Gå til sidens hovedinnhold

Hei, Thorhild - hvorfor vil du gi IOC både bankkortet og koden?

Nå er jeg forbanna. For tre måneder siden la du Norge på rygg for IOC. Og nesten ingen vet om det.

Følgende tekst er skrevet av kulturredaktør i Nordlys, Lasse Jangås:

Du, Thorhild - når har du egentlig tenkt å fortelle oss om det gigantiske nederlaget? Knefallet for IOC? Det som i beste fall vil ødelegge hele kampanjen for Oslo-2022 - eller i verste fall vil gi IOC ubegrenset tilgang til den norske statskassa?

Når skulle du fortelle oss nyheten om du som kulturminister vil gi fra deg AS Norges bankkort til IOC - uten noen form for begrensninger - de neste åtteårene?

Thorhild Widwey: Tydelig dialog med IOC

Jeg snakker om at vi dessverre ikke får stille noen krav til IOC foran Oslo- OL likevel. Ikke ett eneste. At vi bare må godta absolutt alle krav IOC har til oss. At IOC kan mangedoble OL-budsjettet uten at vi har noen ting vi skulle ha sagt.

Er dette hemmelig eller bare virker det sånn? Nå er jeg ikke bare rystet. Nå er jeg forbanna. For tre måneder siden la du Norge på rygg for IOC. Og nesten ingen vet om det. Du har rett og slett nå offisielt gitt opp kampen mot alle IOCs krav - uten å si et eneste ord om saken til oss som får regninga.

For saken er: Norge får absolutt ikke - under noen omstendigheter - anledning til å «endre OL» eller «stille krav til IOC» eller lage «et lite pølse-i-lompe- OL» eller «reformere IOC».

Dette er - som mange av oss har innsett for lengst - en fullstendig utopi. For det er IOC som bestemmer alt. Absolutt alt. Og nå har du også skrevet under på at de skal få rett til det.

Jeg kødder ikke nå. Overdriver ikke. Dette er fakta du ikke ivrer etter å fortelle folk i det hele tatt.

For OL-kritikerne advarte mot at en ubegrenset statsgaranti vil gi IOC makt over våre skattepenger og antakelig vil føre til store overskridelser. Men da smilte både du og Børre Rognlien ganske arrogant og sa at her skulle det selvsagt «stilles krav» til IOC. Dere beroliget med at det går an å snakke med IOC, at IOC er lyttende og at det hadde skjedd så mye positivt med IOC de siste årene.

Til NRK sa du: «Det som er viktig her, er at vi kommer til å kreve utrolig mye for at vi skal akseptere disse tingene». Og i følgebrevet til den første og uforpliktende OL-søknaden til IOC skrev du: «…en slik erklæring bør ikke forstås dit hen at regjeringen har sagt seg villige til å overholde alle delene av det olympiske charteret». Du ville sikre deg - og alle OL-skeptikerne - at statsgarantien hadde et tak. At IOC ikke kunne pålegge oss flere utgifter enn de 35 milliardene garantien gjelder.

Men - guess what? IOC ville ikke høre på det øret. De sa «nix». Begrensninger kommer ikke på tale.

Når hadde du egentlig tenkt å fortelle oss om det gigantiske knefallet for IOC?

Det er den våkne advokaten og ph.d-stipendiaten Stig Eidissen som har gjort den formidable jobben med å grave i dokumenthaugene og finne korrespondansen mellom deg og IOC. Den viser en pinlig rask retrett, om enn ikke med halen mellom beina, opptatt som den var med å logre for IOC.For etter et par krystallklare brev fra IOC ga du den 30. april opp og skrev tilbake: «With this letter I therefore confirm and guarantee the Norwegian Government´s respect of the Olympic Charter.» Punktum.

Men dette har verken du, idrettsforbundet eller First House vært særlig ivrige med å fortelle oss i tiden etterpå, har dere vel?

Du? Jeg stoler ikke på gutta i IOC. Og jeg stoler ikke på ledelsen i idrettsforbundet. Jeg føler ikke at jeg har noen grunn til det. Det gjør heller ikke majoriteten av nordmenn. Det er blant annet derfor du bare finner 20-30 prosent oppslutning om Oslo2022 i Norge.

En annen grunn er pengebruken. Og nå må vi altså også gi fra oss all kontroll på denne pengebruken. Det er derfor alle OL de siste tiårene har kostet så kolossalt mye mer enn budsjettert. Flere hundre prosent mer. Det er nemlig umulig å holde kontroll på egne budsjetter når andre kan pålegge deg ubegrensede utgifter etter eget forgodtbefinnende. Og her er en dyster melding til - bare sånn at du forstår at vi kan tenke selv her utenfor Ring 3:

Hvis Oslo ønsker seg enda noen ekstra milliarder til infrastruktur enn det som står på budsjettet i dag, så er altså ikke det lenger et problem. Tar Oslo et OL ingen andre demokratiske land vil ta i med ildtang, er IOC i posisjon til å fikse det. IOC vil da ha makt til å kreve milliarder av den norske statskassa for å gi det til Oslo kommune - under påskudd av at det er nødvendig for OL.

Og ingen i Norge, ikke en gang statsministeren, kan nekte. For du vil gi IOC både bankkortet og koden. Når hadde du tenkt å si noe om disse tingene?

Denne kommentaren er skrevet av Nordlys' Lasse Jangås. Les flere saker fra Nordlys her!

Thorhild Widvey har blogget om temaet.Les den her!

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken