlet en rekke bilder i boken «Norsk fotballhår».

- Vi er begge glad i fotball og begge glad i hår. Og vi synes at frisyrene på banen bare har blitt verre og verre, eller bedre og bedre. Det er jo litt hvordan man ser det, sier Atle Nielsen til Side2. Nielsens ekspertise ligger i 70-tallet der spillerne hadde langt hår og veldig korte shorts. Mens Hjørnevik er mer ekspert på 80-tallet med kortere hår og lengre shorts.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Inspirert av britene
- Spesielt på 70- og 80-tallet sto høydepunktene i kø på britiske øyer, skriver de i forordet til sin nye bok.

Og det er som tittelen antyder en samling bilder av våre kjente spillere fra tider der hårmoten var ganske....annerledes enn den er nå.

- Man trenger ikke gå over bekken etter hentesveiser, koteletter eller hockeyhår, skriver forfatterne.

Atle Nielsen sier til Side2 at det ikke ville vært så vanskelig å forfatte en bok om engelske fotballspilleres hårpryd. Fotballkort florerte og ble byttet rundt.

Beckham ikke først
David Beckham var kanskje den første «metroseksuelle» fotballspilleren, men han var langt fra den første som var forfengelig.

Ifølge forfatterne er det mange som brukte god tid på å få håret til å vifte i riktig retning på den grønne matten. Antakelig handlet det også om å se bra ut på plakater og postere.

- På 80-tallet fikk fotballspillerne litt mer popstjernestatus. Men det har alltid vært posører i fotballen som for eksempel George Best, mener Nielsen. Han avslører likevel at han «fra sikre kilder» vet at det var vill kamp mellom Frithjof Wilborn og Erik Solér om hårføneren i Brann-garderoben på 80-tallet.

Flere kategorier
Gjennom det de kaller nitid research har Atle Nielsen og Jon Hjørnevik samlet inn en rekke frisyrer fra det ganske land.

Ingen klubber er foretrukket selv om vi ser en viss helling mot de vestlandske klubbene (forfatterne er fra Vestlandet), og som vanlig kommer trønderne høyt opp på listen.

- Vi fant et bilde av Rosenborg fra 1985 der hele midtrekka hadde trønderbart og hockeysveis, sier Nielsen.

Nielsen og Hjørnevik har delt inn hårfrisyrene i flere kategorier, blant annet «den norske uskylden» (Per Bredesen), hår som kollektiv fenomen (nevnte Rosenborg fotballklubb anno 1985) og konsentrert spiss (Brann anno 1963).

Nektet å klippe seg
Ola By Rise byr på «keeperhår», mens Ørjan Berg har «midtbanehår».

Jan Åge Fjørtoft nektet å klippe seg før han hadde spilt for alle bakgårdsklubbene i Europa.

Han klarte det nesten, men om håret hans nådde opp til ambisjonene, må du selv dømme etter toppbildet her.

- Vi har holdt på med bokprosjektet i mange år. Jeg har vært nede i kjellerne både på Lerkendal og Brann Stadion og lett i kasser de ikke visste de hadde, sier Nielsen.

Han bedyrer at han og Jon Hjørnevik ikke er ute etter å henge ut noen og at de synes frisyrene de har funnet er veldig fine.

- Men har du lagt merke til at veldig mange spillere ligner på en norsk husfred?

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.